Ciocolată expirată?

Mi-am cumpărat aseară o cutie de praline Mozart (favoritele mele, marțipanian for life!) și când s-o devorez pe prima, obsev că are un aspect albicios la exterior. Mă uit din nou la data de expirare, reținusem bine, ianuarie 2015. Deci WTF, sunt expirate sau nu?

Cu o bomboană de ciocolată într-o mână și cu mouse-ul în cealaltă, bag repede google (da, știu, te întrebi cu ce am tastat, că mâinile sunt ocupate) și caut să văd ce sunt, de fapt, acele pete de pe ciocolată, că sigur ciocolata nu a stat la soare, s-a bronzat și acum i se cojește pielea (cam așa arată).

 

Treaba stă cam așa, aspectul ciocolatei este de mucegai prezent pe exterior (am aruncat deja bomboana, mi s-a eliberat o mână), dar aceste pete albe nu sunt nimic altceva decât unt de cacao decolorat – damn, s-a dus regula celor cinci secunde! La cald, se topesc grăsimile din compoziție și se depun pe suprafața ciocolatei. La frig, umiditatea aerului produce condens, apa dizolvă zaharurile și se solidifică ulterior, în urma evaporării. Prin frecare, în special în cazul fulgilor de ciocolată, suprafețele expuse își pierd luciul inițial, devenind mai mate și căpătând o tentă albicioasă.

 

Concluzii:

1. Nu mai țineț ciocolata la rece și apoi la cald, că se urâțește!

2. Dacă aveți poftă de Mozart dar nu găsiți/vi se pare scumpă (nu doar vi se pare, este!)/etc, aveți alternativa ieftină la Lidl, 10 lei cutia (foto) cu 10 bomboane care imită Mozart aproape perfect, ba chiar sunt puțin mai dulci și parcă mai bune (sau m-am obișnuit eu cu ele).

 

surse 1, 2

Acest articol are 5 comentarii

  1. Carmen

    :)) Am ras de m-am prapadit la faza cu Lidl. Exact aceeasi chestie zic si eu despre ei: au dulciuri similare cu cele celebre, dar mai bune decat alea celebre. Au un fel de bounty mai bun decat bounty, mars mai bun decat mars etc.

    1. Ionut Bunescu

      Bounty-ul lor e ok, dar Mars-ul e prea dulce. Zici că iau rețetele originale și le mai îndulcesc puțin :))

  2. White

    Martzipan for life! 😀

Lasă un răspuns