Cum am scăpat de ROBOR (refinanțare credit Prima Casă)

Acum o săptămână, am scris pe Facebook probabil ultima postare despre ROBOR 3M (asta după ce din 2017 am tot adunat multe alte zeci de menționări pe FB sau blog). Până și editorul de la Biziday mi-a împrumutat metoda de semnalizare a indicelui atotcrescător  (eu, 2017/8 VS Biziday, în continuare). Dar am scăpat, în sfârșit, de ROBOR!!!111 Nu, n-am trecut direct la IRCC, ci am refinanțat creditul, acum am unul clasic, ipotecar.


Am contractat un credit ipotecar Prima Casă, în august 2016. Nu știam prea bine care e treaba cu ROBOR (link BNR cu istoricul zilnic, all time), era destul de stabil, ba chiar la un minim istoric, 0,69%. Dobânda la Prima Casă era de 2% + ROBOR 3M (valoarea de la final de fiecare trimestru), adică rata lunară era recalculată la fiecare final de trimestru, conform valorii din 31 martie / 30 iunie / 30 septembrie / 31 decembrie.

La început a fost bine, rata de 1.100 de lei, pe care mă gândeam că o voi plăti timp de 30 de ani, cu mici variații. Doar că anii treceau, iar ROBOR nu stătea liniștit nici clipă, zici că era decupat dintr-o piesă de la Hi-Q. Din toamna lui 2016 până în august 2021, am avut rate de 1.300 de lei, 1.550, apoi revenea pe la 1.280, iar creștea la 1.430 și tot așa. ROBOR 3M urcat spre 4%, dar nu a atins această valoare, ba chiar după martie 2020, odată cu pandemia, a scăzut sub 2%, vara lui 2021 situând indicele pe la 1,5%. All good, cu tot cu criza energetică, am sperat noi. Dar din august 2021 a început să crească, ajungând pe 31 decembrie la 3,01%. Adică s-a dublat în 4 luni.

Ianuarie 2022 a fost okish, 3,05%, iar de la început de februarie, când deja se cam dusese iarna, se liniștise puțin și pandemia, au început știrile cu războiul iminent – așa că din 4 februarie ROBOR 3M a urcat aproape zilnic, destul de mult, astfel că pe 31 martie 2022 era deja 4,6%, valoare nemaiîntâlnită. Rata mea devenea 1.700 de lei. Am început deja să mă gândesc ce să fac, lumea tot vorbea despre trecerea la IRCC, care e mult mai mic, unele bănci nu acceptau trecerea, altele făceau fițe, modificau marja fixă și tot așa. Am zis să nu mă grăbesc, mai aștept puțin, văd apoi dacă banca mea acceptă trecerea la IRCC și dacă e o decizie bună să fac asta. Am aflat că NU, nu acceptă trecerea la IRCC doar printr-o simplă solicitare, ci prin refinanțare. Ok, mai aștept.

Se face 30 iunie 2022, ROBOR 3M continuă să crească, parcă pe steroizi, ajunge la 6,44%, iar rata mea devine 2.000 de lei. Am rotunjit eu, că mai erau câțiva leuți peste. Moment în care am zis că e cazul să schimb ceva, căci rata aproape s-a dublat în 6 ani de zile, parcă nu e prea confortabil, mă ceartă portofelul, cardul, bitcoinii (pe care nu-i dețin). Și aveam mai multe variante:

  • rambursare anticipată a creditului (de unde bani?)
  • rambursare anticipată parițială a creditului, astfel mai scădeam din anii datorați (nu e avantajos să scazi din valoarea ratei, că dobânzile tot cresc și vei pierde într-un final), dar de unde bani + că ROBOR 3M tot nu se mai oprește din creștere (excepție azi, 10 august 2022, când indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 8,06%, de la 8,14%, cât era ieri. Scăderea, la o zi după ce guvernatorul BNR a dat vina pe bănci pentru creșterea puternică a dobânzilor.)
  • trecere la IRCC – între timp mai toate băncile acceptă trecerea printr-o simplă solicitare – nu știu cum e la banca mea, nu m-a interesat, căci din ce m-am documentat și eu, IRCC e doar fratele mai lent al ROBOR, mai exact are o creștere decalată cu două trimestre, adică peste juma de an… IRCC va avea cam aceeași valoare pe care a avut-o și ROBOR 3M în urmă cu șase luni. Deci doar aș fi fentat 6 rate. Meh.
  • refinanțare – da, asta era soluția cea mai bună (pentru mine, desigur). Nu sunt specialist, consultant, nici nu m-a plătit vreo bancă să recomand un anumit tip de credit – nici nu voi menționa numele vreunei bănci, articolul acesta este doar o relatare a ceea ce am făcut eu, NU vreun sfat sau vreo recomandare salvatoare din calea distrugătorului ROBOR. Nu vă sfătuiesc să faceți ca mine, ci așa cum considerați voi mai bine.
    Revenind, am ales să fac refinanțare, să scap de Creditul Imobiliar Prima Casă (24 de ani rămași, cu o rată curentă de peste 2.000 de lei), să am un credit clasic ipotecar imobiliar, DAR cu cel puțin 5 ani de rate fixe. Am luat legătura cu o bancă (alta, nu cea la care aveam Prima Casă), am obținut simularea, all good, am hotărât că mă mut la ei – scad creditul de la 24 la 15 ani, am 5 ani rate fix, tot  cam 2.000 de lei lunar, cât deja aveam de la ROBOR-ul imens, iar apoi 10 ani cu IRCC + 2,95%. Desigur, trebuia să mut și salariul la noua bancă, să mă deplasez probabil de câteva ori la bancă, undeva central, luni-vineri, 9-17, mai complicat, dar aia era.

Pentru refinanțare credit Prima Casă ai nevoie de mai multe documente, le veți afla de la bancă, dar două sunt importante în povestea mea:

1. Acord de refinanțare emis de Ministerul de Finanțe (se poate solicita online sau fizic la registratura MF – eu am ales online, l-am primit prin plic în cutia poștală, culmea, mai devreme de cele 30 de zile legale pentru emiterea lui). Am aflat de pe Facebook, chiar de la o vecină care lucrează la MF, că termenul de 30 de zile e de multe ori depășit. Poate am avut eu noroc, nu știu, dar, citez “puteți transmite cererea dvs (NU ESTE TIP) însoțită de o copie după Contractul de Garantare și o copie după Buletin/CI scanat PDF pe linkul: https://mfinante.gov.ro/petitii sau pe adresa Ministerului Finanțelor, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, București, Registratura generală.

2. Acord de refinanțare emis de banca la care ai creditul curent – eh, când am fost la banca mea, care are un mare avantaj, are sucursale în mall-uri, deschise în fiecare zi, de la 10:00 la 22:00, am aflat pe rând că – ei nu pot să-mi ofere aceleași condiții precum am primit de la banca cealaltă, că ei nu fac refinanțare cu dobândă fixă 5 ani și dacă nu vreau cumva să trec la IRCC. Am zis nu, mulțumesc, apoi am solicitat acordul de refinanțare, urmând să-l primesc în câteva zile. Eh, mare minune, a doua zi m-au sunat și se pare că se poate și la ei refinanțare în credit imobiliar cu 5 ani dobândă fixă, chiar mai bună decât la concurență, deși eu nu le-am spus nimic despre oferta primită, doar că are 5 ani de dobândă fixă. Și uite cum am rămas la aceeași bancă, unde pot merge seara și în weekend să rezolv treburile (doar semnarea cu notarul a fost la prânz, am pierdut doar juma de zi, nu jumătăți întregi de zile). Mi-am mutat salariul la ei (îl aveam la o a treia bancă, diferită de cele două de mai sus), am obținut o dobândă și mai bună pe 5 ani (sub 6%, adică sub un ROBOR de 4%, nu peste 8% cât e acum), iar apoi am 10 ani cu IRCC + 2,85% sau 2,95%, nu mai știu pentru că oricum am alt plan pentru peste 5 ani.

Pe scurt, acum plătesc tot cam 2.000 de lei / lunar, fix, timp de 5 ani de zile, dar nu mai am 24 de ani, ci doar 15 de credit, iar după cei 5 ani, am două variante, ori e ok IRCC + marja fixă (adică sub 6%, total) și rămân așa, ori fac o nouă refinanțare și scad de la 10, la 5 ani, plătind o rată mai mare și atunci, desigur. Sau poate achit ceva anticipat și apoi scad la 2-3 ani. Mă rog, noi să fim sănătoși până atunci și revin cu alt articol în august 2027, jur pe roșu. Ah, toate costurile refinanțării au fost pe la 2.500 de lei, cu tot cu notar, dar am primit înapoi aproape 2.000 de lei de la Creditul Prima Casă, fondul colateral de garantare. Iar acum nu mai plătesc 6-700 de lei, comisionul anual FNGCIMM, ci doar 150 de lei, comisionul anual de administrare (al băncii).


PS – În decembrie 2017 am scris unul dintre cele mai accesate articole de pe blog – Calcul rată Prima Casă în funcție de ROBOR – pe care îl testez acum, de curios, cu ROBOR-ul de azi, de ieri și un posibil 9 sau 10.

ROBOR 3M 8,06% – rata mea ar fi fost 2.269 de lei.

ROBOR 3M 8,14% – rata mea ar fi fost 2.282 de lei.

ROBOR 3M 9,00% – rata mea ar fi fost 2.433 de lei.

ROBOR 3M 10,00% – rata mea ar fi fost 2.613 lei.

Acest articol are 32 comentarii

  1. Viorel

    Salutare,

    O lamurire te rog: cand ai fost la banca la care ai creditul curent pentru a obtine acordul de refinanțare, a trebuit sa le prezinti si acordul emis de Ministerul Finanantelor ? De asemenea, n-ai fi putut obtine documentul de la banca si printr-un simplu telefon sau email? sau au solicitat prezenta fizica?

    Mersi
    Viorel

    1. Ionut Bunescu

      Salut. Da, ai nevoie de acordul MF indiferent unde faci refinanțarea. Doar de la MF îl poți solicita (online, ca mine, sau fizic la sediul MF).

      1. Dascalu Andreea

        Prin banca ar merge mai repede decat online, personal, am mai citit ca se putea face cererea prin banca la MF? Nu exista o adresa de mail unde ar putea fi trimisa, in locul site-ului de petitie? Noi ne-am trezit tarziu si am vrea sa facem refinantare cat mai repede, 25 de zile mi se pare mult, dar asta e.

        1. Ionut Bunescu

          Nu cunosc, la momentul la care am făcut eu solicitatare, a trebuit să contactez eu MF, după cum am scris și în articol. Baftă!

          1. Dascalu Andreea

            Multumesc, am facut rost de contract, am facut petitie pe site insa cand am dat submit ma asteptam la un mesaj gen Va multumim etc…sau petitia a fost inregistrata, insa nimic de genul. La cat timp ar trebui sa primim nr de inregistrare, cunosti acest detaliu? Multumesc

  2. Ciprian

    Salutare,

    Cat ai asteptat exact, raspunsul de la MF?

      1. Ciprian

        Revin.
        Exista o modalitate de a verifica care e stadiul petitiei?
        Am primit numar de inregistrare, insa ma intrebam acest lucru.

        1. Dascalu Andreea

          Cum ai primit nr de inregistrare? Cand? Am facut si eu petitia online insa nu am primit nici un mesaj la submit, sau ceva in mail…Nu stiu cat sa astept

          1. Ionut Bunescu

            Bună, a doua zi lucrătoare am primit un mail de confirmare a înregistrării.

      2. Dascalu Andreea

        Acordul de la MF a venit prin posta? sau pe mail?
        Multumesc

          1. Dascalu Andreea

            Multumesc, am vazut dupa ca ai mentionat si in articol.

  3. Constantin

    Salut, la notar a costat ceva?

    1. Ionut Bunescu

      Salut, am menționat în articol:

      Ah, toate costurile refinanțării au fost pe la 2.500 de lei, cu tot cu notar, dar am primit înapoi aproape 2.000 de lei de la Creditul Prima Casă, fondul colateral de garantare. Iar acum nu mai plătesc 6-700 de lei, comisionul anual FNGCIMM, ci doar 150 de lei, comisionul anual de administrare (al băncii).

      1. Constantin

        Salut cei 2000 de lei au însemnat cele 3 rate date in avans la prima casa, sau altceva? Mulțumesc

        1. Ionut Bunescu

          2.000 de lei (aproape) – fondul colateral de garantare, oprit de la semnarea contractului Prima Casă. Așa se numește, nu știu ce însuma, 3 rate de dobândă avans sau altceva.

  4. Madalina

    Buna,

    Pentru ca sunt in aceeasi situatie, caut variante de refinantare cu dobanda fixa (dar chiar si asa procentele sunt foarte mari), sunt curioasa la ce banca ai facut refinantarea. Pana acum, cea mai mica dobanda identificata este la BCR, 7.38% in primii 5 ani, iar rata ramane la fel de mare ca acum, in conditiile in care perioada nu se modifica (nu scade).

    M-ar ajuta mult raspunsul.

    Multumesc.

    1. Ionut Bunescu

      Bună. Nu are rost să menționez banca, băncile, altfel aș fi făcut-o în articol. După cum am scris și în articol, oferta e de acum multe luni, de când am început procedura de refinanțare.

      PS Nici la banca mea nu mai e sub 6% acum. Baftă!

      1. Madalina

        Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Acordul pe care l-ai obtinut de la Mfinante este valabil o anumita perioada de timp? Adica trebuie sa ma incadrez cu refinantarea intr-un anumit termen sau nu este mentionata valabilitatea pel?

        1. Ionut Bunescu

          Cu drag. Nu scrie pe document / nu cunosc dacă are valabilitate limitată. 🤷‍♂️

          1. Florin

            Salut, ma poți ajuta cu ce trebuie sa scrii în cerere?
            Mulțumesc

          2. Ionut Bunescu

            Salut, vorbește mai întâi cu cei de la banca unde ai creditul curent și vezi de ce au nevoie și cum trebuie să procedezi. Altfel pur și simplu faci o cerere clasică prin care soliciți de la MF acordul de refinanțare. Atât. Baftă!

    2. Dascalu Andreea

      Buna Madalina. Iti recomand BRD, noi avem prima casa la ei si facem refinantare cu 7,33 dobanda 3 ani fixa, apoi 3.15 (inca incercam sa negociem aici+ ircc).

      Pentru cei care refinanteaza de la alte banci, la brd, oferta e de 6.99 dobanda fixa pe 3 ani, apoi 2.75 +IRCC.

  5. Florin

    Bună seara,
    In spațiul liber de pe link-ul cu petitii, ce trebuie completat?
    Menționez ca am atașat cererea și celelalte documente, dar nu mă lăsa să trimit, deoarece, îmi spune ca nu am completat în spațiul liber.
    Mulțumesc

  6. Camelia

    Mulțumesc pentru articolul tău! Chiar ajută!
    Acum întru in jocul „ne dați ori nu ne dați” acord, refinanțare, timp scăzut 😂…
    Spor in toate!

  7. Daniel

    Buna ziua,
    Am depus și eu o petiție cu privire la un acord de refinanțare și nu am primit nici un numar de înregistrare . Din ce am inteles termenul de 30 de zile de raspuns este de la data la care Primești un numar de inregistrare. Cum as putea proceda in aceasta situație ? Dureaza pana primim numărul de inregistrare ?

    1. Ionut Bunescu

      Salut, varianta e să te duci fizic la MF. Sau poate reușești ceva la telefon, baftă!

  8. Alexandra

    Bună, te rog, cum ai formulat corect acea cerere de mana, ca să nu îți respingă solicitarea pentru refinantare? Cea pe care o atasezi pe site-ul fngcimm. Ma poți ajuta te rog? Mulțumesc.

  9. Laurentiu RADU

    Cererea pentru acordul Ministerului Finanțelor/FNGCIMM se depune acum în linkul de mai jos, din răspunsul primit de mine azi pe mail (după ce am trimis cererea de acord întâi https://mfinante.gov.ro/petitii):
    „Bună ziua,
    Pentru înregistrarea cererilor de acorduri pentru programul Prima Casă/Noua
    Casă, vă rugăm să utilizați formularul on line ”Formular Prima Casă/Noua
    Casa”, pus la dispoziția publicului pe site-ul nostru http://www.mfinante.gov.ro, la
    rubrica Contacte. Aveti mai jos link-ul către formularul respectiv:
    https://mfinante.gov.ro/noua-casa
    În cazul în care nu primiți mesaj de confirmare cu număr de înregistrare, în
    maxim 48 de ore de la data transmiterii, vă recomandăm să vă adresați pe
    adresa Ministerului Finanțelor, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, București,
    Registratura generală.
    Va multumim pentru intelegere.
    MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
    Biroul de informare publica si relatii cu publicul
    Compartimentul de relatii cu publicul
    Tel. 0213199744”

Lasă un răspuns