De ce s-au scumpit lămâile

Salut, sunt Ionuț și îmi place să beau limonadă făcută de mine însumi. Ba chiar fac citronadă, storcând și portocale, grepfruturi sau lime. Portocalele și grepfruturile roșii sunt cam 4 lei/kg, iar kilogramul de lime a fost întotdeauna scump, între 15 și 20 de lei. Dar, acum vreo lună, am observat ceva dubios la Mega Image (nu e vorba de punguță, stați liniștiți): inițial am cumpărat lămâi cu 4 lei kg (Africa de Sud), peste câteva zile am dat 9 lei (Ecuador), iar peste o săptămână erau deja 15 lei kilogramul (Argentina)!

Deci, în vreo 10 zile, lămâile s-au scumpit de patru ori! Băi, nici dacă punea Ponta o acciză pe limonadă, tot nu se scuza o asemenea creștere de preț! Așa că m-am văitat, pe Facebook, de prețul incredibil de mare al lămâilor și imediat am aflat motivul.

Frigul din Argentina a înjumătățit producția de lămâi. Din cauza aceasta, cumulată cu o bacterie care a distrus mare parte a plantațiilor de lămâi din Mexic, s-a ajuns la o criză a lămâilor și de aici la prețul foarte mare per kg.

Ok, am aflat cauza, întrebarea mea este următoarea: De ce nu importăm mai mult din Africa de Sud și Ecuador (4, respectiv 9 lei/kg)? Producție insuficientă?

Sau mai e o soluție, ne apucăm cumpărat lămâi la ghiveci… glumesc, fructele de la doi-trei lămâi nu mi-ar ajunge nici măcar o lună de zile.

 

lemons from shutterstock

Acest articol are 3 comentarii

  1. Tibanu

    Băi am văzut și eu în Auchan aseară, nu mi-a venit să cred. 19 lei kilogramul!

  2. Razvan

    Poti sa ti dai seama daca sunt aduse din africa de sud si sunt date cu acelasi pret ca cele aduse din argentina ?

  3. Miss O.

    La billa aseara erau cu 14 lei kg. iar cele la plasa de 1 kg erau verzui, mititele si zbarcite si costau 7 lei. Chiar ma intrebam zilele trecute care e cauza acestor preturi enorme. bine ca am elucidat misterul 🙂

Lasă un răspuns