Zarzără sau corcodușă?

Mă tot cert cu a mea, eu spun că zarzăra e aia de e și roșie și galbenă și roșie aprins (alea mici și mai greu de găsit), ea zice că sunt corcodușe. Eu susțin că zarzăra e un fruct diferit de corcodușă, ea zice că e același fruct. Deci o punem de-o votare, asta după ce am primit raspunsuri care de care mai diferite pe FB:

[polldaddy poll=”6153540″]


Acest articol are 28 comentarii

  1. Ema

    e tot una. trust me, am bunici in zone diferite si ambele cuvinte definesc acelasi fruct.

    2
    2
    1. Andrei Marinescu

      Conform DER (Dictionar Etimologic Roman) definitia zarzarei este urmatoarea: http://dexonline.ro/definitie/zarz%C4%83r%C4%83/514429

      Conform DEX definitia este: http://dexonline.ro/definitie/zarz%C4%83r%C4%83/21357

      Concluzia ar fi ca „zarzara” de-a lungul vremii a definit intotdeauna fructul caisului salbatic si DOAR in unele zone ale tarii a fost folosit cu sens de corcodusa/boamba. Drept urmare, cuvantul „zarzara” poate fi sinonim cu „corcodusa” doar atunci cand este tratat ca regionalism, sensul primar ramanand cel de caisa salbatica.

  2. Andrei Marinescu

    Ai sa zici probabil ca sunt cel mai mare carcotas, daaar:

    Caisul salbatic se mai numeste si zarzar (cel putin asa il numesc in Oltenia),iar la corcoduse (tot in Oltenia) li se mai spune si boambe.
    Asadar, zarzarele sunt caise salbatice, iar corcodusele/boambele sunt alea mici si acre care atunci cand se coc pot sa fie galbene sau rosii.
    Nu cred ca e general valabil ceea ce am scris mai sus, mai ales ca in Arges stii si tu ca zarzara = corcodusa, iar boamba nu exista.
    As vota in poll-ul tau, insa nu am gasit varianta descrisa mai sus si de aceea m-am gandit sa o exprim aici.

  3. rms

    ZÁRZĂRĂ, zarzăre, s. f. 1. Fructul zarzărului (1). 2. (Reg.) Fructul corcodușului. – Din bg. zarzala, zarzalija.

    deci corcoduşul face zarzăre deci zarzăre si corcoduşe acelasi lucru Mr. John , oricum daca te-ai contrazis cu oameni de prin Bucuresti ei nu stiu multe din limbajul nostru mai de „munteni de la munte” exemplu „sabenă” „motocar” etc 🙂

    1. angela

      Nu mai comparati doar aspectul fructelor. Daca sunteti atenti la frunze veti observa ca e vorba de acelasi pom . In multe cazuri e vorba de un soi mai putin evoluat .

    2. angela

      Nu mai comparati doar aspectul fructelor. Daca sunteti atenti la frunze veti observa ca e vorba de acelasi pom . In multe cazuri e vorba de un soi mai putin evoluat .asa cum si merele pot fi foarte deosebite.

  4. Ioana

    Din ce stiu eu (sunt olteanca), zarzara este un fel de caisa mai mica. Seamana la gust, numai ca este alt soi.

    Corcodusele in schimb, sunt si de culoare rosie si gablena atunci cand sunt coapte.

    Confirm ce s-a scris mai sus de catre Andrei Marinescu 🙂

  5. Andreea

    Sunt total diferite…chiar azi am mancat de ambele 😀

      1. Andreea

        Deocamdata nu. Poate o sa fac 😀

  6. Eu

    E vorba de CAIS salbatic.Are fructele la fel ca ale caisului doar ca sunt mici,la fel ca si corcodusele.Gustul fructelor de zarzar este ca al caisei.

  7. ant

    Credeam ca zarzare mai verzi acrisoare(dulceata de zarzare mai verzi care seamna un pic cu curmalele la gust,se punea cred ca cu tot cu sumbure) sau invers corcodusele sunt zarzarele galbene sau rosiatice(poate cele rosiatice sunt zarzare si celelealte corcoduse, cu zarzare acrisoare se mai acrea in loc de macese…parca zarzare sunt mai alungite si corcoduse mai rotunde ca niste cirese mari sau pur si simplu sunt mai multe soiuri de zarzar care mai diferea la fruct si din cauza climei unde sunt, oricum cele galbene au stuctura de cireasa(exista si cirese galbene)mai mult decat de caisa iar gemul/dulceata seamana cu cel de caise(care sunt mai mari si mai cu pulpa cred….

  8. Io

    Eu sunt din dobrogea, zarzarul este caisul salbatic, iar zarzana este denumirea populara a corcoduselor verzi. Cu bucurestenii e greu in astfel de situatii… Ei sunt precum caii …..

    1. Mucanu Aurel

      „Io”, daca bucurestenii sunt cai voi dobrogenii sunteti de caruta, nu puteti merge fara noi.

  9. dorin vlad

    Va spun sigur ca:
    Zarzarul este o specie de cais salbatic (cel putin asa il numesc in Oltenia), iar la corcoduse (tot in Oltenia) li se mai spune si boambe.
    Asadar, zarzarele sunt caise salbatice, iar corcodusele/boambele sunt acelea mici si acre care atunci cand se coc pot sa fie galbene sau rosii.

  10. Valentina

    Zarzarele sunt fructele caisului salbatic, sambura este amara (ca la migdale). Corcodusele sunt fructele corcodusilor si cred ca-s din familie cu prunii.

    1. Mucanu Aurel

      Uite, se mai gasesc si oameni cu minte la cap.
      Caisa este caisa, are pulpa dulce cand este coapta si samburele este gustos.
      Zarzara sau zarzareaua este asemanatoare caisei, cu pulpa dulce gand este coapta dar cu samburele amar de te seaca la ficatzi.
      Corcodusa nu se aseamana de nicio culoare cu zarzara sau caisa. are si alt gust, are si alta marime si nici samburii nu sunt comestibili. Un alt soi de corcodus este cel cu frunze rosii. Din corcoduse saracimea din Muntenia si Moldova facea ciorbe de sute de ani. Corcodusul nu a fost adus de u8nguri. Cum sa aduca ei corcodusul in Muntenia si Moldova. Asa ca nu le mai dati la cap bucurestenilor cum ca interpreteaza ei altfel regionalismele dumneavoastra.
      Si nu mai aveti incredere 100% in academicieni care au munca de birou si au venit in Romania cu idei preconcepute.
      A fost odata un academician Iorgu Iordan, venit din Bulgaria, care a si scris o carte in care in care exemplifica faptul ca mai mult de 80% dintre numele si prenumele purtate de romani la ora aceea(cand a scris dansul cartea), erau nume provenite din bulgara. Adica Pavel a venit de la Pavlov, Stoian de la Stoianov, Ilie de la Iliev, Anton de la Antonov, etc, ca te si minunezi ca romanii au fost asa prosti ca nu stiau nici nume sa-si dea si au venit bulgarii sa ne boteze. Dar dl academician nu s-a gandit o clipa ca procesul a fost invers, adica de la Stoian al nostru, nume trac(tracii au existat pe teritoriul de azi Peninsulei Balcanice si nu numai) sa fi devenit prin bulgarizare Stoianov, adica adaugare sufix slav „öv”.
      Asa si cu zarzareaua si corcodusa chipurile de provenienta bulgara. Dar de ce n-o fi zarzara de la bulgari de provenienta romaneasca.
      Daca citesti DEX-ul te ingrozesti ca noi romanii suntem ca un popor de handicapati care nu stiam scoate o vorba pentru ca 99% din cuvintele noastre sunt stabilite ca provenind din alte limbi : rusa, bulgara, turca, maghiara, sanscrita, indiana, persana, cumana, germana, lituaniana, polona, ucraineana, franceza, germana si engleza(in ultimul timp). Din cele 200.000 de cuvinte din dictionar nu s-au gasit corespondenta cu tot dinadinsul cu limbile slave si volens-nolens le-au considerat resturi dacice.
      Vai de mama noastra. Vai de fundul nostru in ce tara traim. Batjocoriti in ultimul hal !

      5
      1
      1. Mucanu Aurel

        Scuze pentru erori de tastare :
        1- am tastat „gand” in loc de „cand”;
        2- Dupa punct se incepe cu ajuscula;
        3- Am scris „un8guri” in loc de „unguri”;
        4- In loc de „azi Peninsulei” se va citi „azi al Peninsulei”;
        5- In loc de „s-au gasit corespondenta” corect este „s-au gasit corespondente”;
        6- Au mai fost si niste propozitii cu inteles interogativ si nu le-am incheiat cu semnul intrebarii ci cu punct, eronat, dar nu le-am mai corectat.

  11. ludovic

    Caisul se altoieste in Mirobolan numit si corcodus sau in zarzar numit si cais salbatic.

  12. Mucanu Aurel

    Am bunicii din Moldova, Ardeal, Oltenia si Muntenia. Ce citesti pe aici ramai traznit. Auzi, zarzarul face corcoduse si corcodusul face zarzare.
    Corcodusa este fructul corcodusului si cand se coace poate fi de culoare galbena sau rosie. Comestibile, coapte is bune pentru rachiu si ciorbe(hrana saracului). Corcodusul este cantat si in unele cantece sau parodii „Valenciaaa, da-te jos din corcodus ca iau pusca si te-mpusc…”
    Caisul face caise si zarzarul face zarzare. Deosebirea fundamentala dintre caisa si zarzarea este ca prima are samburi dulci, gustosi si ultima are samburii amari de tot ca nu-i poti manca. In plus, zarzarele au un aspect mai placut si sunt mai mari(probabil ca sa ascunda ca samburele este amar. Asa ca nu tot ceea ce este mare si frumos are samburele dulce si te poti pacali astfel. Zarzarul este cunoscut si in cantece : „Zarzarea, zarzarea, zarzarica zarzarea, pe la poarta mandrei mele Gheorghita trecea…”.

  13. bysy

    Bun zarzarea e caisu sălbatic iar corcodusele sunt din corcodus rosi sau galbene nu poti spune ca sunt acelasi lucru e diferența de la cer la pământ corcodusul a fost introdus de unguri pe post de portaltoi eu altoiesc pe corcodus renglot althana rosu si renglot ulena galben sau prune zarzar este cais sălbatic se poate altoi cu persic cais sau nectarin la mine nu exista zarzar pt ca îngheață caisu persicu nectarinu au nevoie de căldură in zone cu ierni reci îngheață sau cade brumă pe flori pt asta nu se cultiva.

  14. Stradivarius

    Nu are rost să vă certați. Zarzărul este de fapt cais. Este denumirea dată arborelui care răsare direct din sâmburele caisei care este plantat în pământ. În general, produce fructe mai mici și ceva mai puțin gustoase. Trebuie altoit pentru a fi cu adevărat cais. Caisul care rodește direct, provine de obicei din butași nu din arbori crescuți din sâmbure. Denumirea științifică e aceeași cu a caisului: Armeniaca Vulgaris.
    Corcodușul e rudă bună cu prunul (și are cam aceleași utilizări, inclusiv țuică). Corcodușele coapte sunt bace netede, cu sâmbure lemnos, asemănător cu al prunei, dar mai sferic, fără turtirea laterală marcată care apare la prună. Denumirea științifică a corcodușei este Prunus cerasifera, adică în traducere „prun făcător de cireșe” asta desigur, fiindcă desigur, fructele sale sunt sferice, asemenea cireșelor, și nu ovoide, cum sunt majoritatea soiurilor de prune.
    Sper că v-am lămurit. Pentru verificare, puteți folosi orice atlas botanic. De unde știu? :)) De la facultate dragilor!

    8
    1
  15. Stradivarius

    Apropo! Că uitam… Atenție la sâmburii de zarzăre. Sunt amari tocmai datorită conținutului lor ridicat de acid prusic (numit și cianhidric). Adică, pe românește cianură curată. Sunt otrăvitori. Nu degeaba lasă Dumnezeu gustul amar și neplăcut. Ca să știm că nu-s de mâncat. De altfel, cantități mici de cianură se găsesc și în sâmburii de caise, de migdale și de mere. De aia au cu toatele gustul ușor amărui. Așadar… când ies caisele… nu exagerați cu sâmburii!

  16. Stradivarius

    Nu vă supărați… V-aș da și like și share. Dar mi-am șters contul de FB acum un an jumate. Mare mâncător de timp și fără vreun beneficiu aparent.

  17. Raluca

    Desi practic amandoi gresiti, tot amandoi aveti dreptate…partial.Tu ai dreptate cand spui ca zarzara si corcodusa sunt diferite, dar gresesti cand spui ca zarzara e fructul galben sau rosu-ala e corcodusa. Ea are dreptate cand spune ca sunt acelasi fruct, pt ca se refera la fructul galben sau rosu o data si apoi pt ca in Muntenia zarzara si corcodusa e totuna. De dapt zarzara e caisa salbatica , iar corcodusa e fructul galben, rosu sau violet inchis.

    1. Raluca

      Edit: „zarzara sau corcodusa e totuna si „de fapt”. Pacat ca nu exista functia edit.

  18. Antonio

    Bai oameni zarzarele cand sunt verzi sunt acre si au asa zisa pulpa mult mai densa corcodusele sunt mult mai dulci si mai zemoase.. Zarzarele sunt mai tuguiat in varf.. Corcodusele sunt perfect rotunde.. Caisa e caisa seamana mai mult cu piersica.. Se poate corci de asta unele au pete.. Dar ele sunt mult mai mari..sunt altoite si au o alta evolutie.. POATE CA VOI ORĂȘENII NU ATI VAZUT NICIODATA ACEI ZARZARI.. CAISUL ARE ȚEPI O ALTFEL DE STRUCTURA FATA DE AMARÂTII DE ZARZARII SI CORCODUSII SUNT FARA TEPI.. SUNT FOARTE MULTE DIFERENTE.. NICIODATA NU O SA VEDETI. SUTE DE CAISE INTR UN POM CUM GĂSIȚI IN CORCODUȘ SI ZARZARI.. SI CU ASTA V AM LAMURIT!

    1
    1

Lasă un răspuns