Harta seismică a Bucureștiului – sau de ce mă bucur că m-am mutat din Militari în Berceni

Habar nu aveam că Berceniul e cea mai sigură zonă din București, în caz de cutremur, știam de zona Unirii, Casa Poporului, ba chiar auzisem și de Cotroceni că ar fi safe, dar se pare că nu tot ce se zvonește prin popor e și adevărat.

În speranța că blocul unde mă voi muta va fi finalizat mai repede și că a fost construit cum trebuie, nu e chiar rea schimbarea de cartier pe care am făcut-o, din Militari în Berceni. Vă las mai jos niște date de pe site-ul Risc Seismic:

zone-risc-seismic

Trebuie luat in calcul faptul ca, uneori, pe teritoriul Romaniei se pot resimti cutremure mai puternice produse in Serbia, Bulgaria si chiar Turcia.

Bucurestiul este prima capitala din Europa care are de o harta seismica, dupa sapte ani de cercetari, Institutul de Fizica Pamintului finalizand prima harta de hazard seismic local.

In Bucuresti pe langa cateva sute de cladiri “cu bulina rosie”, construite inainte de al Doilea Razboi Mondial, multe blocuri construite in jurul anilor ’60 au obtinut, in urma expertizelor seismice, gradul de risc II sau chiar I.

La un cutremur de 7 grade Richter, cladirile cu risc seismic de gradul I (bulina rosie) s-ar putea prabusi. Conform normelor tehnice de expertizare, imobilele cu risc seismic de gradul II au nevoie de lucrari de consolidare a infrastructurii si mai putin la fundatie. Insa chiar si acestea sint in pericol sa fie afectate si sa treaca in categoria superioara de risc. Cladirile cu risc seismic de gradul III necesita numai reconsolidari partiale ale infrastructurii.

zone-seismice-bucuresti

Pe harta seismică a Capitalei au fost detectate 14 zone distincte. Cele care au o acceleraţie majoră sunt Dămăroaia, zona Casa Presei Libere, Băneasa şi Otopeni. În cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, se estimează o acceleraţie maximă în aceste zone de 300 centimetri pe secundă la pătrat şi o perioadă de vibraţie (T) între 0,5 secunde şi 0,83 secunde. În Pantelimon, acceleraţia maximă ar fi tot de 300 de centimetri pe secundă la pătrat, dar perioada de vibraţie este mai mare, de 1,56 secunde. Suburbiile Periş, Bolintin şi Măgurele intră în aceeaşi categorie. Este la Periş un alt focar care ar putea amplifica seismele din Vrancea? „Acolo se petrec cutremure locale, mici,­ nu ridică probleme“, precizează prof. dr. ing. Mărmureanu. Cartierele în care acceleraţia în cazul unui cutremur de 7,5 pe scara Richter este minimă – de 200 de centimetri pe secundă la pătrat – sunt Vitan, Berceni şi Republica. Centrul Bucureştiului, zonele 1 Mai – Titulescu şi Tei – Floreasca sunt supuse unei acceleraţii maxime de până la 240 centimetri pe secundă la pătrat, iar Balta Albă – Titan, până la 250 centimetri pe secundă la pătrat. Terenul de sub Casa Poporului, din cartierele Cotroceni, Militari şi Drumul Taberei se accelerează în caz de cutremur cu 280 centimetri pe secundă la pătrat.

Mai multe informații, inclusiv o hartă unde poți căuta dacă un imobil este încadrat într-o clasă de risc seismic, găsiți pe www.riscseismic.ro


Listă de cutremure în România

Acest articol are 13 comentarii

  1. George

    Au sondat pamantul/solul si au facut harta sau au „calculat” in functie de vechimea cladirilor?
    Daca iti faci o casa in Militari, respectand normelor seismice, nu vad utilitatea hartii.

  2. Lucian

    Pentru liniștea ta afla ca în Berceni găsești cele mai ieftine case deoarece este zona cea mai poluată a capitalei. Din punct de vedere al blocurilor bine făcute cred că ar trebui să te mai gândești. Nici unul, dar absolut nici unul din noii dezvoltatori nu respectă proiectarea datorită costurilor. Înainte de a publica ceva legat de securitate la cutremur si a face panica in jurul tău informeaza-te. Toate blocurile din Bucuresti facute după cutremurul 1977 au fost făcute să reziste la cutremure de magnitudine peste 9.5 grade. Așadar mai încet cu ce bine ca panica e ușor să răspândești. Dpdv al poluării vezi ca nu am glumit.

    18
    7
    1. Ionut Bunescu

      Salut, Lucian, poate că ai dreptate cu poluarea, cu blocurile noi, dar pe aia cu 9,5 grade n-o crede nici Ponta…

      8
      3
      1. liliacALB

        Dupa 77, Ceausescu a impus norme foarte stricte pentru constructii, astfel ca in perioada 77-89 s-au construit cele mai sigure cladiri din istoria tarii. Dupa 89, Domnul cu mila… care au respecctat, care nu, iar daca nu studiezi bine risti foarte mult cand iei o casa. Mai bine studiezi si o faci singur…

        6
        5
        1. Mihai

          pe vremea lui Ceasca se lucra cu coeficienti de siguranta mici 1.10 (10%) si in loc de fier de buna calitate PC52 se punea OB37 adica mai pe romaneste in loc sa puna de ala striat punea de ala neted.Nu mai laudati ce a facut ceasca ca a facut mult si prost.Blocuri din prefabricate care se ridicau ca ciupercile dupa ploaie.La soacra mea in casa vibreaza paharele in vitrina daca sari in sus odata.

          9
          8
      2. Marcel

        La D Leonida nu are ce sa cada..casutele alea de maxim 3 si 4 etaje maxim vor avea zidurile de caramida crapate…asta daca e betonu ok…in rest nu vad cum au dedus ei acceleratiile si ce inseamna mai precis…la ultimul cutremur ie sapt trecuta cat s-a miscat pe verticala no panic..insa ultima secunda a fost o forfecare pe orizontala..cred ca am auzit peretii „gemand” :))))..asa ca sa ma scuteasca cu harta lor..ceva mare va fi nasol..dar nu dupa acceleratii si cacaturi calculate dupa ureche..ci pentru ca e normal ca in zonele aglomerate cu blocuri inalte gen militari + dt sa fie mai nasol..statistica deh…presupun ca fiind in dekta Dambovitei e sol mai mlasinos si se atenueaza vibratiile mai mult…asta ar fi maxim cu acceleratiile alea..nu ca ma pricep dar era frumos sa se dea si niste explicatii si daca acele acceleratii sunt si singura variabila de luat in calcul

    2. Cristi

      Nici nu exista asa ceva….la 9….se schimba relieful….

      10
  3. Paul Serghie

    Linkuri utile – web – alerte seism – update 2022 :

    1 – https://web.telegram.org/#/im?p=@earthromaniabot
    2 – https://web.telegram.org/#/im?p=@alertacutremur_bot
    3 – https://web.telegram.org/#/im?p=@alertaCutremur
    4 – https://t.me/alertaCutremur ( pentrut abonare la alerta folositi @alertaCutremur_bot )
    5 – https://web.telegram.org/k/#-1104224357 ( alerta cutremure magnitudine intre 5.0 si 6.0 )
    6 – https://web.telegram.org/k/#-1050044158 ( alerta cutremure magnitudine intre 6.0 si 7.0 )
    7 – https://web.telegram.org/k/#-1104475212 ( alerta cutremure magnitudine intre 7.0 si 8.0 )
    8 – https://www.facebook.com/earthbotro
    9 – https://mobile.twitter.com/earthbotro
    10 – http://alerta.infp.ro/ ( din anul 2017 nu s-au mai observat notificari si alertari sonore )
    11 – https://twitter.com/earthbotro
    12 – https://twitter.com/rews_infp
    13 – https://twitter.com/cutremurinfo
    14 – https://twitter.com/incdfp
    15 – https://www.messenger.com/t/earthbotro ( Nu a trimis alerta la seismul din 03.11.2022 )

  4. King Rocker

    E mai bine in Berceni decat in Militari, insa era si mai bine in Bucuresti!

Lasă un răspuns