Cum mai e treaba cu bacșisul, de când se poate plăti cu cardul

A trecut aproape juma’ de an de când tips-ul/bacșișul se poate plăti cu cardul în restaurante și baruri. Eu m-am lovit de multe situații, le voi detalia mai jos, dar sunt curios cum a fost și la voi. Au acceptat plata bașișului cu cardul încă de la 1 ianuarie 2023? V-ați trezit (și voi) cu bacșișul deja aplicat, fără să fiți întrebați? Mă rog, sunt mai multe situații, dar întrebarea care mă roade tare de tot, că sunt pățit frecvent (chiar ieri) – dacă la o shaormerie, de exemplu, lași bacșiș câțiva lei… pe care îi pui în borcanul/cutia de tips, dar nu te-a văzut nimeni, se pune sau nu că ai lăsat ceva? Te înjură sau nu shaormarul? 😀


Așa, revenind la lege, ea zice simplu: bacşişul este orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către anumiţi operatori: cei care operează pe codul CAEN de restaurante (5610) şi/sau baruri (5630). Oamenii primesc un bon unde apare atât suma aferentă consumaţiei, cât şi cea aferentă bacşişului, cele două fiind ilustrate separat. În ceea ce priveşte bacşişul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% şi 15% din valoarea consumaţiei. E posibil să fie trecută şi doar o variantă de bacşiş, cum ar fi 10%. Conform legii însă, suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei. Ca urmare a acestei legi, oamenii pot plăti cu cardul şi bacşişul, nu doar valoarea consumaţiei.


Doar că eu și apropiați de-ai mei am pățit cam așa:

  • cazul fericit, vine ospătarul cu nota, de cele mai multe ori nu spune nimic legat de bacșiș, decât dacă ceri tu să-l achiți cu cardul. Iar aici sunt mai multe variante, ori nu acceptă bacșiș cu cardul (e grea fiscalizarea naibii, no?), ori acceptă… dar fix 10%, deși poți alege orice sumă procentual sau fix, dar nu mai mult de 15% la plata cu cardul.
  • cazul mai puțin fericit, pățit o singură dată, apoi nu s-a mai repetat, a fost ca la un restaurant să avem deja aplicat bacșiș de 10%, lucru pe care nu l-a menționat ospătarul și pe care l-am observat de abia acasă, pe bon (desigur, asta după ce am lăsat și tips cash 10% pentru toată suma, cu tot cu bacșișul deja aplicat).
  • caz pe care nu l-am aplicat, dar așa cum dau o steluță șoferilor de ride sharing care conduc foarte agresiv, ilegal, și mai au și centurile ascunse sub banchetă, ar trebui să nu las deloc bacșiș dacă mâncarea și serviciile nu au fost cel puțin bune, dacă nu foarte bune. Dar m-am obișnuit (prost uneori) să las 2-3-5-10 lei la curieri și livratori, 10% de fiecare dată la restaurant, iar prețurile din horeca au tot crescut, lucru ce nu se poate spune de fiecare dată și despre calitate, servicii sau porții.

La voi cum e?

Acest articol are un comentariu

  1. Silviu

    Am lăsat până acum de două ori bacșiș-ul prin plata cu cardul pentru că nu aveam cash la mine. Prima dată mi-au pus de la ei 10% direct și a doua oară am menționat eu cât vreau să las. Cumva mă simt vinovat când las bacșișul prin card pentru că e impozitabil, deci omul rămâne cu 10% mai puțin în mână decât dacă i-aș da cash.

Lasă un răspuns