REVELION: Românul, taxiul si UBER-ul

Azi, 2 ianuarie 2016, am postat pe Facebook următorul text: Suntem în 2016 degeaba. Prea mulți încă n-au înțeles că bugetul pentru petrecerea de Revelion trebuie să includă și bani de taxi/UBER, vreo două-trei sute de lei. Nu știu exact ce blogger (am aflat, între timp) a mai postat pe blog despre același subiect, dar s-au cam inflamat spiritele, așa că am ținut în mine până acasă, iar acum zic să le iau ușor, pe rând.

În ciuda hoților care vor să-mi spargă apartamentul și să-mi fure caii de la bicicletă, am făcut din nou Revelionul acasă. Mi-am asumat asta, în fiecare an, chiar și anul trecut, când am decis să nu petrec în oraș, ca să nu îngheț la –23 de grade în căutarea unui taxi (pe atunci nu era și Uber). Poți verifica, fix –23 de grade Celsius au fost în noapte dintre 2014 și 2015.

Acum urmează marele DAR. Dar dacă mi-aș fi dorit/permis să petrec Revelionul într-un club din București ori la altcineva, în vreun apartament, de unde să fiu nevoit să mă întorc la mine acasă, aș fi ținut cont de următoarele lucruri:

  • cost haine – sunt bărbat, am destule cămăși albe dintre care să aleg una pentru Revelion. Plus un sacou, plus palton, plus ghete pe care deja le am = 0 lei buget / ținuta vestimentară. Dar dacă unii vor chiloți roșii noi plus costum nou și cămașă nouă și altele, să-și asume un cost de sute sau mii de lei.
  • cost bilet petrecere – de la 200/300 de lei până la 1000 de euro, din ce am văzut reclame în piață. Poate aș fi ales Hard Rock Cafe, deci 600 de lei.
  • cost consumație – dacă este inclusă în costului biletului – ZERO, dacă nu, câteva sute de lei, cel puțin două/trei, ca să fac și rime și să păstrez cifrele.
  • cost transport – transport în comun – RATB a funcționat cu 16 dintre cele 25 de linii de noapte din 40 în 40 de minute + tramvaiele 1 și 41 la intervale de 10, respectiv 20 de minute după miezul nopții. ProTV zice că și metroul a funcționat pe timpul nopții la 10, respectiv 20 de minute. Pe site-ul Metrorex n-am găsit nimic, însă RATB a avut comunicat publicat. Chiar și cu metroul funcțional în orarul normal, tot era ok să ajungi până la 11pm unde aveai nevoie și să pleci la 5am. Dar să nu uităm de Rușinea de a fi bine îmbrăcat în autobuz. De asemenea, poți să nu consumi alcool și să te duci cu mașina ta, foarte simplu și la îndemână. Iar dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu-ți convine, atunci trebuie să îți asumi încă un lucru, faptul că poți cheltui 200/300 de lei pe taxi/UBER. Cei mai mulți au sărit de fund în sus, că de unde am scos sumele acestea exagerate. Să punem cel puțin două curse, dacă nu trebuie să iei și iubita din alt cartier, caz în care ar fi trei sau chiar patru curse, cu tot cu întors acasă. Sub 50 de lei pe cursă nu-ți ia nici cel mai sfânt taximetrist, asta pentru o distanță normală. Căci dacă vrei să te duci în Corbeanca, precum prietenul Neștian, dai fix 200-300 de lei pentru o cursă de 30 de kilometri cu preț majorat de 4.8x la UBER. La mine era 5.3x, dar a existat și cu 7.0x. Deci UBER practică un tarif mărit, în funcție de cerere, tarif pe care trebuie să îl accepți (dacă dorești), din confortul casei tale, desigur. Ca să fie și mai sigur, UBER te pune să tastezi, cu mânuța ta, factorul de multiplicare și să dai accept, de abia apoi este transmisă comanda. De asemenea, până să accepți tariful mărit și comanda, poți vedea cât te va costa cursa, estimativ. Deci nu te cerți în frig cu un taximetrist, încercând să negociezi un tarif decent ca să nu îngheți în stradă. Confortul se plătește, calitatea la fel. Iar pentru cei nemulțumiți de prețuri de 5 ori mai mari la UBER, țin să îi întreb de ce nu au nicio problemă atunci când dau pe o apă sau pe o bere tot de 5 ori mai mult la orice cârciumă decentă?

V-am pupat, să aveți un an mai bun, să fiți sănătoși, fericiți și țâfnoși cu cine trebuie, de exemplu cu toți comercianții care au modificat doar TVA-ul de pe bonul fiscal, din 24 în 20%, dar prețul a rămas la fel.

Comunicat RATB, Știre ProTV, o altfel de argumentare, la Manafu, iar un articol bun de tot, aici “Merită oprobriul public”: speculantul Uber.

Acest articol are 7 comentarii

  1. ana

    Metroul a funcționat toată noaptea.Eu l am luat la 4 am și l am așteptat 20′.intervalul era de 30min.

  2. Dorian

    Intreb si eu.. Daca comerciantul are marfa pe stoc cumparata atunci cand tva-ul era 24% de ce sa scada pretul?! mersi

    1. Ionuț Bunescu

      Probelma asta n-a existat și atunci când s-a redus TVA la 9% pentru alimente, nu? Deci se poate. Plus că nu toți/nu la toate produsele se plătește TVA la achiziție. Iar în cazul menționat de către tine, sigur există niște reglări fiscale, declarații etc

      1. Ema

        TVA se regularizeaza, adica se compenseaza ce platesti cu ce primesti. E o taxa, nu ramane nimeni cu banii in buzunar de pe urma ei. Nimeni in afara de Sfantul Stat, bineinteles.

Lasă un răspuns