E timpul ca UNTOLD Festival să evolueze

N-am ratat nicio ediție de Untold, la toate am avut acreditare, dar asta nu înseamnă că relatez totul la superlativ. Da, e festivalul meu preferat, iar pentru că îl văd ca pe copilul meu, mi-aș dori să evolueze, mai ales că acum are cei șapte ani de acasă, și tot atâtea ediții.


Kum fu UNTOLD 2022? Mișto, dar parcă am simțit nevoia de mai mult, iar costurile au cam crescut la toate cele. Dacă în 2018 scriam despre câți bani ai nevoie pentru cele patru zile de festival, de unde reieșea un cost de minimum 2.000 de lei de persoană, acum costurile aproape s-au dublat. Da, prețul abonamentului pentru cele patru zile nu mai e 500 de lei, ca în 2018, dar îl poți lua din timp cu 7-800 de lei  / avionul e cam 500 de lei (dus-întors, Tarom, Buc-Cluj-Buc, cumpărat imediat ce se anunță datele festivalului), însă te cam rup cazarea + mâncarea și băutura.

CAZARE

Dacă nu vrei să stai la cămin, cu alți 3-4 oameni în cameră și baie/wc la comun, sau poate vrei cămin, cameră dublă cu  baie în cameră (ceva mai scump), slabe șanse să scapi nu ieftin, nici măcar decent, aș zice. O cameră dublă, cu baie-n cameră, la un cămin aproape de festival (15 minute de mers pe jos), a fost 2.400 de lei (fără AC, desigur, iar anul ăsta a fost cald rău, dacă în septembrie 2021 a fost mega frig). Aceasta a fost varianta aleasă de mine, după ce Booking a ales să asculte de hotelurile/pensiunile unde aveam rezervări, prinse cu 2-300 de lei pe noapte (tarif normal, imediat după anunțarea perioadei festivalului) – aici unii s-au delistat complet de pe Booking, alții au cerut 1.500 de lei pe noapte, căci a fost e eroare de preț, bla-bla-bla, nu m-am înțeles cu reprezentanții Booking nici pe chat, nici telefonic, ori acceptam noul preț, ori îmi anulau ei automat. Deci sfatul meu e să vă feriți de Booking atunci când căutați cazare la Untold (culmea, la Neversea am găsit o cazare la 300 de metri de festival, tot imediat după ce a fost anunțată perioada festivalului, 1.550 de lei – 4 nopți într-un studio foarte cool, am dat primul 10 la review).

Concluzie, tre să fii dispus să plătești bani mulți pentru a te caza într-un loc ok sau poate reușești să plătești o rezervare la un hotel ok, imediat ce afli datele, altfel mare atenție la țeparii care închiriază pe grupuri. Prețul cazării este cea mai mare piedică pentru mulți dintre amicii mei care ar fi vrut să vină la Untold, dar e mai complicat  atunci când cazarea e mai bine de jumătate din bugetul total de festival.


MÂNCARE & BĂUTURĂ

Aici e jale oricum mai peste tot, vezi postarea mea de pe Facebook cu pastele “carbonara” la 77 de lei, în camping, Vama Veche. Cel mai ieftin burger era la McDonald’s – dublu cheeseburger, 30 de lei, iar meniul cu cartofi și apă/suc era 50 sau 55 dacă voiai BigMac + 5 lei sos (ketchup/maioneză). Iar în alte părți, burgerii plecau de la 39 de lei, cartofii de la 12-15 lei, sosurile 5-8 lei și tot așa. Deci fără 100 de lei nu scăpai, pentru două mese pe zi în festival. Plus băuturi, că a fost cald, lejer 100 de lei (un long drink de 180 ml era 28 de lei), apa/suc 10 lei, berea 18 parcă… și tot așa. Am înțeles că la VIP prețurile erau ceva mai sus, dar nu am văzut cu ochii mei ca să pot confirma. Desigur, la adevăratul main stage, standul Fornetti, era mereu coadă, mai puțin pe zi, când am stat și noi să ne facem pofta, că nu mai mâncasem de ani buni și Diana îmi tot zicea de câteva luni să mergem și noi la un Fornetti :)) – 7,5 lei suta de grame, 12 lei felia de pizza (micuță, nu știu cât de bună, nici dacă avea 100 de grame). Alte prețuri la băuturi nu știu să vă spun, că a fost atât de cald, încât am băut doar o cuba libre, în rest multă apă, sucuri și ceva bere.


ACTIVĂRI + DESIGN FESTIVAL

Băi, după ce am văzut scena de la Tomorrowland, parcă mi-aș fi dorit ceva wow și la noi, căci design-ul mainstage-ului UNTOLD nu s-a schimbat prea tare din 2019 încoace – da, am stat aproape doar la mainstage, dar povestesc mai încolo, la partea de artiști, pe la ce scene am mai fost. Am remarcat câteva activări mișto pe la Winston (ca în fiecare an), Tazz, Kaufland și cam atât notabil.


ARTIȘTI

Aici e locul unde e nevoie de ceva schimbări, ca festivalul să evolueze frumos. Cu câteva mici excepții, cred că anul acesta a avut line-up-ul cel mai rarefiat (pauze destul de lungi între artiști, în unele zile, la main stage). Putea fi mult mai bun, îmi doream asta, căci pe lângă favoriții mei Steve Aoki, Dimtri Vegas & Like Mike și Lost Frequencies (pe care i-aș putea vedea la infinit), momentul wow BUG Mafia pe mainstage, Anne Marie (superbă), J Balvin (foarte mișto), Major Lazer (excelent), line-up-ul a cam scârțâit pentru cei care au fost de fiecare dată la UNTOLD (poate și Neveresea). Ok, G-Eazy a fost la Neversea deja, unde a fost mai mișto, părerea mea, căci la Untold nu mi s-a părut că a excelat, dar mulți dintre artiștii prezenți au mai fost deja. Mi-aș dori (și cred că nu sunt singurul) să văd artiști mari de live – amintiți-vă cum a fost la Robbie Williams. La alte scene am ajuns doar pentru Andi Moisescu (la Time Stage) și Nazef & Pandutzu, la mini scena improvizată la Form Space (vedeți video mai jos).

Mi-aș dori să văd artiști precum Billie Eilish, Imagine Dragons, Bruno Mars, Justin Bieber, Justin Timberlake, Beyonce & Jay Z, Snoop Dogg, One Republic, The Score, Twenty One Pilots, The Weekend, Machine Gun Kelly, Ed Sheeran, Harry Styles, Skrillex, Dua Lipa, Lil Nas X, DJ Khaled, Drake, Calvin Harris, Rihanna și alții care poate mi-au scăpat. Ideea e că dacă ar fi măcar doi pe seară, dintre cei de mai sus, stadionul s-ar închide pentru depășirea limitei de participanți, cum se întâmpla în trecut la Armin.

CONCLUZIE

Da, UNTOLD rămâne cel mai mișto festival din România, dar e timpul să evolueze, să găsească o soluție cu oamenii din industrie pentru “plafonarea” prețului la cazări, mâncare  + băutură mai adaptate la puterea de cumpărare din România, să investească mai mult în design (nou și mai spectaculos, în fiecare an) și să fie mai atractiv prin artiștii aduși la fiecare ediție (mă refer atractiv pentru cei care au mai fost deja, căci pentru cineva care vine pentru prima oară e posibil să fie super satisfăcător) – am oferit acest feedback și în formularul primit pe email, ceea ce vă recomand și vouă, celor care ați fost la UNTOLD 2022.

Felicitări oamenilor de la UNTOLD pentru ce au făcut până acum, dar ar cam fi cazul să apese pedala de accelerație și să schimbe treapta, an de an. Pe data viitoare, xoxo, Buneștii.


PS – Mai jos găsiți vlog-urile lui Pandutzu de la UNTOLD 2022.






Acest articol are 4 comentarii

  1. Sorin

    Nu exista plafonare la preturile pentru cazare si mancare. Se regleaza din cerere si oferta. Atata timp cat exista oameni care platesc acele preturi, ele vor exista. Piata imobiliara din Cluj a ajuns o mega afacere datorita Untold. Nu uita de garsoniera de 11 mp scoasa la vanzare cu 38 000 EURO :).

    Legat strict de cazare, ia Formula 1 ca exemplu si vezi cam ce preturi sunt in Europa, in jurul unei etape. Pe 11 septembrie este etapa de la Monza, Italia. In weekendul respectiv, pe booking cel putin, 96% dintre unitatile de cazare sunt full. Iar cele ramase au scoruri de 1000-2000 EURO pentru 3 nopti. Hotel Bristol 2* – 14700 lei. La 10 Km distanta de Monza, o cazare costa 2000 EURO. Deci despre ce plafornare la cazare vorbesti? 🙂

    La mancare poate se mai pot face niste lucruri, dar si aici e relativa treaba. Cererea si oferta dicteaza!

    La restul nu stiu, nu ma pronunt! Eur astept anul ala… 😀

  2. Calatean Raluca

    Actually… Electric Castle e cel mai mjsto festival din Romania.
    Agreed la partea cu artistii.

  3. Attila

    Din pacate review-ul Tau sufera dintr-un punct foarte important: fiind aproape exclusiv pe main stage ai ratat o mare parte din UNTOLD!! Sunt multe stage-uri cu DJ si muzica absolut fantastica. Aici gresesc cel mai multi, ei cred ca main stage = cel mai fain/cel mai importanti DJ….. de departe BIG MISTAKE……

    Daca ai fi vizitat de pilda Fortune si asculti putin Markus Schultz, sau Aly&Fila, sau Emma Hewitt si asa mai departe ai fi primit o variatie mult mai mare de muzica…. Asta e super la UNTOLD ca se regasesc foarte multe genuri de muzica……. si nu e ok sa stai doar la main stage si sa zici ca DJ putea fi si mai buni….

    Mancare: au deschis partea aia unde era un strand mai demult si s-a marit considerabil variatia de mancare, cu siguranta toti o gasit ceva pe placul lor……

    Bere: a fost 14 ron si nu 18 ron.

    Sunt clujean si da recunosc, cazarea e o mare problema dar asta e reglata si de piata….Sunt enormi de multi care au rude/prieteni/colegi in Cluj si vin si se cazeaza la ei.

    Pt mine singura chestie care lipsea e partea de show, gen anii trecuti erau tot felul de fireworks si pe alea principala si asa mai departe….

    Si eu zic ca DA se poate imbunatati UNTOLD-ul, orice event se poate dezvolta, dar luand parte la toate editiile UNTOLD pot sa zic cu mana pe inima ca review-ul Tau sufera in cateva locuri si de ai am tinut sa fac anumite mentiuni. Multumesc

  4. Dan

    Cred ca un prim pas important pentru a evolua ar fi sa nu mai includă in line-up pseudo-artiști precum Aoki, Vegas și Mike.

Lasă un răspuns