Avem și noi Super Eroi

Atunci când ești plictisit și stai cam ca Statu-Palmă-Barbă-Cot îți mai sare în ochi ceva interesant din News feed, ca de exemplu proiectul celor de la RomâniaIstorică.ro (Asociația pentru Promovarea Istoriei României) care, zic eu, ar trebuie să fie prezentat copiilor din ziua e astăzi alături de lectura obligatorie din școala generală. Da, mă refer la copiii care nu s-ar uita nici forțați la un film cu Greuceanu, dar ar mânca toată ciorba pentru a se duce la cinema la Spiderman. Mai jos e descrierea lor de pe pagina de Facebook + câteva ilustrații futuriste cu personaje din basmele, poveștile copilăriei noastre, iar prin “noastre” mă refer la cei născuți înainte de ‘89.

 

Au fost odată ca niciodată și au rămas. Ei sunt eroii noștri, eroii românilor. Fie că sunt eroi din cărțile de istorie, fie că sunt eroi de basm, fie că sunt eroi de legendă, ei sunt eroii noștri, fie că îi vrem sau nu. Trăim într-o Românie europeană a secolului 21, în care cu toată deschiderea la informație și cu toate sursele de infomare accesabile marea majoritate a românilor nu își cunosc istoria, trecutul, oamenii care l-au clădit, personajele de legendă, personajele de basm.
Unul din sloganurile cu care am demarat această campanie este ”98 la sută din români stiu mai mult despre Obama decât despre Burebista”, ceea ce nu poate decât să ne motiveze și să ne dea energia necesară să îndreptăm aceste lipsuri. Este datoria noastră și, totodată, poate fi plăcerea vostră, a tuturor celor care locuiesc și trăiesc românește în spațiul carpato-danubiano-pontic de a da o șansă eroilor autohtoni să ne facă viața mai frumoasă și mai bogată cultural. În sensul în care și șotronul este element al unei culturi, al culturii urbane.
De ce să nu ne bucurăm de faptele lui Fat Frumosl în loc să ne plângem ghinionul național pe umărul lui Spiderman? De ce să nu sperăm că la un moment dat o sa ne salveze la greu Greuceanu, în loc să îl așteptăm cu ochii pe cer pe Batman? De ce să nu realizăm că Robin Hood este un ”mic copil” pe lângă toți haiducii români de legendă? De ce să nu ne dorim să învătăm din realizările eroilor noștri și să ne propunem să le retrăim gloria, realizînd poate mult mai mult și mult mai bine?
AVEM ȘI NOI SUPER EROI!

 

Sursa

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns