A început recensământul populației din România. Dacă ești angajat și îți faci auto-recensământul online, ai dreptul la o zi liberă plătită de angajator.

Azi, 1 februarie 2022, a debutat recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date”, informează Institutul Național de Statistică. Recensământul urmează să se desfășoare în trei etape, între 1 februarie și 17 iulie.


Conform INSSE, elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

  • 100% informatizat, în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
  • posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
  • recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
  • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop
    sau PC;
  • chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale
    precum și în limba engleză.


Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).


Institutul Național de Statistică precizează că recensământul populației și locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea ”Recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021”, care prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode.


PS: Tudor Galoș are o postare foarte faină, pe Facebook, în care zice așa: Acum este momentul lansării unor zvonuri mișto legate de recensământ, la care am zis și eu asta – „dau datele asociației de proprietari, să actualizeze numărul real al celor care locuiesc”. Pe restul le găsiți în postarea lui Tudor.

Sursă info: Biziday

Lasă un răspuns