Te reinventezi sau dispari

De mult voiam să scriu acest articol, dar dacă tot au întârziat băieții cu lucrările, am lălăit-o. Merg zilnic cu metroul până la Pipera, de aproape trei ani. La fel, primul meu job din capitală, început în vara lui 2008, m-a adus tot la Pipera, timp de vreo 4 ani.

Aici, la capătul magistralei ce pleacă din Berceni, existau 3 magazine, la ieșirea spre suprafață. Nu știu de când au poposit pe acele spații comerciale, însă din 2008 până în 2018 nu s-a schimbat nimic la ele: aceeași patiserie comunistă, probabil afacere de familie, unde soțul, soția și unul dintre copii pregăteau și vindeau merdenele, covrigi și alte mâncăruri coroporatiste, care dau bine lângă sana. Am mâncat de la ei de zeci de ori, tocmai pentru că-mi erau în drum. Vis-a-vis, ceva mai sus, după niște trepte, tronează obosite aceleași două magazine, unul mic, cât o cămăruță, cu cafea, apă, țigări, copiator și ceva hârtie igienică, pixuri și mai știu eu ce (nu am intrat în ele decât de două-trei ori) și mai marele magazin tip aprozar combinat cu chioșc de colțul blocului, cu fructe, mezeluri, pâine, chipsuri, covrigi, țigări, ape, sucuri și ce mai au nevoie muncitorii corporatiști, dar și cei din construcții, care ridică clădire după clădire în prea aglomerata zonă.

Repet, timp de mai bine de zeci ani, nu s-a întâmplat nimic cu aceste spații comerciale, totul a înghețat în timp. Eh, revenind la titlu, acesta mi-a venit în minte odată cu reclamele de la myx (portalul Connex lansat în 2001, cu ale sale reclame memorabile). Și uite că fix asta se întâmplă, cele trei magazine au bătut pasul pe loc, nu au investit nimic în spațiul de vânzare, iar acum, probabil și cu alte combinații ale Metrorex, spațiile au fost scoase la licitație (nu știu ce fel de contracte aveau vechii chiriași) și patiseria a dispărut, în locui ei apărând un magazin „1 minute” (sub egida Inmedio), iar în locul celor două magazine urmează să apară probabil tot o mare patiserie, fiindcă sunt niște geamuri deja montate, de sus până jos, cu mici ferestre pentru servire/încasare. În același timp, peste drum de stația de metrou, a apărut simigeria Luca, unde este coadă în fiecare moment al zilei, la fel cum era și la patiseria de la metrou, pe vremuri. Concluzia e simplă și o repet: Te reinventezi sau dispari.

Photo by Josh Couch on Unsplash

Lasă un răspuns