Cea mai scumpă pilotă costă peste 8.000 de dolari (din puf de Eider, rață sălbatică islandeză)

Nu mai știu cum am dat peste informația asta, parcă un reel pe Facebook, dar m-a făcut curios să caut mai multe detalii despre puful de rață sălbatică islandeză. Eider (Somateria mollissima) se pare că ajunge, accidental, și pe litoralul Mării Negre, iarna. În rest, majoritatea rațelor Eider trăiesc în țările nordice, unde puful lor prețios este cules și prelucrat manual de către experți autorizați, astfel încă o pilotă dublă ajunge și la peste 8.000 de dolari, datorită calității excepționale de termoreglare, puful femelelor Eider fiind cel mai bun izolator termic natural.


Rațele Eider sunt mai mari decât rațele normale, pot cântări chiar și 3 kg, având lungimea corpului de până la 71 cm și anvergura aripilor de până la 110 cm. Femela depune 4-5 ouă, o singură dată pe an, iar cuibul în care acesta sunt clocite conține puful minune (căci specia este protejată prin lege în Islanda, de unde provine 80% din puful Eider).

Combinând mai multe informații, căci cele din clipul de mai jos te pot induce în eroare bine de tot, am aflat că fermierii ar recolta puful după ce rațele au migrat ORI iau câte puțin din puful cuiburilor care au ouă. Văzând clipul și citind comentariile, am văzut că nu sunt singurul care se miră de ce fermiera din video ia aproape tot puful și reașează ouăle pe 10-20% din puful inițial, dar un comentariu m-a lămurit – culmea, informația este din cartea lui Jules Verne – O călătorie spre centrul Pământului (din 1864), în care este explicat procesul recoltării pufului, cât încă sunt ouă în el: fermierul recoltează majoritatea pufului din cuib, ulterior femela revine și reface cuibul cu puf nou, procesul repetându-se până când doamna rață nu mai are puf, așa că intervine masculul, dar pentru că penajul aspru și dur al acestuia nu are valoare comercială, fermierii vor lăsa cuibul în pace, ouăle să fie clocite și puii să eclozeze liniștiți. Mda, nu știu ce să zic, nu pare un proces simpatic, dar măcar animalele nu par să sufere.

Anual sunt produse doar 4 tone metrice de puf Eider (eiderdown), fiecare cuib are cam 15-20 de grame de puf (per recoltare), deci de aici și prețul exorbitant al produselor care îl conțin. Cam 80% din compoziția unui cuib e inutilă (bețe, pene, alge etc). Apoi, după un proces lung și multă muncă manuală, prin care este extrasă orice pană ratăcită (după 4-5 ore este gata doar 1 kg), vine un inspector să verifice calitatea și de abia apoi vor fi produse pilote, perne sau haine.


Culmea, am găsit și la noi în România, deci e pe bune prețul de 8.000 de dolari, menționat de Business Insider:


Găsiți mai multe detalii în clipul de mai jos, iar apoi vedeți și câteva poze cu rațele Eider + sursele informațiilor. Somn ușor, fug la pilota mea de 100 de dolari. 😀






Masculul sus, femela jos


Surse și mai multe informații: 1, 2, 3, 4

Acest articol are un comentariu

  1. Sergiu R.

    Probabil că dormi neîntors cu o astfel de pătură :))

Lasă un răspuns