Cuba Libre se face cu Coca-Cola, restul sunt doar rom cu cola

Mă amuzam zilele trecute, când am văzut pe Tik-Tok doi barmani care prezentau rețete de Cuba Libre, unul cu Coca-Cola, celălalt cu Pepsi. Să avem pardon, sunt fan Coca-Cola de mic (vorba aia), Cuba Libre, rețeta originală, este cu Coca-Cola, nu cu Pepsi, nici cu American Cola, Adria Cola sau orice altă cola.

E ca la Paella, doar cea originală poate fi numită așa, cea cu pui, iepure și cele câteva tipuri de fasole locală Valenciană, restul sunt arroz con (orez cu… pui, fructe de mare etc). Revenind la Cuba Libre, din ce am citit, istoria e simplă, undeva pe la 1900, după războiul hispano-american din 1895-1898, Cuba a devenit independentă. Și cum americanii au fost și ei prezenți în ultimele luni ale războiului, au adus cu ei mai multe bunuri locale, printre care și Coca-Cola (apărută în 1886). Și cum petreceau cubanezii alături de americani, într-un bar din Havana, colonelul american Theodore Roosevelt a comandat un Rum & Coke, urmat de un strigăt „Por Cuba Libre”. Mulți spun că Bacardi Carta Oro ar fi la baza Cuba Libre, alții că romul Havana, de fapt.

Alte povești despre originea Cuba Libre vorbesc despre un patron de bar, care dorind să își atragă simpatia americanilor și să fie scutit de probleme, a creat această băutură special pentru ei, din două părți de Coca-Cola, una de rom și două felii de lime. Iar înainte de Coca-Cola, se pare că se amestecau rom cu apă și cu zahăr.

Pe scurt, ințial cunoscută sub denumirea de Rum & Coke, devenită apoi Cuba Libre (așa cum a rămas de la 1900 încoace) se prepară doar cu Coca-Cola. Altfel, bei rom cu cola, oricare ar fi ea. Astăzi, rețeta oficială Cuba Libre, conform IBA (International Bartenders Association), este următoarea:

– 50 ml rom alb

– 120 ml Coca-Cola

– 10 ml suc proaspăt de lime

toate ingredientele de mai sus se pun într-un pahar highball plin cu gheață,
iar mai apoi se ornează cu o felie de lime

Cuba Libre / IBA

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns