Alerta de cutermur de 10 grade și ale sale urmări

3 martie 2017, vineri seara, ora 19:47 – aplicația Biziday (a lui Moise Guran) trimite o alertă de cutremur de 10 grade magnitudine pe scara Richter, produs la o adâncime de 10 km. Ce a urmat, probabil ați văzut prin curte pe la Mark Zuckerberg, iar pe cele mai importante mențiuni le-am puncat mai jos. Ah, Moise Guran a anunțat în această seară (5 martie) că aplicația Biziday va primi foarte curând un update prin care alertele de cutremur nu vor mai fi disponibile.

Eu am postat următoarele:

 

 

Apoi părerile au fost împărțite:

 

Eu sunt mai insensibil – spre deosebire de a mea soție care tremura de frică și la alerta de 10 grade, dar mai ales la cutremurul din 27 decembrie 2016, cel de 5,6 grade, care inițial fusese anunțat de 6,1 grade – prin urmare, nu mă panichez prea tare, mai degrabă îngheț pe loc sau sub prima grindă și aștept, ce-o fi, o fi, dar tare milă mi-e de cei mai slabi de inimă, lor chiar nu le e recomandată vreo alertă de cutremur, nu-i ajută cu nimic, ci din contră. Totuși, pentru cine dorește, există următoarele variante:

 

Metode prin care poți fi alertat despre un cutremur produs:

  • http://alerta.infp.ro/ – alertă sonoră și vizuală, dacă a fost detectat un cutremur, ți se va schimba automat tab-ul browser-ului pe cel cu alerta. (de la INFP, nu e 100% sigură, fiind în fază de testare de mult timp – de exemplu, nu a trimis nicio alertă cutremurul din 27 dec 2016, despre care ziceam mai sus). Mai multe detalii AICI.
  • Extensie de Chrome, același lucru cu alerta.infp.ro (link).
  • Telegram App – o aplicație de mesagerie, gen WhatsApp, care are și un canal/grup de alertare a cutremelor de peste 4,8 grade. Cică ar fi tot cont oficial INFP.
    ***Install Telegram, Join @alertacutremur. Azi sunt 695 de membri. Nici aici nu a fost trimisă alerta pentru cutremurul din 27 dec 2016.

 

De ținut minte:

  • Acum, după toate cele, ar fi ideal ca fiecare dintre noi să aibă un plan minim cu ce e de făcut în caz de cutremur, acasă și la birou, în special.
  • Nu a exista niciodată un cutremur de 10 grade pe scara Richter, cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a fost de 9,5 grade, în Chile, pe 22 mai 1960, ora 15:11, cu o durată de 10 minute. A urmat un tsunami care a afectat  Chile, Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelanda, Australia și Insulele Aleutine. Un cutremur de 10 grade ar însemna o posibilă devastare la scară planetară. (sursa)
  • Cutremurele din zona Vrancea nu se produc la suprafață, ci între 100 și 160 de km adâncime, de obicei, dar au fost și între 80 și 100 de km.
  • Scara de magnitudine Richter este o scară logaritmică, ceea ce înseamnă că puterea cutremurului se mărește de 10 ori de la un grad la altul.
  • Unda P are viteza de cel mult 7,8 km/s, iar unda S de cel mult 4,6 km/s (pentru Vrancea), prin urmare, mai întâi vine micul hop, șocul vertical adus de unda P (cam 20% din energia cutremurului), iar mai apoi vine unda S, cu mișcare de foarfecă (cu restul de 80% din energia cutremurului) care dă mișcări șerpuite în plan orizontal.

 

CITEȘTE ȘIHarta seismică a Bucureștiului – sau de ce mă bucur că m-am mutat din Militari în Berceni

Lasă un răspuns