Diferența dintre becurile LED cu lumină caldă, rece sau naturală (neutră)

De când m-am mutat la „casa mea”, am vrut neapărat ca toate becurile din apartament să fie LED. Dacă la început am cumpărat unele no name, doar cu lumină caldă, ferindu-mă de cele cu lumină rece, acum am ajuns să aflu că există și becuri cu lumină naturală, care sunt incredibil de mișto.

Probabil unii știu că temperatura culorii unui bec este indicată pe scara Kelvin, în valori de genul 2700K, 4000K sau 6500K (acestea fiind cele mai regăsite la becurile din comerț).

 

 

 

Lumina caldă are valori Kelvin între 2000 și 3200, majoritatea becurilor având 2.700K sau 3.000K. Aceasta este lumina gălbuie, liniștitoare, potrivită pentru zonele de relaxare, precum dormitor, camera copilului, coridoare sau chiar și holuri ori sufragerii. Eu folosesc becuri LED cu lumină caldă în dormitoare, holuri și sufragerie/living. Miop fiind, îmi place lumina multă, deci am ales becuri LED puternice, de cel puțin 15W (peste 1.500 de lumeni). – exemplu de bec cu lumină caldă.

Lumina rece are valori Kelvin între 4.600 și 6.500, majoritatea becurilor având 6.500K. Aceasta este lumina alb-albăstruie, similară cu lumina zilei, deci becurile LED cu lumină rece sunt recomandate pentru baie, bucătărie, camera de lucru sau corpurile de luminat exterior. Am folosit doar în băi, dar am renunțat, după ce am descoperit becurile cu lumină neutră/naturală. Lumina rece nu redă așa bine culorile naturale și e destul de obositoare pentru mine. – exemplu de bec cu lumină rece.

Lumina neutră (naturală) are valori Kelvin cam între 3.500 și 4.500, majoritatea becurilor având 4.000K. Lumina neutră nu modifică aproape deloc culorile din încăpere, nu e deloc galbenă, fiind de fapt o lumină rece mai blândă, nu albăstruie. Este ideală pentru bucătării și pentru holuri, ba chiar și pentru băi (fix locurile unde am ales să folosesc becuri LED cu lumină neutră). Ador lumina neutră și aș folosi astfel de becuri peste tot, dar nu e chiar ok în camerele în care dormi. Dacă nu aveți bec cu lumină neutră (4.000K) în bucătărie, luați-vă unul de 15-18W și îmi mulțumiți voi apoi. exemplu de bec cu lumină neutră.

 

Acest articol are 2 comentarii

  1. Coco

    Le-am descoperit si eu si imi plac atat de mult ca am pus in toata casa, in afara de baie.

Lasă un răspuns