De ce nu va prinde Snapchat în România

Motive sunt multe, însă unul crucial (care a pus și pune piedici și Twitter-ului) este faptul că noi, în România, avem net cu nemiluita, ieftin, Giga la cartelă, poate chiar Tera de neți! Așa că tot românul se dă pe Facebook, mai puțin pe Twitter sau alte rețele noi, că n-a simițit nevoia și nici nu a avut cine să-l învețe, când de abia după ani de zile a început și ProTV-ul să bage hashtag-uri în emisiuni (urmați de alte televiziuni). Asta pe lângă lipsa vedetelor și formatorilor de opinie care să furnizeze conținut de calitate și pe alte rețele sociale în afară celei MarkZuckerbergiene. PS: Hashtag-urile pe Twitter au devenit importante și cu adevărat folosite și utile.

De ce SNAPCHAT? Copiii americani nu vor ca ai lor părinți să vadă ce fac ei pe Facebook. Plus că nu prea au net, costă vreo 45$ o cartelă cu 1,5GB, iar mie îmi papă doar FB-ul vreo 3GB lunar. De asta a crescut și Twitter atât de mult la ei, pentru că netul e scump. Doar că Twitter a prins și la alte categorii de vârstă, ceea ce la noi nu cred că se va întâmpla prea curând.

La noi, tot copiii sunt majoritari pe Snapchat, însă nu neapărat pentru că nu au net sau vor să ascundă ceva de părinți, ci pentru că sunt curioși de tot ce e nou, mai ales dacă e la modă în SUA.

Concluzie: Snapchat în RO? Un fel de TPU cu askme, la vârstă, iar ca număr de utilizatori activi, mult sub Twitter. Plus că e tare enervant timeline-ul, cu încărcare greoaie și redare ciudată. Am și eu cont, intru când mă plictisesc tare rău, adică rar, mai văd ce au postat alții, că eu nu pot posta ceva din galeria foto/video, trebuie să fac, pe loc, live, așa că mai bine folosesc Facebook Live Videos, nu? Chiar și pe 3G/4G, că doar sunt român, și-mi permite pachetul de date.

@bunescu sunt pe Snapchat, iar pentru alte rețele sociale, mă găsiți aici:

 Facebook Google+ Twitter LinkedIn Instagram YouTube Soundcloud RSS E-mail Feedly Vine Facebook page

Acest articol are 5 comentarii

  1. Laura

    you don’t get it ‘cause you’re too old for it :))

  2. Catalin

    Am zis sa adaug si aici comentariul pe care ti l-am lasat pe Facebook, poate discutia devine mai interesanta 🙂

    Sa discutam lucruri concrete.

    Aduci in discutie faptul ca internetul mobil este scump la americani, cel putin comparativ cu Romania, dar putem sa comparam si puterea de cumparare intre cele 2 tari? Poate veniturile medii comparate la pretul internetului mobil?

    Mai departe, uiti ca in USA ai internet WiFi gratuit aproape in orice cafenea, restaurant, oficiu postal, sala de evenimente, etc.

    Nu cred ca pretul internetului este motivul pentru care snapchat nu prinde inca la romani comparativ cu SUA. Adevarul este ca majoritatea romanilor este reticenta la tehnologii noi. Cu exceptia hub-urilor IT din Cluj, Iasi, Bucuresti, Timisoara, etc, tara asta nu stie decat Facebook, asa cum stia doar hi5 in urma cu cativa ani.

    Discutia e mult mai ampla si alti termeni trebuie introdusi in ecuatie: cum este folosit internetul in Romania, populatia batrana a Romaniei, numarul ridicat de „millennials” din state comparat cu ai nostri, etc.

    1. Ionut Bunescu

      Ai dreptate. Concluzia articolului meu este că, la noi, va fi folosit doar de copii, așa cum Twitter este folosit doar de adulți. Că apar și adulți pe Snapchat, din curiozitate, sau copii pe Twitter, să urmărească vedetele, asta e altă discuție, majoritatea acestora, a curioșilor, neproducând și conținut.

Lasă un răspuns