Ce impact are COVID-19 asupra mobilității populației, conform Google

Săptămânal, Google prezintă un raport despre cum ne-a fost afectată mobilitatea din cauza pandemiei de coronavirus, citez: Pe măsură ce comunitățile globale răspund la epidemia de COVID-19, autoritățile de sănătate publică ne-au transmis că același tip de statistici cumulate și anonimizate pe care le folosim în produse ca Google Maps le-ar putea fi utile în luarea deciziilor esențiale pentru a combate COVID-19. Aceste Rapoarte privind mobilitatea comunității urmăresc să ofere statistici despre modificările apărute ca urmare a politicilor de combatere a COVID-19. Rapoartele descriu tendințele de mișcare în timp în funcție de zona geografică, pentru diferite categorii de locații (precum magazinele și spațiile de recreere, băcăniile și farmaciile, parcurile, stațiile de transport public, locurile de muncă și locuințele).


Voi compara rapoartele din 8 ianuarie și 9 februarie 2021, nu de alta, dar de pe 25 ianuarie 2021, restaurantele, sălile de cinema, sălile de jocuri de noroc și teatrele au fost deschise în Bucureşti, la o capacitate de 30%.

  • Raportul din 8 ianuarie 2021 compară datele curente cu cele din perioada 3 ianuarie – 6 februarie 2020, și se prezintă așa (la nivel național, iar apoi separat pentru București):

  • Raportul din 9 februarie 2021 compară datele curente tot cu cele din perioada 3 ianuarie – 6 februarie 2020, doar că din 25 ianuarie au fost redeschise parțial activitățile menționate mai sus. Iar situația se se prezintă acum așa (la nivel național, iar apoi separat pentru București):


Pe scurt, ca să comparăm cele două rapoarte, la nivel național, dar și la nivel de București, înainte de redeschiderea anumitor activități și după:

  • NAȚIONAL
    • Magazine și recreere: -36% VS -26%
    • Băcănii și farmacii: -11% VS 0% (adică acum e la fel ca înainte de pandemie, ciudat.)
    • Parcuri: -38% VS -19%
    • Stații transport public: -40% VS -30%
    • Locuri de muncă: -24% VS -30% (hm, adică în februarie sunt mai puțini oameni la muncă, deși s-au redeschis o parte dintre activități?)
    • Locuințe: +9% VS +4% (tot acasă, tot acasă, dar cam puțini)
  • BUCUREȘTI:

    • Magazine și recreere: -47% VS -30%
    • Băcănii și farmacii: -23% VS -7%
    • Parcuri: -60% VS -16% (deși e iarnă, mai prindem weekend-uri cu soare și fuge lumea-n parc, ceea ce nu e neapărat rău, dacă e cu distanțare)
    • Stații transport public: -49% VS -36%
    • Locuri de muncă: -37% VS -38% (hm, deși s-au redeschis o parte dintre activități, sunt mai puțini la muncă?)
    • Locuințe: +16% VS +10% (tot acasă, tot acasă, dar mai puțini)


În caz că vă întrebați despre privacy, Google spune că datele sunt anonime, nefiind identificați utilizatorii, ci sunt date generice, folosite și până acum – probabil ați căutat un restaurant sau un parc pe Google Maps și ați văzut un grafic orar care prezintă cât de agolemerat este acel loc, în funcție de ziua săptămânii și de oră. Aceleași date sunt folosite și acum, găsiți mai multe detalii aici și aici + în clipul de la finalul articolului.


Mai multe detalii:

Schimbări ale mobilității Acest set de date are ca scop atenuarea impactului COVID-19. Nu trebuie utilizat pentru diagnostice medicale, prognosticuri sau tratamente. În plus, nu trebuie folosit pentru recomandări privind planurile de călătorie personale. Datele arată modul în care se modifică vizitele în locuri cum ar fi magazinele alimentare și parcurile, în fiecare regiune geografică. Aflați cum puteți folosi acest raport în activitatea dvs., accesând secțiunea Ajutor pentru rapoartele privind mobilitatea comunității. Precizia locației și categoriile de locații variază în funcție de regiune, prin urmare nu vă recomandăm să folosiți aceste date pentru a compara modificările între țări sau între regiuni cu caracteristici diferite (de exemplu, zone rurale comparativ cu zone urbane). Dacă nu există date semnificative statistic, vom elimina regiuni din raport. Pentru a afla cum calculăm aceste tendințe și cum protejăm confidențialitatea, citiți secțiunea Despre aceste date de aici.

Rapoartele complete, cu date din toate județele, le găsiți aici.


Lasă un răspuns