Dacă nu ai smartphone, semnal, internet și aplicația APEL 112, poți să mori liniștit

Sigur ați auzit și voi de tulburătorul caz al celor două adolescente dispărute și care, cel mai probabil, au sfârșit răpite, torturate și ucise de monstrul din Caracal. Nu voi repeta și comenta ce s-a tot zis în presă și ce știți deja, despre cele 19 ore trecute de la apel, până la descinderea în casa suspectului, despre așteptarea orei 06:00 AM pentru punerea în executare a mandatului de percehziție și toate celelalte proceduri incredibil de greoi aplicate ale instituțiilor statului. Vreau doar să repet și argumentez titlul: Dacă nu ai smartphone, semnal, internet și aplicația APEL 112, poți să mori liniștit.

 

Săraca fată, Alexandra, a ales să sune la 112, pentru că “Siguranță și încredere”, deși ar fi putut să-și sune mama, tatăl, o prietenă apropiată… dar a ales greșit și suferind a sfârșit. 

Așadar, degeaba sunați la 112, ei vă pot localiza doar după Cell ID, adică după antena de telefonie mobilă, iar dacă sunteți undeva mai izolați, unde nu sunteți conectați la 3 antene (pentru a fi posibilă triangularea semnalului), vă localizează 112 la anul și la mulți ani  – fix ca în cazul Alexandrei, care era conectată doar la o celulă/antenă, astfel încât zona de căutare inițială era de 10 km pătrați.

 

 

Știți ce au zis cei de la STS? Că AR FI FOST VITAL să fi avut instalată aplicația APEL 112. Bă, ăștia sunt normali? Fata a sunat de trei ori la 112, a dat indicii și informații ale posibilei localizări și degeaba! Poate avea un telefon cu butoane, poate n-avea net, ținând cont de slaba conectivitate din zonă… acum e vină ei că nu a avut un căcat de aplicație de care nu știa mai nimeni până azi? Dar părinții noștri, care au Nokia cu butoane, ce vor putea face în caz de urgență? Sau ce vor face aceia care nu au internet, deși au smartphone?

 

A, păi uitați cum era situația în România, în 2009: CE a decis, joi, închiderea procedurii de infringement împotriva României în cazul numărului de urgenţă 112, după ce Bucureştiul a confirmat că serviciile de urgenţă au în prezent acces la informaţia de localizare, care le permite să repereze rapid victimele accidentelor, pentru toate apelurile. (Mediafax)Fix la fel cum au avut și toate condițiile în spitale, după COLECTIV.

Ce pot să vă mai spun, cât strâng din dinți și lovesc apăsat cu degetele-n tastatură, instalați-vă aplicația APEL 112 (link-uri mai jos) și sper să nu aveți vreodată nevoie de ea. Ah, și ieșiți la vot…probabil nimeni nu va demisiona, nici nu va fi demis, deja se pasează vina. Iar noi, ca nație, suntem complici pentru că nici măcar la vot nu le-am dat-o peste bot, de 30 de ani.

 


Mai multe detalii, pe site-ul STS.

 


UPDATE: Am primit acest mesaj de la Marian Ionescu (nu, nu Mariciu), ci un programator:

 

Salut, referitorul al ultimul articol ce face referire la aplicatia 112. Ceea ce nu stie multa lume este ca modul in care functioneaa aplicatia nu este o normalitate sau o limitare tehnica, ba din contra. La nivelul Uniuni Europene exista un standard implementat atat in telefoanele iOS cat si Android care transmite locatia precisa (https://eena.org/aml/). Insa, aceasta locatie mai trebuie sa fie si primita si folosita de serviciul de urgenta.
Mai mult, in 2016, impreuna cu echipa mea am prezentat o solutie software (standardul AML fiind inca in dezvoltare) de fata cu domnul Arafat dar nici pana in ziua de azi nu a existat deschidere din partea STS, aplicatia curenta 112 fiind probabil dezoltata "de cine trebuie"

Marian Ionescu

Sper sa citesti mesajul si sa ajunga la cat mai multa lume pentru ca, la fel ca in cazul sistemului de sanatate, solutii exista dar nu se doreste aplicarea lor.

Aici este articolul cu observatia domnului Arafat https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/aplicatiile-mobile-pentru-medicina-de-urgenta-559567


Acum, citind și eu mai multe despre AML (Advanced Mobile Location), văd că a fost implementat încă din martie 2019, pe iOS, iar pe Android funcționează de mai demult. Iar Wikipedia zice:

 

AML is deployed in 15 countries: Austria, Belgium, Estonia, Finland, Iceland, Ireland, Lithuania, Moldova, Netherlands, New Zealand, Norway, Slovenia, United Arab Emirates, United Kingdom and United States.[9]

Several countries around Europe are testing AML with the aim of deploying it by April 2020.[10] Furthermore the European Electronic Communications Code mandates that all EU states must implement AML by December 2020.[11]

Acest articol are 3 comentarii

  1. Crengu

    Groaznic, multe nu mai sunt normale in tara asta… Purtatoarea de cuvant a STS s-a multumit sa dea sec o declaratie de presa si apoi n-a raspuns intrebarilor jurnalistilor… Sa-i desfiinteze pe toti, daca nu suntem in siguranta decat cu o amarata de aplicatie instalata pe telefon!

Lasă un răspuns