Elevii din ziua de azi

Citeam, în weekend, subiectele pe care le-au avut elevii de clasa a opta la Evaluarea Națională și am rămas mai mult decât nedumerit, aș putea să spun chiar fruimit (frapat+uimit). Anii trecuți râdeam și plângeam (în același timp) de cei care, în număr tot mai mare, nu reușesc să ia Bacalaureatul, dar acum sunt siderat de ce subiecte simple au ajuns să aibă cei mai mici, cei care dau echivalentul Examenului de capacitate de pe vremea mea.

Pe 25 iunie a avut loc proba la Limba și literatura română, unde elevii de 14 ani, proaspăt posesori de carte de identitate, au avut DOAR două subiecte, NU trei, așa cum au fost dintotdeaduna. Adică Marea Evaluare Națională a constat în:

  • Primul subiect – Un text din Alexandru Vlahuță cu cinci întrebări de sintaxă, gramatică și semantică (5 x 6p) + de redactat o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidențieze trăsăturile unui personaj din fragmentul citat  (12p).
  • Al doilea subiect – Un text la prima vedere cu șase cerințe asemănătoare celor  de la primul subiect (6 x 4p) + de redactat o compunere de 10-15 rânduri despre o întâmplare (reală sau imaginară) petrecută în timpul unui concurs.

ȘI ATÂT! Băi, nicio schiță, nicio povestire sau măcar un basm, nimic! Înțeleg că învățământul din România a luat-o la vale, cam ca la Groapa cu furnici, dar chiar așa am ajuns, ca ai noștri copii să aibă primul examen de maturitate atât de simplu, de zici că e test de treaptă, de trecere din clasa a patra într-a cincea?

 

Am început să scriu articolul ăsta de aseară, dar l-am lăsat neterminat, iar acum parcă sunt puțin mai relaxat când am văzut că cei care dau Bacalaureatul i-au răzbunat pe cei mici, au avut de-a face cu poezia la subiectul trei, deci să vedem picați pe capete la Bac și sute de note de 10 la Evaluarea Națională.

 

(link – Subiecte Evaluare Națională 2013)

Acest articol are un comentariu

  1. Rares Cojocaru

    2012- poezie Eminescu
    2011- gen dramatic „O scrisoare pierduta” / „Iona”
    2010- basm „Harap-Alb”
    2009- roman psihologic interbelic „Ultima noapte…”
    2008- basm „Harap-Alb”
    2007- ‘imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata’
    2006- roman „Ion” / „Ultima noapte…” / „Morometii”
    2005- roman (inainte de al doilea razboi mondial)
    2004- roman obiectiv
    2003- nuvela „Alexandru Lapusneanul”

    Pana la urma.. era putin logic sa pice poezie modernista (la real) si simbolism (la uman). Desi, daca ma intrebi pe mine, simbolismul este MUUULT mai usor decat arta poetica moderna de la Blaga sau Arghezi. Nu aveau corectorii timp sa citeasca atat cat as fi putut sa scriu despre Bacovia…

    In alta ordine de idei, sa vedem luni daca am avut dreptate si cu procentul. 🙂 https://twitter.com/RaresCojocaru/status/351272662007418881

Lasă un răspuns