Limbaj de București

Știu că generalizez și poate greșesc, însă doar în capitală am auzit asta; nu afirm că doar bucureștenii spun așa, ca să nu fiu înțeles greșit. Așadar, tu, cel care citești acum acest text, sunt sigur că ai comandat vreodată mâncare la birou sau acasă, ori ți-ai luat tu la birou niște păpica într-un recipient, nu? Și bucatele erau într-o chestie de plastic numită cum?

Caserolă sau casoletă? Nu există oameni care să folosească ambele forme, deci care dintre ele e cea corectă? Îți spun eu, caserolă, așa îi spun/spune de când mă știu! Nervii mei dansează o sârbă heavy metal când aud casoletă (de mâncare)! Cum s-a ajuns la asta, nu știu, poate mă lămurește cineva. 

Pentru lămuriri, casoleta e un “vas metalic inoxidabil care servește la sterilizarea și la păstrarea sterilă a pansamentelor și a unor instrumente medicale” și arată cam așa:

 

Acest articol are 12 comentarii

  1. Dorin

    Esti copil! Eu am auzit si casorela! :))

  2. Anca

    Exaaact! Si eu fac spume cand aud „casoleta”! :))

    1. Ionuț Bunescu

      Nașpa și marfă se foloseau și la mine, la Curtea de Argeș. Iar faza cu mașină în loc de autobuz deja nu mă mai enervează, doar mă amuză copios.

  3. O.Crucianu

    CASERÓLĂ, caserole, s. f. 1. Capsulă de porțelan, cu coadă, folosită în laborator pentru topirea substanțelor vâscoase și puțin volatile. 2. Cratiță adâncă cu coadă și cu fundul plat, folosită în bucătărie. – Din fr. casserole.

    1. Ionut Bunescu

      Deci nu „recipient din plastic, cu capac, folosit pentru ddepozitarea au transportul mâncării.”

      1. O.Crucianu

        Dexonline zice ca nu 😉

        1. Shpaga Costi

          Depinde care dex. Si chiar dupa ce identificam, mai dureaza pana vine inteleptul/a pentru a clarifica situatia, in timp ce noi, vom astepta cuminti acest eveniment.

          P.S

          casolétă sf [At: ALECSANDRI, P. III, 87 / Pl: ~te / E: fr cassolette]

          1 (Frm) Vas în care se ard mirodenii.
          2 Conținutul unei casolete (1).
          3 Vas metalic inoxidabil care servește la sterilizarea și la păstrarea sterilă a pansamentelor și a unor instrumente medicale.
          4 Mic recipient în care se păstrează și se servesc la masă anumite feluri de mâncare, în special aperitive.
          5 Conținutul unei casolete (5).
          6 Ornament în formă de vas, din care ies flăcări, folosit la arcuri de triumf, altare etc.

Lasă un răspuns