Ingress – Dependența unui joc făcut de către Google

Ziceam acum o lună că am un singur joc în telefon, eh, uite că s-a întâmplat inevitabilul, acum am două! Nu, nu m-am plictisit (prea tare) de Subway Surfers, ci am fost fascinat de un nou joc, și nu orice joc, ci unul făcut de către Google prin cei de la Niantic Labs. Ingress este numele jocului fenomen care a început să pună stăpânire pe planetă… la propriu! Am aflat de el de la George Buhnici care a făcut o știre pentru iLikeIT, iar prezentarea futuristă, cu rase, portaluri prin care vin ființe de o inteligență superioară, m-au făcut curios. Foarte curios.

Momentan, jocul este disponibil doar pentru terminale cu Android, din fericire pentru mine,  însă urmează să fie dezvoltată și o variantă pentru iOS. Ingress este în variantă private BETA, pentru că 1. încă se lucrează la îmbunătățirea jocului și 2. Google și Niantic Project vor ca mulți oameni să fie atrași de acel ceva pe care nu îl pot avea, de abia apoi urmând să fie jocul disponibil pentru toată lumea, după ce notorietatea Ingress va căpăta proporții. Se estimează că, în România ar fi undeva la aproximativ 2000 de jucători, adica 1999 fără mine :P. Nimeni din jurul meu n-a mai auzit de Ingress, prieteni, oameni din online, nimeni (sunt mici excepții, articolul acesta se află de ceva timp în draft, dar de abia azi l-am postat)! Mă simțeam hispterul nambăr oan atunci când întrebam "Ai auzit de Ingress?" și răspunsul era, de fiecare dată, unul non verbal caracterizat de ridicat din sprâncene și strâmbat puțin din gură. Ingress e un joc de strategie, cu două rase Enlightened (verde) și Resistance (albastră) care se duelează pentru superemația asupra Pământului. Verzii, adică Iluminații, sunt cei care atacă planeta, iar albaștrii, Rezistența, sunt cei care se chinuiesc să apere glia străbună. Eu, când mi-am ales rasa, nu știam care, cum, ce face, așa că am ales să fiu verde, din păcate. Zic din păcate, pentru că în București, ca și la nivel mondial, albaștrii conduc, normal, doar sunt băieții buni.

Dar nu-i stres, doar că am mai mult de muncă. Pe scurt, jocul se prezintă așa:

  • Un jucător va trebui să aibă un cod de activare/ o invitație pentru a putea deschide Ingress, în prealabil descărcat gratuit din Google Play. Interfața jocului aduce cu Google Maps, însă fundalul este negru, clădirile și străzile sunt gri, iar numele lor lipsesc. Pe hartă sunt vizibile Portalele, XM (Exotic Matter), link-urile și câmpurile (fields). Pentru a interacționa cu obiectele de pe hartă, jucătorul trebuie să fie, fizic, în apropierea acestora (pe o rază de maximum 40 de metri).
  • Indiferent de rasă, trebuie să capturezi portale. Ele pot fi verzi, albastre sau  gri, în funcție de rasa care le controlează sau neutre. Portalele pot fi create doar la sugestia jucătorilor, prin uploadarea unei poze a viitorului portal. Fotografia va fi însoțită de datele de localizare obținute de la celulele GSM, WiFi sau de la GPS. Jocul solicită GPS mai mereu și nu pornește dacă ai activată funcția de Mock Locations – care permite utilizarea unor programe precum Fake GPS. Partea urâtă e că cei care au telefoane cu ROOT cam pot păcăli sistemul de localizare prin Fake GPS. Sper ca între timp, cât jocul e încă în BETA, să se poată găsi o soluție pentru a le bloca accesul trișorilor.
  • Un portal trebuie alimentat cu energie, iar de asta se ocupă rezonatoarele care îl însoțesc. Un portal poate avea maximum 8 rezonatoare, toate de la o singură rasă, dar pot fi de la mai mulți jucători. Un jucător poate instala doar rezonatoare de maximum nivelul său (există 8 nivele,  de la 1 la 8). Portalul va avea și el un nivel, media dintre nivelele rezonatoarelor care îl alimentează. Portalele pot avea și Mods, momentan pot fi atașate doar scuturi de protecție.
  • Exotic Mater (XM) – Pentru a putea efectua acțiuni, în joc, ai nevoie de energie, iar ea se va colecta din jurul portalelor (rază de 40 de metri) sau, mai puțină, de pe hartă. Ea apare sub forma unor mici bobițe albastre. Vei avea nevoie de energie pentru a da Hack sau pentru a ataca un portal, ori pentru a stabili un link sau un field. Rezervorul de energie își mărește capacitatea odată cu nivelul jucătorului.
  • Items – aici poti găsi înmagazionate Rezonatoare, XMP Bursters (arme de atac), Mods, Chei de la portale și Media. Toate se obțin prin Hack-ul dat la portale.
  • Hack – acțiunea de hack se poate face doar dacă ești în apropierea Portalului (la mai puțin de 40 de metri). Poți da hack atât la portalele inamice, cât și la cele ale rasei tale. Poți da hack o dată la 5 minute, de patru ori consecutiv în decurs de 4 ore. După patru hack-uri consecutive, portalul devine burned out și nu mai poți da hack, timp de patru ore de la prima acțiune.
  • Atac – Poți ataca doar portalele inamice, scopul fiind de a distruge toate rezonatoarele, moment în care portalul devine neutru (gri) și poți face deploy cu propriile rezonatoare, astfel portalul devenind al tău, implicit al rasei tale. Pentru a ataca, ai nevoie de XMP Bursters. Bursterele au și ele nivele, la fel ca rezonatoarele, și regula e aceeași, poți folosi doar burstere de nivelul tău sau mai mici. Regula distanței diferă în funcție de nivelul burster-ului, unul de Level 8 având o rază de 168 de metri. Portalul poate riposta și te poate ataca și el, reducându-ți din energie. Dacă rămâi cu prea puțină XM, nu mai poți utiliza funcțiile jocului până când nu îți refaci măcar o mică parte din rezerva de Exotic Matter.
  • Linking – Dacă deții cheile de la două portale ale propriei rase, poți să faci link între ele, astfel încât vei primi AP (Action Points), iar în momentul în care vei lega și un al treilea portal, vei crea un câmp (Field), astfel toată hartă cuprinsă între cele trei portale, va lua culoarea rasei tale. Ah, iar tu vei lua multe puncte.
  • Nivele – pornești de la Nivelul 1, iar cel mai mare este Nivelul 8. Mai jos sunt două tabele care indică numărul de puncte primit pentru fiecare acțiune, respectiv numărul de puncte necesar pentru a avansa la nivelul următor.
     

  • Coduri (Passcodes) – O dată pe zi, mai rar sau nu, apare câte un cod pe siteul Niantic Project, iar introducerea acestuia în aplicație va duce la primirea de mici cadouri, AP, XM, Rezonatoare, Burstere sau Mods.

Jocul a fost lansat oficial pe 16 noiembrie 2012 printr-un clip viral, după ce angajații Google l-au testat timp de 6 luni. Jocul este, după cum spuneam, în versiune de private beta, se poate download de pe Google Play, ulterior putându-se solicita și o invitație. Eu am primit-o după cam două săptămâni. În București sunt comunități destul de bine închegate, pentru că văd ce vorbesc pe chat. Sunt grupuri care se întâlnesc în fiecare seară în anumite locuri (de exemplu un fast-food), iar de acolo pleacă împreună să hack-uiască. Unii pun bani de benzină și dau ture prin București pentru a mai aduna puncte și pentru a mai da jos câteva portale albastre. A fost mare jale într-o seară, când a fost creat un field albastru care acoperea jumătate din România. Au fost legate trei portale de nivel mare, creându-se astfel un câmp albastru între Deva-Giurgiu-Iași. Era mare zarvă pe chat, oamenii cu nivel mare din rasa mea (Verzii, Enlightened, Iluminații) se organizau să meargă cu o mașină sau două până la Giurgiu pentru a distruge portalul buclucaș. Da, știu, pare, poare ireal, cum unii oameni pot fi atât de prinși de un joc, dar fiecare are viciul său, unii fumează trei pachete pe zi, alții beau o sticlă de tărie, unii bagă la păcănele, alții joacă, fanatic, Ingress. Ca să răspund la o întrebare ce mi s-a tot pus: Nu, nu mă duc nicăieri special pentru a mă juca. Dacă sunt în apropierea unui portal, pentru că sunt în taxi sau mă aflu cu o altă treabă printr-o zonă pe unde sunt și portale, da, mă joc, altfel nu. Nu de alta, dar am alte lucruri mai importante cărora să le acord mai multă atenție, cum ar fi o iubită, un job și altele. Dar da, este un joc altfel și nu chiar pentru oricine 🙂

 

Am o invitație de dat, cine o vrea, să comenteze și să lase o adresă de Gmail. Dau cu random, asta în cazul în care sunt mai mulți doritori. Luni seară decid 🙂

 

Ah, încă ceva, pentru albăstrei, pentru ștrumfi, după cum le spunem noi, verzii, broscuțele – să nu uităm seara de 11 Aprilie 2013:

Acest articol are 15 comentarii

  1. Stefan J.

    As avea nevoie de o invitatie, cine stie cat astept pana primesc una pe canalul oficial 😀

    1. Ionut Bunescu

      Salut, din păcate nu mai am invitația, i-am oferit-o unei domnițe. Încerc să mai fac rost și îți dau un semn, dacă e 🙂

  2. Justin

    Greu cu invitatiile, o astept pe a mea de o luna.

  3. Marian

    Cam doua saptamani dureaza pana primesti invitatia

  4. Ionescu Alin

    bunescule, ce mi-ai aratat in taxi nu prea m-a convins, dar dupa descrierea asta amanuntita, ma faci sa-mi schimb telefonu’ :))

  5. Stefan

    Eu am asteptat 2 luni pentru o invitatie și ghiciți ce s-a intâmplat…. Mi-a tremurat mâna si am ajuns la Enlightened…
    >:)

  6. Stefan

    Eu am asteptat 2 luni pentru o invitatie de la Resistance și ghiciți ce s-a intâmplat…. Mi-a tremurat mâna si am ajuns la Enlightened…
    >:)

  7. Revo

    Şi ia zi, cum stă treaba prin Militari ? Care sunt mai prezenţi ? Pe unde sunt portale ? 😀

  8. Claudiu

    O invitatie se poate?

  9. Claudiu

    Va multumesc! foarte prompt!

Lasă un răspuns