Impozitarea jocurilor de noroc în 2015

Unul dintre prietenii de pe Facebook m-a invitat să dau like unei pagini a unei case de pariuri. Am intrat pe pagină, curios să văd cum comunică, așa că din poză în poză am tot văzut bilete câștigătoare cu zeci de mii de lei, iar pe ele, scris cu pixul, impozitul oprit. Inițial am crezut că nu văd bine, din moment ce știam că impozitul pentru câștigurile din jocurile de noroc este de 25% din suma câștigată, oricare ar fi suma aceea, dar mai mare de 599 de lei.

Surpriză, pe acele bilete era scris câte un impozit echivalent cu 1% din suma câștigată, așa că m-am apucat să sap pe net, să văd dacă nu cumva s-a modificat codul fiscal. Eh, se pare că din 12 februarie 2015, cineva și-a dorit să impoziteze mai puțin câștigurile din jocurile de noroc. Oare de ce? Aveau prea mulți bani pentru pensii, gen? Ați văzut vreo știre, vreun reportaj, vreun analist care să explice care e logica noii legi? Nu de alta, dar treaba stă cam așa:

  • a fost scos pragul de 600 de lei, sub care nu se impozitau câștigurile din jocurile de noroc (el fiind menținut doar pentru veniturile obţinute din premii).
  • au fost introduse trei praguri de impozitare la sursă: de 1% pentru sume sumele de până la echivalentul a 14.999 euro, 16% pentru sumele cuprinse între 15.000-99.999 euro şi 25% pentru sumele care depăşesc echivalentul a 100.000 euro. Deci impozit mai mic pentru cei care câștigă sub 100 de mii de euro și impozit de 1% pentru câștigurile de sub 600 de lei, neimpozitate până acum. O logică simplă spune că statul pierde bani cu noua grilă de impozitare.
  • veniturile realizate din jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi turnee de poker nu vor fi impozitate la sursă. Jucătorii trebuie să depună la administraţia fiscală o declaraţie privind venitul realizat, pentru fiecare an fiscal, iar statul va stabili impozitul. Cotele de impunere sunt aceleași, de 1%, 16% și 25%, în funcție de mărimea venitului.

 

Imagine via Shutterstock

Acest articol are 4 comentarii

  1. Andra Ciubotaru

    La turneele de sport electronic o fi la fel? Nu sunt jocuri de noroc, dar parcă știi cum le vede statul român? 🙂

  2. OTV

    ar trebui sa te mai interesezi putin, statul chiar castiga mai multi bani acum deoarece toata lumea „pacalea” acel impozit

  3. daniel

    La jocurile de notoc online (poker, slot machine, etc…) se vor impozita direct de la sursa…La fiecare din retelele de poker (ipoker, pokerstars, winamax, etc) se va cumpara licienta in romania si astfel vor avea acces cei de la ANAF la baza de date cu toti jucatorii romani.

Lasă un răspuns