Kumfu la MAIZE, cel mai bun restaurant din România, conform Ghidului Gault & Millau 2018

La jumătatea lunii mai, apărea Ghidul Gault & Millau România 2018, unde se regăsesc 141 de resturante şi localuri POP (cele care oferă o atmosferă mai relaxată și mai accesibilă decât cea dintr-un restaurant clasic), din șase oraşe: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov şi Sibiu.

Alexandru Petricean (D’Artagnan de la Master Chef) a fost ales bucătarul-şef al anului, iar restaurantul său, MAIZE, a obținut cea mai mare notă din prima ediție a ghidului: 15 puncte şi 3 bonete.

Drept urmare, dacă tot aniversam șapte ani de relație și un an de căsătorie 100% oficială, am zis că e un moment perfect pentru o cină cu stil la cel mai bun restaurant din România (conform Gault & Millau Romania). Așa că sâmbătă, 1 septembrie, mi-am luat soția de mână și am urcat-o până la etajul 3 al vilei unde se află restaurantul MAIZE (farm to table) pentru ce avea să fie una dintre cele mai mișto experiențe culinare pe care le-am încercat vreodată.

Din păcate (sau din fericire, depinde cum privești) noi, Buneștii, nu mâncăm mult, astlfel încât niciodată nu am comandat aperitiv + fel principal + desert. De obicei comandăm și de abia mâncăm un fel principal, iar dacă mai putem, comandăm un desert, la comun. Prin urmare, nu am comandat aperitiv, ca să ne putem da cu părerea despre acesta, însă până ne-a venit comanda, odată cu băuturile am primit (din partea casei) câte un mini aperitiv compus dintr-o felie de roșie cu mini multe chestii și smântână afumată – excelent, parcă și uitasem gustul unei roșii adevărate (cei de la MAIZE au o completare a numelui destul de sugestivă „farm to table”, iar pe site au și o listă a partenerilor care le furnizează ingredientele, cât mai naturale și de calitate).

De băut: Diana a comandat Fruit Lemonade (lămâie, zmeură, banană miere, apă plată), iar eu un cocktail: Paris Raspberry (vodka, lichior de zmeură, suc de ananas) + o apă plată. Foarte bune combinațiile, atât în cazul limonadei, cât și în cel al cocktailului meu.


De mâncat: Diana a vrut ceva cu pui, așa că a ales „Elemente din pui de țară cu cartofi confiați în unt brun, textură de brassicaceae (familia verzei și a muștarului) și sos de varză murată„. A conținut, pe lângă pieptul de pui (așteptat și plăcut de Diana), și alte organe precum inimă sau pipotă. Culmea, a mea soție nu le-a dat la o parte, ba chiar i-au plăcut (surprinzător). Recunosc, din pielea crocantă i-am furat și eu puțin.

Porție micuță, dar perfectă pentru cât mănâncă Diana. Suplimentar, am comandat, pentru amândoi, o „Salată din ce ne oferă gradina” și „Asortiment de legume din grădină coapte cu ulei artizanal și plante aromatice proaspete„. Gustul salatei m-a teleportat direct la țară, în copilărie, când mâncam salată fix cu ce culegeam din grădină, iar asortimentul de legume a fost chiar mișto, 14 legume distincte, gătite diferit și, ca tot ce am mâncat, foarte gustoase.

ATENȚIE, fotografiile sunt foarte editate pentru a avea o luminozitate decentă, altfel lumina din restaurant este ambientală, în niciun caz propice pentru a face fotografie culinară, iar cu flash nu puteam fotografia, desigur.




Eu am comandat Burger românesc (scovergă umplută cu carne de vită, cașcavea afumată de pe Valea Doftanei, varză călita și sos de muștar). Scoverga (gogoașa, turta) ține excelent ingredientele și… Doamne, cât de bun e acest preparat! Vă jur că salivez în timp ce scriu, rememorând experiența. Nu, nu te saturi din el, decât dacă mânănci puțin, așa ca mine, deci îți recomand și un aperitiv, dacă te simți mai pofticios, asta pe lângă salate/legume.



DESERT: aici aveam de ales dintre cele trei variante din meniu (Măr în fân, Plăcintă de dovleac sau Cornet dulce), doar că se pare că au deja trei preparate noi, dar pe care nu au apucat să le actualizeze în meniu. Unul era cu pepene galben și ciocolată, cred, pe care nu l-am ales, iar celealte două, pe care le puteți vedea și în fotografiile de mai jos, sunt Griș cu lapte (reinterpretat), cu ceva crocant și dulceață sau sirop de trandafir (din păcate, în fotografie nu se vede decât partea crocantă, de la suprafață, pentru că odată ce ne-am apucat de mâncat, n-a mai rămas nimic). Celălat desert a fost o prăjitură cu jeleu de mure, cu mure și ciocolată albă peste, iar la interior cu un blat foarte moale și o textură pufoasă albă. Le voi actualiza numele, când vor apărea oficial în meniu. EX CE LEN TE!




Nota de plată pentru toate cele de mai sus a fost de 265 de lei, deci 300 cu tot cu tips. Mâncarea vine destul de repede, bucătărie este deschisă, astfel încât îi poți vedea pe bucătari la treaba, chiar și pe Alexandru Petricean. Nu putem să spunem noi că este cel mai bun restaurant din România, că nu le-am încercat pe toate, dar din partea Buneștilor, MAIZE primește nota zece cu felicitări, vom reveni cu mare drag și data viitoare.


Site / Facebook / Meniu / Contact

Labyrinthe Paris, Strada Paris 61A, et. 3,

Sector 1, Bucuresti, Romania

Telefon: 0745.211.234

Email: contact@maize.ro

Program:

Luni – 17:00 – 24:00
Marți – Sâmbătă : 12:00 – 16:00 / 17:00 – 24:00; 16-17 team break
Duminică: 12 – 16 Brunch & Closed

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns