Paharul lui Pitagora #FoarteTareFrate

Probabil vă mai aduceți aminte cum funcționează principiul vaselor comunicante, dacă nu, e simplu să vă gândiți cum se formează efectul de sifon în vasul de toaletă, la scurgerea de la duș ori chiuvetă, unde presiunea își arată forța asupra lichidului prezent în fiecare recipient. Dar să revenim la paharul lui Pitagora, de care habar nu aveam până ieri, nu de alta, dar poate fi cadoul perfect, dacă îl găsești de cumpărat.

Treaba e cam așa, Pitagora (da, ăla cu teorema de la geometrie) care pe lângă filosof și matematician, a fost și şi un propovăduitor al echităţii, el inventând Cupa echității aka Paharul lui Pitagora. Se spune că această cupă a fost inventată în timpul lucrărilor de alimentare cu apă a insulei Samos, în jurul anului 530 î.Hr., cu scopul de a împărţi vinul în mod egal muncitorilor. Dar pentru că mulți dintre aceștia erau lacomi și necivilizați (precum românii la all inclusive, în Grecia zilelor noastre), unii beau mai mult decât rația lor și decât alți colegi muncitori. Prin urmare, o parte dintre ei se matoleau, deci nu mai munceau, iar ceilalți trăgeau din greu.

Pentru a rezolva problema, Pitagora a inventat celebra cupă a egalității (The Civilised Glass) cu ajutorul căreia vinul să fie distribuit egal pentru toată lumea. Pitagora a marcat, pe interior, nivelul maxim până la care se poate umple cupa, iar orice picătură turnată peste făcea ca vinul să se scurgă prin piciorul cupei, din cauza coloanei cu orificiu din interior. Fix principiul vaselor comunicante. Faza tare e că dacă ai depășit nivelul limită, nu se scurge doar diferența, ci tot lichidul din cupă sau pahar. Vorba aia, se numește țeapă, ce, n-ai mai luat țeapă?



Acum, dacă mă gândesc mai bine, Paharul lui Pitagora nu e doar o idee mișto de cadou, ci și o soluție în multe industrii, de la hotelurile cu regim all-inclusive, la restaurantele fast-food cu free drink refill. Ziua mea e pe 30 octombrie, știți ce-mi doresc, hai noroc!



Lasă un răspuns