Restaurantele vor trebui să ofere clienților apă potabilă gratuit

Probabil ați văzut cum e în țările cu apă caldă, ai tap water gratis, ba chiar în multe țări ți se aduce direct la masă, fără să ceri tu. Știu, tap water sună pompos, e țevian… apă de la robinet. Ceea ce (cred) cu toții am băut când eram mai mici, că nu exista apă plată îmbuteliată pe atunci. Mă rog, unii încă mai beau, de la robinet, zic. În România, cam peste tot, problema nu e la apa furnizată de către rețeaua de distribuție, ci la toată țevăria veche care influențează calitatea apei care ajunge la robinet. Așa că azi variantele ok sunt: să bei apă îmbuteliată, să ai un filtru/sistem de filtre sau o măcar o cană filtrantă. Mai multe detalii despre lege + câteva nelămuriri, mai jos.


Restaurantele, cantinele și serviciile de catering vor trebui să ofere clienților, în mod gratuit, apă potabilă din rețeaua de distribuție. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman a fost adoptat pe 19 martie 2024 de Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz. Legea, inițiată de Guvern, a fost adoptată de Senat în 20 martie 2023 și un an mai târziu de Camera Deputaților.

Potrivit legii, se definește ca apă destinată consumului uman/apă potabilă — orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr -o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman.

Iar sistem de distribuție interioară reprezintă — totalitatea conductelor, fitingurilor și dispozitivelor instalate între robinetele folosite pentru apa potabilă și rețeaua de distribuție, atât în spații publice, cât și în spații private, în situația în care componentele sistemului de distribuție interioară nu constituie responsabilitatea furnizorului de apă, în conformitate cu legislația în vigoare; În același timp, furnizor de apă este definit drept entitate care furnizează apă destinată consumului uman, în calitate de producător și/sau distribuitor.

Proiectul de lege urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Și cel mai probabil va fi promulgat. (Digi24.ro)


Acum, căci români suntem, mă întreb dacă vom avea încredere în apa furnizată gratuit, în restaurante, cantine sau de către serviciile de catering. Teoretic, ar trebui să fie ok, căci legea spune așa, printre altele:

Apa potabilă trebuie să fie sanogenă şi curată şi să îndeplinească următoarele condiţii: să nu conţină microorganisme, paraziţi şi orice alte substanţe care, prin numărul sau concentraţia lor, constituie un pericol potenţial pentru sănătatea umană.

Cel mai sigur e ca apa să fie filtrată, cum deja văd că se întâmplă și la unele hoteluri care până acum ceva timp ofereau 2 sticle de apă la 0.5 (plată & carbogazoasă), iar acum îți oferă sticle pe care te roagă să le reumpli gratuit de la aparatele de filtrare de pe etaj/din recepție. Și sper ca restaurantele, cantinele și cei cu catering, să investească în filtre și toată lumea e fericită.

Știu, e frustrant să dai și spre 20 de lei pe o apă plată, la restaurant, dar vom avea oare încredere în apa oferită gratuit, oriunde în România?

Acest articol are un comentariu

  1. Iuli

    Eu nu prea am incredere in mancarea pe care o platesc dar intr o apa gratis 😂🤣

Lasă un răspuns