A fost promulgată legea privind indemnizația pentru mame

Președintele Iohannis a promulgat legea privind indemnizația pentru mame, odată cu prilejul învestirii ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru. Legea dorește să crească natalitatea din România, care e într-o cădere liberă de ani buni.

Astfel, indemnizația de creștere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui fiind acordată pentru o perioadă de doi ani, fără existența vreunui plafon (cel actual, de 3.400 lei, a fost eliminat). Legea a fost votată pe 30 martie de Parlament, iar termenul de intrare în vigoare prevăzut  este 1 iulie 2016.

Prin urmare indemnizația este stabilită în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni din ultimii 2 ani și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Toate acestea deși Premierul Dacian Cioloș a declarat că nu există bani în buget pentru majorarea indemnizației și a cerut Parlamentului, anterior aprobării acesteia, să indice sursa de finanțare. Ulterior, ministrul de finanțe, Anca Dragu a spus că guvernul va încerca să găsească resurse financiare și să le aloce la rectificarea bugetară care va avea loc în iulie sau august.

 

sursa: Profit.ro / foto via Shutterstock

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns