Eu cu cine votez?

Duminică, 10 noiembrie 2019, are loc primul tur al Alegerilor Prezidențiale 2019, iar întrebarea din titlul este pe buzele, ecranele și în mintea multor oameni, atât din țară, cât și din afară.

Nu, nu o să încerc să vă influentez votul în vreun fel, vreau doar să vă rog să mergeți la vot, duminică 10 noiembrie 2019, dacă sunteți în țară, și de vineri până duminică, dacă votați în străinătate (găsiți detalii mai jos). Și apoi să mergeți la vot și pe 24, căci sigur va exista și un al doilea tur (cum sperăm să avem și la alte alegeri, precum cele pentru primari).

 

Ordinea candidaților, pe buletinul de vot, este următoarea (trasă la sorți):

1. Klaus Iohannis

2. Theodor Paleologu

3. Ilie-Dan Barna

4. Hunor Kelemen

5. Vasilica-Viorica Dancila

6. Catalin Ivan

7. Ninel Peia

8. Sebastian Popescu

9. John Ion Banu

10. Mircea Diaconu

11. Bogdan Stanoevici

12. Ramona Bruynseels

13. Viorel Catarama

14. Alexandru Cumpanasu

 

 

Iar cel mai recent barometru Europa FM se prezenta cam așa:

 

 

 

 

INFORMAȚII UTILE:

Alegerile pentru Președintele României au loc în data de 10 noiembrie 2019. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

Votarea începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Prin excepție, votarea în străinătate se desfășoară ȘI pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00 (art. 44 din Legea 370/2004).

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (art. 46 din Legea 370/2004).

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării  se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

 

Mai multe detalii pe https://www.mai.gov.ro/alegeri-prezidentiale-2019/

Lasă un răspuns