Restaurantele vor trebui să ofere clienților apă potabilă gratuit

Probabil ați văzut cum e în țările cu apă caldă, ai tap water gratis, ba chiar în multe țări ți se aduce direct la masă, fără să ceri tu. Știu, tap water sună pompos, e țevian… apă de la robinet. Ceea ce (cred) cu toții am băut când eram mai mici, că nu exista apă plată îmbuteliată pe atunci. Mă rog, unii încă mai beau, de la robinet, zic. În România, cam peste tot, problema nu e la apa furnizată de către rețeaua de distribuție, ci la toată țevăria veche care influențează calitatea apei care ajunge la robinet. Așa că azi variantele ok sunt: să bei apă îmbuteliată, să ai un filtru/sistem de filtre sau o măcar o cană filtrantă. Mai multe detalii despre lege + câteva nelămuriri, mai jos.

Citește mai multRestaurantele vor trebui să ofere clienților apă potabilă gratuit

Cum a apărut halftime show la Super Bowl + cine a fost singurul artist plătit pentru show

Nu voi fi ipocrit să mă declar #fandemic al Super Bowl, nici măcar nu știu regulile jocului, mai fascinat am fost de reclame și de halftime show. Așa că aseară, înainte de a urca Usher pe scenă, am zis să caut puțin despre istoria show-ului de la pauză. Ocazie cu care am aflat că până acum 31 de ani, în anul 1993, NU exista un astfel de spectacol, ci existau niște show-uri cuminți, care aveau teme… cum ar fi „Winter Magic”, un spectacol de la Jocurile Olimpice de iarnă din 1992, sau „Be Bop Bamboozled” și nu erau foarte populare. În 1992, FOX a decis să difuzeze un episod live din „In Living Color”, show-ul său de comedie de succes, cu Jim Carrey și frații Wayans (printre alții) pentru a concura cu programele de pauză de la CBS, care difuza jocul. Episodul a avut o audiență de peste 20 de milioane de spectatori și a provocat schimbări în privința halftime show-ului de la Super Bowl, care a trebuit să inoveze, să vină cu ceva spectaculos. În anul următor, pentru Super Bowl XXVII, Michael Jackson a fost primul artist care  susținut un concert, iar de atunci halftime show a devenit un fenomen cultural și o extravaganță mass-media.

Citește mai multCum a apărut halftime show la Super Bowl + cine a fost singurul artist plătit pentru show

De la primele glugi, la primul hanorac cu glugă și gecile cu glugă

Am mai zis-o – acum câțiva ani, pe Facebook – să trăiască (heh) inventatorul glugii, că bună treabă a făcut. Și spun asta în fiecare sezon rece, dar de abia acum am fost curios să caut care e istoria glugilor, când au apărut, cine le-a inventat. Iar dacă primul hanorac cu glugă a apărut acum mai puțin de 100 de ani, primele glugi au peste 3.000 de ani vechime. Mai multe detalii, mai jos.

Citește mai multDe la primele glugi, la primul hanorac cu glugă și gecile cu glugă

Care sunt zilele libere în 2024

În 2023, multe dintre zilele libere au picat în cursul săptămânii, adică dintre cele 15 zile libere, 3 au fost în weekend și 12 în cursul săptămânii. Anul 2024 e diferit, avem 17 zile libere, căci 6 și 7 ianuarie au devenit și ele libere, dar au început românește, fiind ambele în weekend. Per total,  în 2024, avem 10 zile libere în cursul săptămânii, iar 7 pică în weekend, 2 fiind cele deja menționate + duminica Paștelui, respctiv a Rusaliilor, dar mai avem și 1 iunie + alt combo nașpa, 30 noiembrie + 1 decembrie, mă rog, e și an bisect, care strică puțin ordinea, csf.

Citește mai multCare sunt zilele libere în 2024

Cele mai populare căutări pe Google în 2023 (România / Global)

Hai că s-au schimbat multe, comparativ cu 2022, dar am și avut un an cu de toate… din fericire, dar mai ales din păcate. De la Chat GPT la Israel Gaza conflict, de la Oppenheimer la Rona Hartner sau de la România – Elveția la Grevă profesori. Se pare că multe domnițe au căutat Cum să devii o femeie fatală, mulți alții au fost curioși Ce este Kibbutz sau homocisteina (nu mă întrebați, nici eu nu știu, dar caut acum). Găsiți mai jos cele mai populare căutări pe Google în 2023, atât în România, cât și la nivel global + un video fain: Google — 25 Years in Search: The Most Searched.

Citește mai multCele mai populare căutări pe Google în 2023 (România / Global)

Via Transilvanica poate fi explorată virtual pe Google Street View

  • Post author:
  • Post category:utile

Am fost ieri la un eveniment tare simpatic, unde a fost anunțată posibilitatea explorării Via Transilvanica pe Google Street View, în cadrul unui eveniment Google unde au vorbit, Elisabeta Moraru, country manager Google Romania, Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Michael Dickerson, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Adjunctul Șefului Misiunii, Alin Ușeriu, președinte Tășuleasa Social, Marcel Iureș, Actor & ambasador Via Transilvanica și Ana Pădurariu, Communications manager Google România. Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps. Aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. Via Transilvanica este proiectul Asociației Tășuleasa Social și reprezintă un traseu de mare distanță, un concept cunoscut și întâlnit în întreaga lume, fie că e vorba de drumuri de pelerinaj, cum ar fi El Camino, sau trasee naturale, precum Appalachian Trail.

Citește mai multVia Transilvanica poate fi explorată virtual pe Google Street View

Muzică și fraude cu voci modificate cu ajutorul AI

Oricât de puțin ai sta pe net, nu ai cum să nu fi auzit de AI, de ChatGPT, de Midjourney și alte tool-uri de inteligență artificială. Se vorbește inclusiv la știrili de la TV. Și dacă trecem peste referatele făcute în AI, peste munca ușurată cu ajutorul artificial intelligence, ajungem și la lucruri mai interesante, unele cool, altele destul de nasoale. De la voci al artiștilor celebri, recreate prin AI, la fraude urâte unde sunt utilizate voci ale copiilor, care sună 100% ca originalul, dar menite să șantajeze sau să scoată bani din buzunarele părinților disperați, creduli în situații grave. Găsiți mai jos exemple pentru ambele situații.

Citește mai multMuzică și fraude cu voci modificate cu ajutorul AI

“Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite, de la 1 ianuarie 2024” – De ce să lăsăm adevărul să strice un fake news? + NU mai dați click pe orice link, că ramâneți fără conturi și fără bani!

Am văzut ieri, pe Twitter, share-uită această știre – Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite, de la 1 ianuarie 2024 – publicată pe antena3.ro. Ok, ei mănâncă frecvent desert turcesc, dar la știrile fără mize politice, te aștepți să nu abereze chiar așa. Deși în știrea video, dată și la TV, prezintă informația corectă, în online s-au gândit că e păcat să strice un titlu fake, #seștie că românul citește doar titlul și apoi dezbate pe interneți. Așa că am citit legea și vă las mai jos detalii, să nu vă speriați și voi de titlul fals al știrii.

Citește mai mult“Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite, de la 1 ianuarie 2024” – De ce să lăsăm adevărul să strice un fake news? + NU mai dați click pe orice link, că ramâneți fără conturi și fără bani!

5 sfaturi pentru când vrei să-ți cumperi mobila de bucătărie

Hai noroc și la mai mare – salariul, mașina, apartamentul, ce vreți voi. După ce la finalul anului trecut mi-am cumpărat mașina de spălat vase (știu, cam târziu), mi-am dat seama că unele lucruri ar trebui gândite bine înainte de a cumpăra și monta mobila de bucătărie. Poate că unii vă veți muta din chirie, că ați câștigat potul cel mare de la loto (a ajuns la vreo 3 milioane de euro, net) sau că v-ați hotărât și voi că mai bine dați 30 de ani rate și apoi vă rămâne casa vouă, decât să dați 6.000 de euro chirie în fiecare an. Oricare variantă ar fi, am pentru voi cinci sfaturi care e posibil să vă ajute înainte de a vă lua mobila de bucătărie.

Citește mai mult5 sfaturi pentru când vrei să-ți cumperi mobila de bucătărie

FOTO Meniu la bord TAROM 2023

De când cu pandemia, TAROM oferea un pahar cu apă și un șervețel umed, indiferent de destinație (internă sau externă). Cică probleme cu un contract de catering păgubos. Dar de la 1 ianuarie 2023, TAROM a lansat serviciile de vânzare la bord: produse alimentare și băuturi, plus produse cosmetice, parfumuri, bijuterii, ceasuri etc. Băuturi, pe bani la toată lumea, mâncare gratis la business, nu și la economy. Pe lângă că mai plătim și locul în avion, că deja TAROM se tot duce spre low cost, doar prețurile biletelor nu păstrează trend-ul. Și nici nu mai zboară spre Barcelona, unde nu mai poți ajunge direct decât cu Wizz. Găsiți mai jos detalii și prețurile produselor alimentare și băuturilor, din meniul disponibil la bordul aeronavelor TAROM:

Citește mai multFOTO Meniu la bord TAROM 2023