Cum poți schimba centrul de vaccinare pentru rapel (doza 2)

Și-au trecut cele patru săptămâni de când m-am vaccinat cu prima doză de Moderna, în Corod, județul Galați. Am detaliat experiența în acest articol, iar acum am revenit cu câteva rânduri despre cum a fost treaba la rapel, mai ales că am reușit să îl fac în altă localitate decât cea din programarea inițială, mai exact în București, la câteva minute de casă. Și ca să răspund la întrebarea din titlu, da, se poate schimba centrul de vaccinare pentru rapel (doza 2), vă spun mai jos cum am procedat.


Păi treaba este simplă, joi seara, 22 aprilie 2021, domnul Valeriu Gheorghiță (șefu’ la vaccinare în România) a declarat că de săptămâna viitoare, probabil de luni-marți, oricine va putea modifica localitatea în care va efectua rapelul, direct din platforma națională de vacccinare, dar până atunci, dacă există locuri libere într-un alt centru mai apropiat, poți suna direct la acel centru, pentru a anunța intenția de a efectua rapelul acolo.

Cum eu aveam rapelul duminică, 25 aprilie, era clar că nu voi putea face această modificare din platformă, dar dacă puteam scăpa de un drum București – Corod (GL) și retur, am zis să încerc să rezolv rapelul mai aproape de București:

  • Problema e că nu toate centrele de vaccinare au un număr de telefon de contact, la unele ai noroc să le găsești pe net, pe site-ul instituției care găzduiește respectivul centru de vaccinare, dar de exemplu dacă vrei să contactezi vreun centru din Ilfov,  unde și găsești locuri disponibile pentru vaccinul Moderna, NU EXISTĂ nicio metodă prin care poți lua legătura cu cineva de la vreunul dintre centre… din localități diferite chiar.
    Am sunat la numărul național pentru programări – 021 414 44 25, dar degeaba, nimeni de acolo nu știa de această posibilitate, de a reprogama rapelul prin telefon, ei doar pot ajuta cu progamări noi, nu cu schimbarea centrului pentru rapel, nici cu informații despre o modalitate de contact a unui centru de vaccinare… nada, nici telefon, nici email, ci doar rugămintea să cauți pe net, poate găsești.
  • Joi seara era deja prea târziu să mai reușesc să sun la vreun centru din Ilfov, unde erau doze disponibile de Moderna, așa că vineri, 23 aprilie 2021, am văzut că a apărut un nou centru în platformă, cu Moderna, în București, Sector 4, aproape de casă. Ole, asta e (îmi zic eu)! Caut numele centrului pe Google – Centrul de vaccinare Spital Obregia și, spre surpriza mea, am găsit pe site-ul spital-obregia.ro nu unul, ci chiar două numere de telefon: (0770 874 855 / 0770 874 297). Am sunat la primul, explicat despre ce e vorba, suntem trei persoane din București, cu prima doză de Moderna făcută în Galați, vrem să facem și noi rapelul la dvs, căci vedem că aveți 867 de locuri disponibile, ne puteți ajuta? Foarte drăguță doamna de la telefon, a zis că e ok, ne-a notat numele, a rămas să ne prezentăm duminică, 25 aprilie 2021, cu adeverința primei doze și cartea de identitate. Între timp l-am sunat și pe un amic ce avea rapelul sâmbătă, 24 aprilie, tot la Galați. I-am zis despre ce e vorba, a sunat și el, a rezolvat, mi-a confirmat ieri că totul a fost ok, s-a vaccinat imediat. Eh, la noi trei, eu, soacră-mea și Mariciu, treaba nu a mai fost la fel de drăguță, căci doamna doctor (din tura de azi) a dat puțin ochii peste cap, că s-a trezit cu noi la rapel (deși informasem dinainte și primisem acceptul). În regulă, a zis că se poate, dar SĂ NU FILMĂM, Mariciu având camera la el… motivul fiind că nu e încă 100% aprobat că se poate face rapelul în altă localitate. Băi, o fi lipsă de comunicare, dar situația era clară, se știa de noi că vom veni, aveau doze disponibile, deci nu furam din dozele unui programat în acel centru, ce o fi așa complicat, nu știu, zici că îi luam dozele de la umărul ei. Mă rog, mai avem niște prieteni cu rapelul la 200 de km depărtare, au sunat și ei azi, li s-a zis că nu se poate momentan, dar verifică și revin cu un telefon. Le-am recomandat să sune din nou mâine, poate e altă echipă de personal medical și au cu cine se înțelege. Încă mai sunt 727 de doze disponibile pentru acest centru, deci domn Gheroghță, felicitări pentru cum merge treaba, azi am depășit 3 milioane de persoane vaccinate în România, dar informați și dvs mai cu talent, că lumea nu prea știe ce declarați la televizor.
  • Efecte adverse după rapel? Nope, a durut foarte puțin înțepătura, spre deosebire de prima doză pe care nu am simțit-o, dar la fel s-a inversat și durerea de după, care acum nu a mai apărut. Prea puțin mă resimt la locul injectării, doar când ridic mâna, sper să fie ok în continuare, altfel mă aștept la cele 3-4 zile de dureri ușoare de umăr. Pofetele n-au mai apărut, dar asta poate și pentru că după vaccin am fugit la un mic dejun la Terasa Obor (mă rog, trei mici, nu un mic, dar mă înțelegeți voi). Iar prânzul-cină a fost pe frumoasa terasă de la Ciao Niki, cu niște paste corespunzătoare.
  • Mi-am descărcat adeverința (aia color, cu CNP inclus, cu de toate) direct de pe adulti.renv.ro – unde te autentifici cu CNP, număr de telefon + codul primit prin sms, apoi ai acces la documentul PDF. Noroc cu site-ul ăsta, căci soacrei i-au greșit numele de familie pe adeverința printată și nu știau cum să rezolve cei de la centru (deși credeam că iau datele direct din platformă, unde erau corecte, la fel și în adeverința cu prima doză) – mă rog, i-au cerut numărul de telefon, a rămas că revin ei când îi dau de cap, dar de la ora 10 A.M. se pare că n-au reușit azi, dar din fericire nici nu mai e cazul.
    Ah, în platformă încă nu apare rapelul efectuat, dar adeverința e disponibilă pe renv.ro… poate apare mâine, durează puțin de obicei. Sau iar s-au încurcat în sistemele informatice, deși noi am anunțat la centrul de vaccinare din Corod (Galați) că nu mai ajungem, ca să știe oamenii cum se organizează (la prima doză nu desfăceau flaconul decât atunci când erau 10 oameni, să consume toată sticuluța /// la rapelul din București nu au avut această regulă).


Digi24 – Valeriu Gheorghiță: Se poate face rapelul în alt centru de vaccinare față de cel în care s-a primit prima doză



Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 – 25 aprilie 2021

1. Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (în ultimele 24 de ore): 77.104, la un număr de 77.104 persoane din care:

– 54.089 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 23.015 persoane vaccinate cu 2 doze.

2. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020): 4.832.203, la un număr de 3.037.698 persoane din care:

– 1.243.193 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 1.794.505 persoane vaccinate cu 2 doze.

3. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 58 reacții comune și minore, din care:

– 14 reacții de tip local;

– 44 reacții generale.

4. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020):

13.667 reacții comune și minore (2,8/1000 doze administrate), din care:

– 1.434 reacții de tip local cu durere la locul injectării;

– 12.233 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

* 159 reacții adverse sunt în curs de investigare.


Acest articol are un comentariu

  1. Iuliana

    Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!

Lasă un răspuns