Școala de bani gratis

Îmi vin în cap numai vorbe și zicale despre bani, încercând să zâmbesc atunci când e vorba despre un lucru atât de serios. Așa că până să vă întreb ceva pe voi, încep eu să vorbesc, despre bani și despre mine

Sigur am mai povestit în trecut despre cum am evoluat eu, financiar, despre cum am fost DJ, de la 16 la 22 de ani, timp în care am avut doar 5 weekend-uri libere, despre cum o vacanță de vară, din timpul liceului, am petrecut-o într-o fabrică de făcut sucuri brifcor/cico și cum de la 16 ani mi-am câștigat singur banii de buzunar. Ba chiar încă de atunci economiseam, ca să am bani de haine, la început de an școlar/universitar sau pentru a-mi satisface anumite mofturi, pe care altfel nu mi le-aș fi putut permite.
 
Arc peste timp, de pe la 22 la 27 de ani nu am economisit niciun leu, pentru că mutarea în București (în plină criză) nu mi-a fost prea benefică, așa că spărgeam toți banii pe care îi câștigam, mai ales că nu erau mulți. Dar din moment ce am realizat că am o vârstă și că îmi voi dori să-mi întemeiez o familie, să-mi cumpăr o mașină, poate și o casă, am decis că pot și trebuie să economisesc lunar, o mică parte din venit.
 
Treaba e simplă, în momentul în care îți crește venitul, nu e musai să-ți crești și cheltuielile. Da, e normal și logic să-ți cumperi unele lucruri pe care înainte nu ți le permiteai, dar nu cheltuind toți banii. Așa că poți începe economisirea cu 5 lei pe zi (150 de lei lunar) sau cu 10% din venit, așa cum făceam eu. Să ai niște bani deoparte e cea mai bună salvare a ta în momentele grele.
Ah, niciodată să nu-ți ții banii cash în casă – sunt șanse mari să fii tentat să-i cheltuiești, dar și un risc (acela de a fi o bună țintă pentru hoți).
 
Mă rog, sfaturi aș putea să scriu în continuare, dar ele se pot aplica diferit, în funcție de individ sau familie. Dar înainte de a fi și tu uimit, așa ca mine, când vei afla că românii se află pe ultimul loc la educație financiară în Europa, îți mai recomand doar atât: scoate acum smartphone-ul din buzunar, instalează-ți o aplicație de ținut evidența cheltuielilor (vei fi uimit și vei lua măsuri la final de lună, jur pe roșu).
 

Ah, încă aștepți o explicație pentru titlul acestui articol, știu: păi nu e o școală unde faci bani gratis, ci un curs gratis, intitulat Școala de Bani. Este un proiect BCR, mai exact cea mai mare campanie de educație financiară din România: timp de 10 săptămâni, 1.000 de angajați oferă în 100 de sucursale bancare cursuri gratuite la Școala de bani, fără niciun interes ascuns, fără menționarea vreunui produs al băncii. Eu am fost la un astfel de curs, cu o parte din echipa BCR, la care a fost prezent și Sergiu Manea (CEO BCR, care este super cool), și am rămas profund impresionat, poate și pentru că nu aveam mari așteptări. Mi-am confirmat încă o dată că nu știu totul și că am multe de învățat, chiar dacă economisesc și mă consider o persoană calculată.

 

 

Îți las mai jos o strategie de economisire, dar până atunci îți recomand și ție să te înscrii la unul dintre cursurile gratuite Școala de Bani, care au loc până le 18 octombrie 2018, în fiecare joi, în sucursalele BCR, după încheierea orelor de program. În ultimii doi ani, cei peste 1.000 de angajați ai BCR care au devenit profesori de educație financiară, în mod voluntar, au reușit să ofere astfel de cursuri către aproximativ 70.000 de români, din care 30.000 de adulți și 40.000 de copii și tineri.

*** Înscrie-te acum pe scoaladebani.ro ***


 

 

Strategia de economisire 20 / 50 / 30

Pui deoparte 20% din venit, într-un fond separat de economii. Dacă ai credite, datorii, sau rate la mașină, este necesar ca din venit să plătești prima dată aceste datorii, abia apoi poți pune liniștit 20% din venit. Apoi, în timp, poți folosi acești bani pentru:

  • rambursarea datoriilor
  • rambursarea creditelor
  • fond pentru pensie
  • plan de contingență
  • economii

Aloci 50% din venit pentru satisfacerea nevoilor:

  • casă
  • utilități
  • datorii
  • mâncare
  • transport

Iar 30% din venit îl aloci pentru satisfacerea dorințelor:

  • restaurant
  • vancanțe
  • vestimentație
  • abonament la sală
  • gadgeturi
  • pasiuni

 

Vrei să afli mai multe? Intră pe scoaladebani.ro și îmi mulțumești apoi. Cu plăcere.

 

Lasă un răspuns