Mi-am instalat detectoare de fum, ceea ce vă recomand și vouă

De când cu pandemia și statul acasă, am tot cumpărat una, alta, pentru apartament. Am mai povestit despre asta (uscător de rufe, aparat de curățat cu abur și altele), iar cea mai nouă achiziție a constat în detectoare de fum, după ce am tot amânat montarea lor.


Dar ce m-a grăbit să dau comanda a fost experiența horror pe care a avut-o o amică. Pe scurt, stătea cu chirie într-un bloc vechi, unde liftul era la fel de bătrân, și s-a trezit cu casa plină de fum, la 3 dimineața, scoasă de pompieri, cu macaraua, de la etajul 6. Majoritatea vecinilor din blocul ei au fost evacuați la fel, după ce liftul a luat foc, noaptea, iar salvarea lor a fost detectorul de fum care a început să urle, dându-le timp astfel să deschidă geamurile și să sune la 112. După cum povestea amica, pe Facebook, nu subestimați detectoarele de fum!


După ce mi-a confirmat că e ok și se mută în alt bloc, căci acolo nu se mai întoarce, am comandat imediat două detectoare de fum, căci într-o casă nu sunt suficiente doar detectorul de gaze și cel puțin un extinctor (pe care sper că le aveți deja). Un detector de fum costă cât un burger la restaurant, nu se pune problema că ar fi prea scump, deci nu e o povară financiară, cum nici un extinctor nu este. Iar dacă vreți o soluție smart, cu notificări pe telefon și mult mai mulți senzori și detectoare, Saftey Pack by Allview e ce trebuie.


Am căutat pe mai multe magazine online, am citit review-uri și am decis să nu cumpăr cele mai ieftine detectoare de fum, care erau vreo 30 de lei, ci am ales unele mai performante, care au senzor optic, dar și senzor termic (cele mai slabe cică au doar un tip de senzor). Setul cu cele două detectoare costă cam 100 de lei, pe eMag, dar prețul mai variază. Și pentru că nu am bormașină (vecin model, știu), am cumpărat și pastile dublu-adezive puternice, să nu mai dau găuri în tavan. Am montat un detector pe hol, în dreptul ușii de la intrare și unul în dormitor (cam așa e și recomandat, unul pe hol și câte unul în fiecare cameră). Detectoarele au garanție 5 ani, durată de viață 10 ani (scrie pe spatele fiecăruia data până la care e corespunzător tehnic, eu am prins lot cu septembrie 2026, deci produse în 2016, dar aia e). Ah iar bateriile (AA, alcaline) au durată de viață tot de 5 ani, cică, doar că cele incluse în pachet expirau în martie 2021, deci sigur detectoarele primite de mine au fost produse undeva la începutul lui 2016, dar stau liniștit până în toamna lui 2026.


Detectorul de fum se instalează super ușor, vă las un clip mai jos de la producătorul modelului achiziționat de mine, de asemenea trebuie testat (inițial și apoi săptămânal) printr-o apăsare de buton, dar mare atenție, sunetul emis are 85 dB, se aude în tot blocul, garantat. Apropo de asta, voi propune în ședința asociației de la bloc să cumpărăm și montăm câte un senzor pe etaj, să fie.


Sper că v-a fost util articolul și, vă rog eu, dacă nu aveți deja extinctor, senzor de gaz, detector de monoxid de carbon (acolo unde e cazul) și detector de fum, faceți-vă un bine și investiți câteva sute de lei, să dormiți liniștiți.


Acest articol are un comentariu

  1. Maria

    Foarte bun articolul, multumesc pentru recomandari!

Lasă un răspuns