26 de lucruri pe care le-am învățat până la 26 de ani

1. Zâmbește! Nu, nu pentru că mâine poate fi mai rău, ci pentru că, în primul rând, îți va da ție o stare de bine, chiar contagioasă, astfel încât îi vei face și pe cei din jurul tău să zâmbească. Sunt dimineți în care merg posomorât până la tramvai, dar imediat mă opresc, tai toate gândurile gri și zâmbesc forțat, apoi  mă gândesc la ceva drăguț și merg cu zâmbetul pe buze. Brusc, îmi dispar ridurile de expresie, nu mai sunt încruntat și parcă a dispărut și începutul ăla de migrenă.

2. Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. E, cred, cea mai grea poruncă pe care o poți purta pe umeri. Teoretic, pare ușor. Practic, totul ar fi lapte și miere dacă fiecare dintre noi ar respecta-o.

3. Lucrurile bune nu vin atunci când te aștepți cel mai puțin, ci atunci când trebuie. Lucrurile mai puțin frumoase vin, din păcate, atunci când nu te aștepți.

4. Toții oamenii își doresc să fie iertați atunci când greșesc, dar prea puțini iartă greșiților.

5. E inifit mai bine să te abții, decât să critici. Prea puțini oameni înțeleg noțiunea de “critică constructivă”, cei mai mulți simțindu-se profund jigniți în astfel de situații. Deși ideal ar fi să evoluăm ajutându-ne reciproc… nu se poate, așa că, în cele mai multe cazuri, e mai bine să ne abținem.

6. Complimentează! La birou, acasă, în cămin, la facultate, în familie, remarcă-i noua rochie a profesoarei, parfumul cel nou al colegei, cămașa colegului, ciorba mamei, noi blugi care îi vin perfect iubitei. Nu, nu ai nimic de pierdut, din contră! Dacă o faci serios, nu lingușitor, vei vedea că cel complimentat se regăsește în punctul 1, garantat!

7. Socializează! Ce dacă ești cel mai nou în birou sau te înțelegi nespus de bine cu a ta jumătate, nu te rezuma doar la discuții în cercul tău de confort, vorbește cu cât mai multă lume! Cei pe care nu-i prea cunoști, sigur vor avea povești, sfaturi și idei interesante. Oameni noi, experiențe noi!

8. Nu promite dacă nu te poți ține de cuvânt! De cele mai multe ori spun “încerc să ajung”, “nu pormit că vin, dar încerc”. E cel mai bine să spui POATE atunci când nu ești sigur pe DA. Nu vei dezamăgi, nu vei avea mustrări de conștiință, iar celălalt nu-ți va purta ranchiună pentru că nu ți-ai respectat promisiunea.

9. Mare atenție la alimentație, obiceiuri nesănătoase și sport! Ca aproape orice provincial venit în Bucuești, m-am îngrășat. Da, mănânc des după miezul nopții, mai și fumez din când în când, iar sport mai răruț. Bine că măcar nu beau cafea decât foarte rar. Forza ceai!

10. Încearcă să nu fii ultimul din gașcă care e solo. O să observi cum la petreceri, nunți, ieșit la un pahar, club, terasă, vei fi mereu singurul fără pereche. Și asta e nașpa, nașpa rău de tot, mai ales de sărbători.

11. Fii diferit! Chiar dacă vei fi doar popular, dar nu cooptat în diferite grupuri, bisericuțe de oameni care se cred la fel, tu fii diferit! Fii cel căruia i se simta lipsa!

12. Mulțumește. De fiecare dată! Încearcă să fii calm, chiar dacă situația nu e chiar de așa natură, tratează totul cu blândețe. Cum crezi că e mai bine, cu nervi și treaba nerezolvată sau cu zâmbetul pe buze și cu o posibilă soluție?

13. Atunci când te contrazici și vezi că nu ajungi la un consens, fii tu primul care cedează. Dacă nu poți, atunci trebuie să ai un argument infailibil (deși, uneori, nici măcar asta nu te ajută).

14. Unii spun că tre să te bucuri de copilărie, adolescență și de abia apoi să te angajezi. Muncesc de la 16 ani fără un pic, iar asta m-a învățat un lucru extrem de important: să prețuiesc valoarea banului muncit. Nu mulți își pot permite luxul de a nu munci de mic, așa că, pe lângă respectul pentru ban, educația ta se va modela frumos.

15. Să nu faci un copil dacă nu ai cu ce și cum să îl crești decent. Gândește-te bine, nu e ca achiziția unei mașini, pe care o lași în parcare dacă nu mai ai cu ce să o întreții. Și mai gândește-te la copilăria ta, sunt sigur că vrei să-i oferi copilului tău tot ceea ce tu n-ai avut.

16. Ai grijă de ai tăi și prețuiește-ți familia – e cea mai importantă și nu cred că trebuie să argumentez de ce.

Doar am zis că trebuie să fii diferit, nu? Așa că de la 17. până la 26. se repetă punctul 1.

 

 

Articol scris după ce am văzut, la Radu, asta. Și apoi, la Mugur, asta.

Acest articol are 7 comentarii

  1. Anitta

    Frumos. Foarte frumos. Restul cuvintelor sunt de prisos.

  2. FLOW

    (10) probabil esti o fiinta mai sociabila
    dar daca te simti deprimat vreodata ca esti singur (ceea ce e stupid) tocmai ca cel mai indicat e sa mergi unde sunt multe cupluri, ii studiezi putin si iti trece :))

  3. Doina

    Ai punctat foarte bine. Sunt atatea in viata pe care mai avem sa le invatam…Murim si tot nu reusim sa invatam tot…

Lasă un răspuns