Controlorii RATB sunt însoţiţi de Poliţie. Sau nu prea.

După cum vă spuneam în episodul 2 al vlog-ului meu (#Ultrascurte cu Bunescu), de joia trecută, controlorii RATB ar fi trebuit să fie însoțiți de poliție și/sau jandarmi. Am sperat să fie pe bune știrea și ca fiecare echipă de control a RATB să aibă și doi polițști/jandarmi cu ea, ca să poată legitima (legal) și amenda pe oricine ciruclă fără bilet, asta fără scandal și texte de colțul blocului.

Eh, aseară scriam, pe Facebook, asta:

Live din 331, controlorii se ceartă cu cei fără bilet. Nicio Poliție, niciun jandarm. Cei fără bilet au toți iPhone, haine de firmă. Vrem egalitate, dar nu pentru căței.

 

Am coborât la Aviatorilor, odată cu cei trei controlori (două femei firave și un tip la vreo 30 de ani), în timp ce fetele-cochetele nu ma știau cum să se facă nevăzute printre oamenii din stație. Mă refer la două tipe, una de liceu, alta corporatistă, la vreo 28-30 de ani. CorporatRista arăta geanta goală, că n-are bani și nici acte (timp în care, bineînțeles, ținea palmat iPhone-ul auriu), iar cealaltă mai că se lua la bătaie cu controlorul.

Imediat ce am coborât, i-am întrebat pe controlori de ce nu sunt însoțiți de polițiști sau jandarmi, că așa citisem prin presă. Știți ce am aflat? Că ce a vehiculat toată presa este valabil doar o singură zi de joi, lunar, și doar pe “schimbul 1”, adică dimineața. M-am simțit fix ca în zicala “mințim poporul cu televizorul”, nu-mi venea să cred ce aud.

Controlorii mi-au mai zis și că după scandalul recent, toți contravenienții știu că nu au voie să fie atinși, prin urmare ce să le facă doar din vorbe? Ba chiar bărbatul controlor mi-a zis că tipa recalcitrantă (de care ziceam mai sus) l-a luat de guler, la propriu, că de ce o agasează.

 

Discuțiile de pe Facebook, la postarea de la începutul articolului, le puteți vedea aici, iar altele, aici. Timp în care eu mă rezum la unul dintre comentariile mele: De ce ni se pare normal să ne luăm bilete doar când mergem în altă țară, în city-break?

Lasă un răspuns