Centrul Cultural Ceh: lecție de istorie și turism

Am tot văzut share-uri alte fotografiei de mai jos, pe care nu mulți au înțeles-o fără o căutare pe Google. Așa că am citit mai multe articole și, pe scurt, treaba a stat cam așa: Cu 50 de ani în urmă, în noaptea de 20 spre 21 august 1968, era strivită (cu ajutorul tancurilor sovietice) aşa numita “Primăvară de la Praga” – perioadă de libertate politică din Cehoslovacia, care a început în primăvara anului 1968, atunci când a venit la putere Alexander Dubček și a durat până în 20 august, când a avut loc invazia Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția RPS Albania și a Republicii Socialiste România.

Se pare că țara noastră a fost exclusă de ruşi de la operaţiunile contra Cehoslovaciei, Moscova nu a avut atunci încredere în Nicolae Ceauşescu şi în România, şi a preferat să organizeze strivirea “Primăverii de la Praga” cu ajutorul celorlalţi aliaţi din blocul comunist.

„Înăbuşirea Primăverii de la Praga de către Moscova i-a adus însă, în România, lui Nicolae Ceauşescu, cel mai mare moment “de glorie” din cariera lui. Pe 21 august discursul său de condamnare a intervenţiei sovietice, discurs pronunţat la Bucureşti, i-a adus o simpatie populară enormă, în interior precum şi în Occident. “Vom munci şi vom lupta, patria vom apăra!” strigau românii din toată inima. Partidul Comunist Român a luat atunci chiar şi decizia de a înarma populaţia în vederea unei rezistenţe populare împotriva unei eventuale invazii. Condiţia prentru a primi arme era însă intrarea în partid. Ceea ce s-a şi produs de altfel, mulţi intelectuali şi chiar şi scriitori, purtaţi de un elan patrotic fără precedent, au cerut să devină membri ai Partidului Comunist Român.” – rfi.ro

Mai multe detalii pe rfi.ro / romanialibera.ro / Wikipedia / foto FB/Catalin Mogoseanu

Acest articol are un comentariu

  1. Mariana

    Foarte interesant articolul, multumesc pentru informatie.

Lasă un răspuns