Șoimul călător, cel mai rapid animal de pradă, atinge viteze de până la 390km/h

Am văzut ieri cel mai recent episod din The Grand Tour, unde am aflat, printre altele, nu doar de mașini super rapide, ci și despre cel mai rapid animal de pradă de pe planetă. Nu m-am gândit niciodată la o zburătoare, deși e clar că nicio felină nu poate atinge viteze de sute de km/h, precum păsările de pradă, dar tot nu mi-a venit să cred când am auzit de 390 km/h, viteza maximă pe care o poate atinge Falco peregrinus (șoimul călător).

Șoimul călător se găsește pe mai toate continentele, mai puțin Antarctica, el fiind și prin România, în mai multe zone din lanțul Munților Carpați. Un mascul cântărește cel mult 1 kg, iar o femelă max. 1,5 kg, iar viteza omologată în Guinness Book of World Records 2015, este de 300 km/h, deși unii specialiști susțin că falcon peregrinus poate atinge chiar și 390km/h, în picaj. În zbor orizontal, poate atinge viteze de până la 180 km/h, în condiții de vreme favorabilă.

Pentru a atinge viteze de peste 300 km/h, în timpul atacului, șoimul călător se înalță mult, apoi vine ca o rachetă, în picaj, către pradă. Ajutat de gravitație, dar și de aripi, devine mai rapid decât majoritatea mașinilor sport.

PS: Poate vedea prada de la o milă distanță. Și eu tot la fel, dacă e vorba de un burger și niște cartofi cu usturoi, verdeață și parmezan. Vă las mai jos niște clipuri cu ăsta mic și iute:

Foto via audubon.org

Lasă un răspuns