În sfârșit avem o lege a ambroziei, acum să speram ca va fi și aplicată – legea ii obligă pe proprietarii și deținătorii de terenuri să facă anual tratamente de combatere a ambroziei

Vă salută Ionuț Alergescu! Dacă până anul ăsta eram alergic doar la praf de cameră, conform testelor alergologice făcute acum 15 ani, din această toamnă am observat că s-a schimbat ceva la mine, adică am început să strănut și eu mai des, așa cum o face soția în fiecare toamnă, ea fiind alergică la ambrozie. Eh, fericirea mea a durat până acum o lună, când m-am retestat și se pare că sunt și eu alergic la ambrozie… și la altele, mai nou. Vorba melodiei, îmi pare rău c-am îmbătrânit, dar măcar viitorul sună bine, teoretic: Președintele Iohannis a promulgat legea care-i obligă pe proprietarii și deținătorii de terenuri să facă anual tratamente de combatere a ambroziei. În caz contrar, lucrările vor fi făcute de autoritățile locale, pe cheltuiala proprietarului.


Zic teoretic, căci știm cu toții în ce țară trăim, avem suficiente legi bune, mai greu cu aplicarea lor. Că tot văzusem azi la Tudor Galoș, pe Facebook, o trecere de pietoni, nesemaforizată, puternic iluminată cu becuri LED, iar din comentarii am aflat despre legea nr. 278 din 4 octombrie 2022, care spune că (8) Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților. Ați mai văzut astfel de treceri de pietoni, puternic iluminate, contrastant? Eu nu.

Iar până la ambrozie, deși poate o dau în whataboutism, nu avem noi școli care să nu aibă wc-ul în fundul curții, sau cele din orașe care să aibă apă curentă, săpun și hârtie igienică. Nici spații de servicii pe Autostrada A3, între București și Ploiești, dar hai să fim optimiști, că e un prim pas, există o lege, sperăm acum să fie și aplicată, măcar puțin câte puțin.


Proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să facă lucrări de distrugere a ambroziei, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale. Legea a fost promultată, astăzi, de către președintele Klaus Iohannis.

Conform legislației, la cererea proprietarului sau deținătorului terenului, autoritățile locale pot face aceste lucrări “în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația subzistă [rămâne în vigoare]”.

În cazul în care, în termen de 15 zile de la transmiterea avertismentului, autoritățile locale constată că lucrările nu au fost îndeplinite, ele pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța. În toate cazurile în care proprietarul nu permite accesul pe teren, primarul va solicita autorizarea instanței judecătorești. Toate costurile pentru lucrările de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei vor fi suportate de către proprietarul sau deținătorul terenului. (sursa Biziday)

Sursă foto – gds.ro

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns