1 Flares 1 Flares ×

Am fost în weekend, la poștă, să ridic două colete de la chinezi (Aliexpress) și, ca de obicei, aveam de stat la coadă. Român fiind, sunt obișnuit cu statul la rând, dar mă termină psihic să văd oameni care stau cu facturile în mână, așteptând, LA POȘTĂ, să le plătască.

Există plata online, roboței în orice bancă, terminale de plăți în orice market, supermarket, hypermarket, ba chiar și paznici care îi ajută pe cei care nu se pricep să folosească aparatele pentru plata facturilor.

Nu există NU ȘTIU, doar NU VREAU și lene, comoditate, complăcut în trecut. Și mama e bătrână și tot am reușit să o învăț cum să utilizeze un telefon mobil, să scrie SMS-uri, să folosească un Smart TV sau chiar un PC. Prin urmare, nu există scuză de genul “e bătrân, nu se pricepe”.

Fix pentru cei care găsesc mereu o scuză, probabil, cei de la Poșta Română au introdus o taxă de 2,5 lei, pentru orice tranzacție de încasare a unei facturi. Deci 2,5 lei pentru FIECARE factură, prin umare, gaze, curent, telefonie și poate încă ceva și deja înseamnă 10 lei, lunar, doar pentru a-ți putea plăti facturile la Poștă.

Am întrebat-o, pe funcționara de la Poștă, de când a fost introdusă această taxă și de ce oamenii tot stau la rând cu facturile în mâini, formând interminabile cozi, chiar și sâmbăta. Domna s-a apropiat de clasicul geam cu tăietură semicirculară și mi-a zis că de vreo două luni e taxa și că se miră și ea de ce tot insistă oamenii să-și achite facturile la Poștă. Apoi a completat că, majoritatea îi înjură pentru cei 2,5 lei, dar nu pleacă altundeva, unde-și pot achita facturile gratuit, fără comision, ci tot stau la coadă, că așa s-au obișnuit.

Am concluzionat scurt: bătrânii din România sunt săraci, dar încăpățânați.


Dă un like și-un share, mon cher!

16 Responses to “Bătrânii din România: săraci, dar încăpățânați”

 1. … si voteaza consecvent si inevitabil PSD, fapt ce nu se va schimba vreodata.

  14

  3
 2. Foarte bine au facut! A trebuit sa-mi schimb buletinul si am trecut prin statul la coada la posta unde majoritatea plateau facturi. Totusi mi-e greu sa-i vad pe cei trecuti de 70 de ani facand plati online, cu exceptiile de rigoare.

  0

  0
  • Total de acord cu tine…dar totusi cati dintre acei batrani sunt singuri…adica fara copii fara familie? Uite un scenariu extrem de simplu : ING Home Bank, plati recurente si platesc pentru tot neamul si ei imi trimit banii prin posta prin home bank, ma duc eu si ii iau personal etc bla bla bla…..Dar sa fim seriosi nu putem avea pretentii de la niste oameni care dau 30 de milioane pe un iphone si il folosesc doar sa sune si sa faca poze(android fan here) (si aici ma iau strict de cei sub 40 de ani chiar sub 30 de ani ca sa nu fiu jerk). Probabil o sa vina cineva sa spuna ca nu e safe ce fac, bai se merita riscul cand vrei sa faci ceva productiv cu timpul ramas dupa 8 ore de munca…

   0

   0
 3. O corectură mică: Tonomatul e aparatul ăla la care pui muzica; poate vrei să-l înloucuiești cu “automatele/aparatele pentru plata facturilor”, sau nu știu, alt termen.

  0

  0
 4. Da. La blocul meu și la cel de lângă sunt șase bănci. Dorm ăia pe monitoare.

  E și o poștă. La fel, înjură bătrânii cozile și comisionul, dar stau, frate la coadă. Umplu poșta de dimineață până seara.

  Când le zici să se ducă la banca de lângă, se uită la tine strâmb și îți zic: “Lasă că știu eu, că la bancă e și mai scump.” Wha…?

  Cine n-are bătrâni să-și cumpere.

  6

  1
 5. si prin incapatanati vrei sa spui prosti? ;))

  3

  1
 6. Adaug doar că nu doar în România pensionarii plătesc facturi la Poștă. Doar că la noi sunt mai mulți :)

  0

  0
 7. Bătrânii nu-s săraci, le mărește PSD-ul pensiile la 4 ani, de alegeri (glumă proastă, știu). Aici intervine de fapt lipsa se cultură organizațională și frica de nou, foarte cunoscută la români. Cunosc și eu persoane în vârstă care s-au împăcat chiar și cu Windows 10. Nu-ți trebuie decât puțin timp și multă răbdare.

  Sunt foarte curios cum vom arăta noi peste vreo 20-30 de ani. Știți fabula cu puterea obișnuinței, cântată chiar și de cei de la Pasărea Colibri?

  0

  0
 8. Nu stiu daca generația noastră când vom fi bătrâni peste 40 de ani vom fi mai deschiși la nou.. Din ce am văzut pentru mulyi bătrâni de acuma le e greu să înțeleagă cum plățile si documentele pot fi procesate altfel decât pe hârtie, de aici ai reticenta fata de metodele moderne. Mulți încă nu înțeleg că dacă se face o plată online nu mai e nevoie de un funcționar care să o consemneze dintr-un catastif si fara sa puna o stampila.. :) Dacă peste un an vine miliția la ușă ca nu și-a plătit facturile cum trebuie? :)

  0

  0
 9. Cata lipsa de empatie poti sa ai… sper sa ajungi batran, singur si incapabil, inconjurat de tineri sociopati ca si tine acum, care sa-si dea ochii peste cap in timp ce tu te chinui in saracie…

  2

  4
 10. pensia poate intra pe card,iar din cont direct debit.nu stai absolut la nici o coada.nu ai nevoie de cunostiinte informatice

  0

  0
  • Cati oameni de 85-90 de ani crezi ca stiu sa foloseasca un card sau inteleg la ce e bun? Direct debit? :) Chiar daca au poate un fiu sau fiica de.. 60 de ani, chiar crezi ca va stii de asta?
   Stiu pesionari care pastreaza chitantele la electricitate din ultimii 2-3 ani, in ideea ca aia e singura dovada a platii daca le taie cineva curentul si ii intreaba daca au platit..

   0

   0
 11. Nu e datoria ta sa judeci niste batrani blocati mental de zeci de ani de vremuri incerte si grele.
  Esti responsabil sa faci ce poti sa faci sa ajuti si sa contribui la bunastarea lor , nu sa te enervezi si sa critici batranii pentru ca ai stat tu mult la coada sa iti iei coletul

  1

  3
 12. Am făcut tot ce-am putut să o învăţ pe bunica mea să plătească facturile la utilităţi online cu cardul de pe care îşi ia pensia. Sunt tare mândru de ea şi mă bucur că nu mai trebuie să stea la astfel de cozi!

  1

  0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *