Am reVINit din #DescoperaMoldova (Kum Fu)

După cum ziceam, în perioada 11-15 mai am trecut Prutul, alături de alți blogggeri/instagrammeri/fotografi, ca să vedem care-i poanta cu vinul Moldovenesc, cum e prin tunelurile subterane lungi de zeci de km și să vedem cum arată cea mai mare colecție de vinuri din lume – record oficializat și în Guinness World Records – peste 1,5 milioane de sticle de vin.

Și am făcut o gașcă de 13 oameni, 6 din România, 6 din Moldova + organizatoarea, simpatica orheiancă Svetlana Matvievici. Mă amuzam, pe drumul spre Chișinău, că eu voi vizita Moldova lor înainte să vizitez Moldova noastră (știu, rușine mie, că încă n-am ajuns să văd frumusețile noastre moldovenești, și nu mă refer la femei).

Am plecat să trecem Prutul #descoperamoldova

A photo posted by Ionuț Bunescu (@ionutbunescu) on

 

După 6 ore și un pic am ajuns în capitala Moldovei, unde aveam să aflu că:

  • țigările costă 4 RON pachetul, păcat că nu poți să treci granița înapoi decât cu 2 pachete, nu cu 2 cartușe, cum era până prin 2013 (voi folosi RON, ca să nu se confunde cu MDL, deci nu voi spune lei pentru a nu crea confuzii).
  • costul unei călătorii de transport în comun este de 0,40 RON (2 MDL, pe care îi plătești la taxatoarea care se plimbă printre călători).
  • benzinăriile au prețurile carburanților la juma’ față de România
  • deși costurile de roaming sunt uriașe (Moldova nefiind în UE), rezolvi imediat cu o cartelă locală. Un sim prepaid de la Orange este 6 RON (30 MDL, bani disponibili sub forma de credit, întreaga sumă adică). Iar cu 20 de RON ai 3GB de net sau 5GB cu 30 de RON. Așadar, cu 36 de RON am rezolvat netul pentru cele 5 zile de colinda plaiuri moldovenești. Ba chiar există și 4G, doar că tre să ceri sim combatibil, lucru pe care l-am aflat ulterior, dar m-am descurcat și cu 3G, fără probleme.
  • bomboanele Bucuria sunt de 2-3 ori mai ieftine decât la noi
  • femeile sunt frumoase, dar parcă nu ca la noi, adică procentul este mult mai mare în București decât ce am văzut 4 zile prin Chișinău
  • vinul este al naibii de ieftin, restaurantele normale au prețuri foarte mici față de cele din România, în special față de cele din București, dar depinde și unde mănânci. Am mâncat excelent în anumite locuri, dar nu toate restaurantele merită laude, dintr-unul am plecat chiar înfometat.
  • drumurile sunt mai proaste ca în București, adică m-au făcut să-mi fie dor de asfaltul bucureștean, ceea ce e cam greu, dar Chișinăul e un București în devenire, așa cum Bucureștiul se vrea o capitală cu adevărat europeană, doar că e tot în devenire
  • există mari discrepanțe sociale, fiind predominante două clase, cea foarte săracă și cea foate bogată, clasa de mijloc fiind insesizabilă
  • există și un mall, numit, culmea, Mall Dova – smart!

 

CazareHotel Aria + Eco Resort Butuceni Orheiul Vechi

  • Aria Hotel – Inaugurat anul trecut, hotelul arată foarte bine, personalul este super amabil. Camere curate, aer condiționat căruia n-am reușit să-i dau de cap, dar poate pornea cu întârziere, dar n-a prea fost nevoie pentru că era ok temperatura. Fiind situat la etajul 5, se pare că internetul nu prea voia să funcționeze, dar în puținul timp pe care îl petreceam în cameră m-am descurcat cu conexiunea mobilă de la Orange. În schimb, în lobby, la parter, funcționa fără probleme. Design-ul camerei e puțin cam încărcat pentru gusturile mele mai minimaliste, însă am dormit tare bine în patul generos, mai ales că la TV nu prea găseam posturi decât în limba rusă, doar pe Pro TV mai dădeam de română. Mi-a plăcut mult baia, foarte spațioasă și curată.

    Am ajuns! #DescoperaMoldova #HotelAria

    A photo posted by Ionuț Bunescu (@ionutbunescu) on

  • Eco Resort Butuceni Orheiul Vechi  – plăcut impresionat de dotările unei pensiuni rurale din Moldova – piscină exterioară (păcat că nu era și cald afară), iar în interior erau jacuzzi și saună + un mini bazin, dar fără apă încălzită. Aerul condiționat exista, dar nu funcționa – serile la țară sunt ceva mai friguroase. Baie în fiecare cameră, uscător de păr, prosoape, decent pentru o pensiune de la care nu aveam așteptări. Nota 10 pentru mâncarea de la restaurantul Butuceni.

 

Restaurante

  • Uptown Chișinăuprețuri excelente, mâncare bună dacă știi ce să alegi. Burgerii sunt chiar ok și costă vreo 14 RON. Aperitivele bune de tot, mai slabuțe preparatele la wok cu orez, legume, carne, pe care nu vi le recomand, dacă ajungeți pe acolo.
  • Kiku Steak & Wine – prețuri puțin mai mari ca la Uptown, dar în continuare mici, comparate cu cele din RO. Nu doar că e un restaurant foarte bun în Chișinău, dar este unul dintre cele mai bune restaurante în care am mâncat vreodată. Iar medalion de vită, la 25 de lei, nu găsești nicăieri în România. Culmea, nu era vită argentiniană ori din vreo altă țară cu renume în domeniu, ci era carne de vițel Moldovenesc. L-am tras puțin de limbă pe proprietar, care e și bucătar, și mi-a zis că are un prieten furnizor care îl ajută cu cea mai bună carne, pe care Petru Chicu (owner-ul) o pregătește și o pune la macerat chiar la el acasă, propriul frigider fiind ocupat numai cu carne, pentru că el mănâncă doar la restaurant, normal. Dacă ar fi să revin în Moldova, aș face-o pentru mâncarea de la Kiku Steak & Wine și pentru un pahar rece de Moscato de la Asconi Winery.

  • Propaganda Cafe – E și cafenea, însă design-ul + tablourile de pe pereți m-au impresionat plăcut. Ba chiar m-au uimit, văzut caricaturi cu Lenin sau Putin. Local mic, încap cel mult 50-60 de persoane, dacă socotim și terasa. Mâncare excelentă, aproape la fel de bună ca la Kiku, doar că aici plusează atmosfera, muzica live, pianul de lângă bar. 

 

Vinării / Crame

  • Asconi Winery – Aici am gustat vinul de care m-am îndrăgostit, MOSCATO, un vin de plajă, după cum am fost informați, care, ca majoritatea vinului moldovenesc, este exportat. Moscato a ajuns în Florida, Miami. Are 7% alcool, este dulce și te duce sigur… că poți să bei o sticlă, relaxat, fie că te afli pe un șezlong sau nu.

 

  • Castel Mimi – încă în renovare, printre muncitori și ocolind șantierul, am ajuns să vedem noile etichete ale vinului Mimi. Din vară vor fi organizate diverse evenimente la castel, vor exista și camere pentru cazare și spațiu expozițional. DiVIN!

Pe la #castelmimi – degustăm regește #DescoperaMoldova #moldova #wine #wineofmoldova

A photo posted by Ionuț Bunescu (@ionutbunescu) on

 

  • Mileștii Mici – În orașul vinicol subteran Mileștii Mici se află cea mai mare colecție de vinuri din lume ~ 1.5 milioane de sticle (Record mondial) depozitate în galerii ce însumează 55 de km.

 

  • Cricova – aici e șmecheria, multe săli pentru degustat, mâncat, ba chiar unele sunt VIP, Putin și-a sărbătorit ziua într-una dintre ele. Nu ești cu adevărat important dacă nu ai o colecție de vin în galeriile de aici. Băsescu, Ponta, Iohannis, Merkel etc.

Privesc cu îngrijorare această colecție #DescoperaMoldova #wineofmoldova #USAIDmoldova

A photo posted by Ionuț Bunescu (@ionutbunescu) on

 

Viața de noapte – am rămas plăcut surprins să văd că sunt oameni în parc, seara, chiar și în cursul săptămânii, iar în weekend am ajuns la 513, un fel de Kulturhaus mai mic, unde lumea chiar se distra. Adică oameni veniți să bea și să danseze. Mic și simpatic. Fița era la Flamingo, un club de vară ce tocmai se deschidea, dar unde n-am apucat să mai intru, că era o coadă prea mare, dar am ajuns la Drive, club unde nu m-a mai mirat controlul corporal (de care avusesem parte și la Flamingo), dar m-a uimit detectorul de metale de la intrare. Ulterior am aflat că există și identificare facială, o cameră scanând chipurile oamenilor înainte de a intra în club. Există astfel persoane non grata cărora nu li se permite accesul. Drive arată foarte bine, fiind populat de oameni cu ceva bănuți în buzunar, prețurile din club fiind fix ca ale unuia din București, de genul Fratelli, Gaia, Player. Am rămas plăcut impresionat de animatoare, care erau dansatoare, de fapt, în adevăratul sens al cuvântului (am fost informat că fetele sunt școlite într-ale dansului, poate de aia arătau demențial, fără silicoane, botox și alte prostii).

 

 

Ana Matei a făcut un mic rezumat cu descrieri personale + foto ale participanților din acest infotrip, iar mai multe fotografii pot fi găsite pe hashtag-ul #DescoperaMoldova pe Facebook și Instagram / FB Descoperă Moldova /

 

 

  • #‎DescoperaMoldova‬ – vezi cele mai frumoase locuri de vizitat si cunoaste-i pe tinerii care promoveaza turismul la noi acasa – VIDEO Acasă TV Moldova

 

 

 

Articol scris în cadrul Instameet-ului #DescoperaMoldova (11-15 mai 2016), organizat de către Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul partenerilor strategici: Proiectul de  Competitivitate al USAID Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerilor: Aria Hotel, Eco Resort Butuceni, ASCONI Winery, Castel Mimi, Cricova și Mileștii Mici, găzduit de către Orheianca.eu.

Acest articol are 4 comentarii

  1. Radu

    Frumos, am facut o lista, cateva le-am vazut.

    Din Iasi e aproape

Lasă un răspuns