De ce a crescut indicele ROBOR

Mai întâi să lămurim ce este acest Bau Bau aka ROBOR: inevitabil, băncile se împrumută între ele, plătindu-și nişte dobânzi, adică Romanian Interbank Offer Rate – pe scurt ROBOR-ul vieții. E rata medie a dobânzii pe care o plătesc băncile, când împrumută lei, una de la cealaltă. Apoi băncile calculează dobânzile la ratele creditelor, în funcţie de ROBOR.

Băncile iau bani, una de la alta, ca să aibă lichidităţi, iar când banii de pe piaţă sunt mai puţini, împrumuturile între bănci sunt mai scumpe. Sunt mai puţin lei pe piaţă – asta e prima explicaţie pentru creşterea ROBOR. Rămâne întrebarea „de unde lipsa asta de bani„, de s-a dublat ROBOR-ul, de la începutul anului, până acum?

Bancherii arată cu degetul spre Guvern. Guvernul a mărit salarii şi pensii şi se uită acum înfometat în jur. A luat bani de la companiile de stat profitabile. Le-a obligat să dea la buget 2,14 miliarde de lei în plus, dividende. Bani pe care companiile de stat îi ţineau UNDE? În bănci. Aşa au dispărut nişte bani de pe piaţă.

În plus, Guvernul a stimulat Fiscul să adune cu mai multă hărnicie taxe şi impozite, nu de la noi, oamenii obişnuiţi, ci de la marii datornici. Iar Fiscul a colectat peste aşteptări. Pentru plata taxelor şi impozitelor oamenii şi firmele au retras banii din bănci. Asta e a doua explicaţie pentru lipsa de bani pe piaţă, o explicaţie care vine de la Banca Naţională.

S-a cerut ajutorul BNR, care a scos din visterie 9,3 miliarde de lei, i-a dat împrumut băncilor ca să aibă lichidităţi şi să ţină în frâu ROBOR-ul. În același timp, BNR a contribuit la lipsa de lei pe piaţă. Potrivit analiştilor, a vândut (doar în ultimele două luni) pe piaţa valutară cam 700 de milioane de euro ca să ţină cursul valutar la 4,5-4,6 lei pentru un euro. Prin vânzarea de valută, Banca Naţională a ţinut cursul sub control, dar a retras de pe piaţă peste 3 miliarde de lei. Toate acestea, corelate cu instabilitatea fiscală, obligă oamenii, companiile, băncile să fie prudente.

Și rămânem noi, 5 milioane de români, care avem credite care depind de indicele ROBOR. Deja rata mea a crescut cu 107 lei, lunar, pentru ultimul trimestru din 2017 (Credit Prima Casă), asta pentru că ROBOR la 30 septembrie a fost 1,59%, acum e deja 1.84%, în creștere, desigur.

În concluzie, sperăm ca estimările sumbre ale analiştilor să nu se adeverescă, adică să avem la anul un ROBOR de peste 2% şi o inflaţie de 4%. Ah, și data viitoare, ieșiți la vot/votați cu capul, nu cu buzunarul pentru promisuni de creșteri ale salariilor/pensiilor + alte gogonele.

Informații + citat, de pe digi24.ro

Lasă un răspuns