Salut, sunt Ionuț și sunt infractor

După cinci zile de muncă am plecat la 21 fix de la birou către El Primer Comandante unde erau repetiții pentru #acousticbloggers. Am trecut juma de oră pe acolo, după care de la Universitate am mers pe jos înspre Unirii ca să iau metroul către casă. Eram cu Bogdan și vorbeam despre concertul Bon Jovi și cum nu avem și noi belete. Și exact pe colț la Unirii, lângă BRD ne întămpină doi tipi creoli, mai bronzați decât mine după o săptămână de Grecia, iar povestea începe:

 

Tip1: – Bună seara, (mă ia de braț) de la Jandarmerie, actele la control.

Eu: – Poftim? (în timp ce rotesc brațul pentru a scăpa de mâna ce mă strângea și uitându-mă la un tip de vreo 30 de ani în jeansi și tricou polo alb cum vrea să facă ce?)

Tip1 și Tip2: – Jandermeria capitalei, actele al control. (Tip1 scoate o legitimație laminată cum aveam și eu legitimație în liceu)

Eu: – Mă numesc Ionuț Bunescu, arăți-mi încă o dată legitimațiile, vă rog.

Ei își scot legitimațiile și de abia cum se și prezintă cu nume cu tot, îmi arată chiar și insigne. Tananam! CIA – București! Am trecut de la o idee la alta în mai puțin de un minut. Când ne-au fixat cu privirile la mai puțin de un metru am crezut că vor să îmi dea o invitație din aia la casting pt modele, eu sa le dau 75 de lei, ei sa mi-o dea la … Apoi am crezut că vor să ne jefuiască, dar era prea în centru și lumină. Apoi ce să facem. Bogdan a scos cartea de identitate, eu la fel, însă i-am spus ca se uită pe datele mele și atât, pentru că Tip1 voia să îmi ia CI din mână. El tot insistă să îi dau buletinu’ eu tot insist să citească datele de la mine din mână. El se enervează și aici deschide gura Tip2 și îmi spune că dacă nu facem ce spun ei ne duc la secție și ne dezbracă la chiloți și că vor chema duba. Eu tot nu am încredere în ei și le spun că vreau să sun la 112, pentru că nu mă simt în siguranță în prezența lor și că nu cred că sunt jandarmi. Răspunde o doamnă la 112 și mă întreabă ce urgență am, îi povestesc pe scurt situația și întreb ce trebuie să fac, ea îmi transferă apelul către Jandarmerie unde răspunde un domn, nu i-am reținut numele. Sunt băiat finuț și i-am spus domn, că răspunsul lui a fost “Avem peste 4000 de jandarmi în București, nu îi pot ști pe toți” – asta după ce l-am întrebat dacă îmi poate verifica numele celor doi presupuși jandarmi în civil. Păi bine, mă, pe mine mă poți verifica prin stație și ca mine mai sunt 20 și ceva de milioane, dar doi din 4000 nu poți! Eu mai sun o dată la 112 ca să cer un echipaj de poliție la fața locului, iar în acest timp Tip1 îmi spune că e contravenție să sun la 112 dacă nu am o urgență și amenda e de la 500 la 2000 de lei, iar ei doar vor să ne legitimeze și să ne verifice dacă avem stupefiante, cuțite, box la noi. Eu știam că alea se numesc arme albe, dar jandarmeria nu știe carte, nu? Sau nu sunt jandarmi! Mi se răspunde din nou la 112, mi se face legătura la Poliția Capitalei, iar eu îi rog pe cei doi tipi să mergem lângă semafor, să nu mai stăm lipiți de marginea clădirii. Ajungem lângă florărie și în scurt timp mai apar doi tipi, OLE, la fel de civili și la fel de dubioși. Eu le spun că vreau să vină Poliția și apoi discutăm. Tipii spun că au chemat ei un echipaj când eu le zic să mergem la bariera de la Centrul Vechi unde e Poliție. Exact când mi se răspunde la 112 – Poliția Capitalei apar și doi agenți, așa că închid apelul și începe treaba-treburilor:

 

 

        Polițiștii ne spun că ei (tipii) sunt colegii lor și că tre să ne legitimăm, așa că le dau cartea de identitate, ce s-a alăturat celei a lui Bogdan, care până în acest moment doar se uita cum mă cert eu cu Tip1 și i-a întrebat pe primii doi jandarmi care ne-au oprit dacă nu au și ei o stație de emisie-recepție să cheme colegii și Poliția. Bogdaneee, ți-a mâncat Jandarmeria limba sau vorbeam eu prea mult? De fapt ai dat și pe Twitter când eu eram în apel cu 112.

Acum că nu mai eram cu gura mare, a început Tip1 calm să mă ia la rost. Îmi cere să scot tot ce am în buzunare și scot protofel, telefoane, șervețele și o pastilă. Țeapa lor, pastila era de burtă, nu drog. Mă percheziționează să nu mai am ceva prin buzunare: cuțite, box, pistoale, grenade-eu și Bruno Mars. Am ridicat mâinile în timpul percheziției, iar unul dintre polițiști mi-a zis că nu e nevoie să le ridic. Am observat că nu e nevoie, că juma de intersecție se uita cum patru jandarmi și doi polițiști controlează doi tipi de 65 de kg fiecare. Eu, cu mutra de tocilar perfect, Bogdan cu ghiozdanul era student eminent. Revenind la percheziție, mă pune Tip1 să scot tot ce am în geanta de umăr. Sigur nu l-au interesat încarcătorul de telefon, tocul de ochelari, șervețele, chei, badge. Dar au văzut Tipii 2,3 și 4 că mai e un buzunar mic ascuns. Ascuns pe naiba, era un buzunar cu fermoar unde erau câteva chei și niște monede. Inspector Gadget vede o pungă în care era caserola de mâncare. Mă întreabă ce e acolo, îi spun că a fost mâncarea de la muncă, nu știe el ce orez bun cu ciuperci a ratat. Desface punga și caserola și bagă nasul să miroasă. Mă pune apoi să îi arăt ce am în portofel. Poză cu Udrea n-aveam, așa că mi-a zis să îmi opresc banii și să i-l dau să se uite. Jur că 3 minute l-a întors și pe față și pe dos. Să leșin de râs când îl văd că bagă nasul în el și miroase. Ce rău mi-a părut că nu mâncasem niște fasole…Vede un prezervativ și se uită la mine și zâmbește, eu nu schițez nimic, nu-s gay, nu puteam să îi întorc zâmbetul. Apoi vede legitimația de presă, râde, dar parcă nu mai e râsul lui. Ntz, ntz. Îmi venea să îl întreb dacă vrea o limonadă. Cam atât cu mine, agenții se întreabă între ei ce să noteze pe caiețel “numele și CNP-ul, nu, bă?”. Urmează același ritual al percheziției cu Bogdan, dar nu așa de minuțios, că, de, el nu făcuse gura mare. Dar și el ridică mâinile când îl pipăie Tip1 și iar se uita toata intersecția la cei doi bloggeri infractori, iar zice polițistul că nu e nevoie să ridice mâinile. Ne dau carțile de identitate și ne spun pe un ton grav că “ăsta e un prim avertismen verbal blablabla” am luat actele și am intrat repede la metrou râzând.

 

Concluzii și întrebări

 

  • Au voie jandarmii să te percheziționeze dacă sunt în civil FĂRĂ un motiv întemeiat? Nu așaaa, de control, poate avem arme albe sau dorguri. De fapt în ce condiții poți fi percheziționat dacă ești oprit la întâmplare pe stradă?
  • Până acum n-am mai întâlnit situații de genul, dar au condimentat seara, că peste o oră am venit în centrul vechi să beau un suc, doar azi am liber 🙂
  • Am reacționat bine? Voi ce ați fi făcut?

Twitturile cu #infractori dintre care amintesc

 

Vine politia,

Imi miroase caserola,

Ascund dolarii si unicii

Sa nu fie hateri gaborii!

#Infractori cc @ihearlights

 

Acest articol are 19 comentarii

  1. Andi

    Am o prietena fotografa pe care au oprit-o 2 politisti intr-o noapte crezand ca e curva si au pus o alta politista sa o controleze in cavitati.
    A depus plangere tot la politie unde i-au ras toti in fatza … nu o sa se dea politistii in gat unii pe altii.
    Fata a ramas cu fobie de politisti …

  2. euC

    Doamne,nu am cuvinte,ce-i drept eram ieri pe twitter cand ai postat ca esti perchezitionat si ma gandeam oare de ce:))),numai in Romania totul e posibil.Ai grija pe viitor si foarte bine ca ai sunat la 112,chiar PR-ul Politiei a comunicat la Realitatea TV cand avem dubii in privinta celor care spun ca sunt de la Politie sau cum ai patit tu acum sa sunam la 112,dar pacat ca nu se poate verifica in timp real .

  3. Nico

    TEORETIC, reprezentantii MAI trebuie sa aiba un motiv pentru a te legitima/perchezitiona, cu un document vizat care sa ateste aria pe care au voie sa faca controale, pe ce trebuie sa se axeze (alcool/droguri etc.).
    Daca nu au asta in agenda din ziua respectiva, nu prea au voie sa o faca….

    1. Ionut Bunescu

      Tu nu scrii? Vreau sa vad povestea si de pe margine, ca tu ai fost mai mult spectator :))

  4. aovidiu

    Daca aveati inspiratia sa ii filmati cand faceau asta erati sefi:) ai voie sa ii filmezi in bot si daca erati in strada nu puteau sa va faca nimic. Oricum nu are rost sa va agitati pentru o chestie de genu…

    1. Ionut Bunescu

      Ne duceau la sectie sa ne retina maxim 24 de ore, la asta ne-am gandit amandoi inainte sa pozam/filmam 🙂

  5. aovidiu

    Nu aveau de ce sa va retina pentru ca ai voie sa filmezi si in cazul in care faceau asta se considera abuz drept urmare ei ramaneau fara slujba. Cocalarii astia de jandarmi sunt zmei pana ii iei un pic tare. Oricum e foarte bine ca nu te-ai lasat calcat in picioare:)

  6. Enfant2Terrible

    Hahahah. Bah, Ionut, si pe mine m-au abordat anul trecut doi dubiosi. Parcasrm masina cand au aparut ca niste luptatori ninja :)) „Buna seara. De la Politie suntem. Actele la control, va rugam.” Unul dintre cei doi mi-a fluturat in fata o legitimatie cu o rapiditate care l-ar fi facut invidios si pe Bruce Lee :)) Ghinionul lor a fost ca aveam intamplator la mine o suma frumusica de bani si ca n-am „halit” nici macar o sutime de secunda ca ei ar fi de la militie. Asa ca plm, ce m-am gandit: Coaie, mai vrei sa-ti iei Mac cu bani astia, sau nu? Bah, mai vreau! Atunci, run Forest, run! Cred ca m-au alergat un sfert de parcul Tineretului :)) Fugeam si strigam: Va dau la muie, bah! E nasoala senzatia ca niste dobitoci aparuti din senin ar putea sa te taie si sa te lase-n pula goala. Acum, daca s-ar mai intampla, as proceda la fel. Bafta!

  7. Bogdan

    Abuzurile in politia romana sunt la ordinea zilei. Tu ce crezi ca se vor face picatii la bac ?

  8. carmen

    aiurea tare situatia! din cate stiu nu au voie sa faca lucrul asta si felul in care ai procedat a fost unul corect….. daca mai aveam nevoie de un motiv sa urasc politia/jandarmeria romana l-am gasit!! de asta iubesc eu orasul meu micut pe nume iasi! doamne ajuta sa fie singurul incident de felul asta prin care treci! pupici si bafta in continuare

  9. haolica

    nu au voie sa te atinga fra mandat. ca sa faca ce? sa o ia pe ma-sa si o sa perchezitioneze ca pe puscariasi.

    plus ca aia erau in civil. prosti facuti gramada. si pentru faza cu dezbracatul la chiloti, as fi scos telefonul si l-as fi pus sa repete in fata camerei.

    era bine daca aveai o poza cu ei, sa ii facem vedete

  10. Andrei Cismaru

    iar aberati in necunostinta de cauza. ai voie sa-i fotografiezi/filmezi doar daca nu sunt in misiune. atunci se schimba radical problema si ei pot spune cu lejeritate ca erau in misiune, deci devii instant contravenient. Cat despre motiv intemeiat sau mandat sau ce mai spuneti, e la fel de relativa problema: ganditi-va numai cand se fac razii in cluburi. cum ar fi sa aiba mandate pentru fiecare om de acolo?

    Una peste alta, pana nu o sa avem o legislatie care sa le mai limiteze din tupeu, nu prea o sa ai ce sa faci. Dar da, ai reactionat bine, si eu probabil as fi facut la fel. 🙂

  11. huuuuuuu justitiei

    interesanta intamplare dar daca eu as fi patit la fel cred ca leasi fi futut un bostan in bot sio luam la fuga…
    am mai facut asta acu circa8ani in urma in pitesti eu sunt din botosani nu mau gasit nici in ziua de astazi,tot asa doi lesinati asa zisi de la jandarmerie voiau sa ma perchezitioneze .atat pe mine cat si pe prietena mea si masina….doar ca nu am fost de acord…
    va mai dau un sfat!!!
    omul loveste cel mai tare din frica ,deci cand tie frica de vreon organ al legii dai cu bostanul in bot.bafta!!

  12. tudor

    Salut. Sunt un baiat de 16 ani si acum 2 saptamani ma intorceam de la liceu. Nu fac decat vreo 200 de m si un asa zis jandarm ma opreste si mi cere CI ul. Intamplarea a avut loc langa liceul Lazar, in fata a catorva zeci de trecatori si colegi. Primul lucru pe care i l am facut a fost sa i cer sa se legitimeze. Acesta, un *domn* mai tucuriu si fara grade pe umar, doar cu insigna de Jandarm pe brat, pe care poate fi falsificata cu usurinta, mi a spus nepoliticos ca nu am dreptul sa i cer sa se legitimeze. In clipa urmatoare, i am spus ca mi sun tatal, cadru militar, si ca pana atunci nu mai spun nimic. M a luat de mana si i am spus ca sun la politie pt ca simt ca integritatea mea corporala mi este pusa in pericol. Imediat, mi a dat drumul si a plecat, spunandu mi ca ma tine el minte. Intrebarea mea este: aveam dreptul sa i cer legitimatia?

Lasă un răspuns