Românul se zgârcește și răcește

De câțiva ani, tot vreau să scriu articolul ăsta… am tot sperat că nu voi mai avea de ce, dar de unde, sunt tot mai mulți care întăresc regula zgârceniei inutile, atunci când vine vorba de confortul termic din propriul cămin.

În fiecare anotimp cald/rece văd zeci, dacă nu chiar sute de comentarii de la români care pot da 17 lei pe un pachet de țigări, zilnic, dar nu concep nici măcar posibilitatea de a plăti această sumă (dacă nu chiar mai mică) pentru a avea o temperatură confortabilă, zi de zi, acasă.

Tot văd comentarii pe Facebook, aud discuții în mijloacele de transport în comun sau chiar și pe stradă, de genul:

  • nu-mi cumpăr aparat de aer condiționat, că plătesc zeci de milioane într-o vară
  • de ce să-mi iau o aerotermă/un calorifer electric/un radiator, păi cine plătește atâta curent…
  • nu dau drumul la calorifer/repartitor/centrală, că vine mult factura, mai bine iau o haină pe mine, mai beau un ceai, stau în plapumă…

… și tot așa, doar că gândirea asta este profund greșită, chiar trecând peste extrapolarea cu pachetul de țigări, că nu toată lumea fumează, e total eronat să gândești așa, pentru că:

  • AC – am două aparate de aer condiționat (apartament cu 3 camere), vara asta am plătit, doar pentru cele 3 luni, cât au răcit apartamentul, 15/38/72 de lei, suplimentar, în lunile iunie, iulie și august. Total: 125 de lei. WOW, mai puțin de cât mi-a crescut rata lunară, odată cu majorarea ROBOR.
    Cele două aparate de AC au funcționat pe 17 sau 24 de grade, în fiecare seară, iar în weekend chiar și toată ziua.
    PS: Factura lunară, uzuală, este de 90 de lei, iar cea mai mare a fost cea din septembrie, pentru consumul din august, de 162 de lei. Aparatele AC sunt noi, cu inverter.
  • Nu vei plăti niciodată mai mult „la curent” decât vei plăti pentru două/trei rețete cu medicamente, în caz că te îmbolnăvești de la frigul din casă, altături de cei din familia ta.
  • Cea mai mare factură la gaze, pentru același apartament (cu 7 calorifere) a fost de 395 de lei, asta ținând cont că stau la ultimul etaj, nu am avut pe nimeni sub, pe nimeni în stânga (apartamente nelocuite), iar în dreapta era cerul liber.
    Ultima dată când am răcit bine de tot, am băgat pastile în mine vreo 2 luni, dacă adun și plata abonamentului la clinica privată, depășesc valoarea facturii menționate mai sus, doar din vizite la doctori și medicamente.

 

Concluzia rămâne aceeași, cine se zgârcește se îmbolnăvește. Iar asta nu e bine și (sic) nici sănătos.

 

 

sursă foto – pixabay.com

Lasă un răspuns