Voi câți metri cubi de apă consumați lunar?

Dintr-una într-alta, uitându-mă pe factura de la întreținere, mi-am adus aminte și de consumul maxim de apă de la începutul pandemiei. Plus că am văzut și un infografic cu procentul europenilor care fac duș zilnic (îl găsiți mai jos, în articol). Așa că tre să vă întreb și pe voi, cam câți metri cubi de apă rece consumați lunar, de persoană adultă. Așa, în medie?


Am verificat acum istoricul consumului de la apometrul de apă rece, de când m-am mutat la bloc cu centrală proprie (la cei care încă au încălzire și apă caldă din sistem centralizat… e mai jale, mai ales dacă nu vine apa caldă repede, așa că acel consum nu prea e real). Dar dacă nu aveți probleme cu zeci de minute de așteptare să se încălzească apa, sunt curios și cum e la voi, adunați metri cubi de caldă + rece, per persoană.


La noi situația stă cam așa:

  • doi adulți (momentan)
  • consum doar de apă rece (avem centrală proprie)
  • înainte de pandemie, între 8 și 12 metri cubi de apă rece, lunar, deci 4-6 metri cubi de persoană (am exclus lunile cu consum mult mai mic, atunci când eram plecați câte o săptămână sau două de acasă)
  • începând cu luna martie 2020, odată cu nea Covidu’, deci work from home, stat numai pe acasă, am ajuns la consum de 16 mc/lunar, deci 8 mc/persoană. Prin 2021/2022 am ajuns la un minimum de 12 mc/lunar, deci 6 mc/persoană. Dar am avut multe luni cu 13 sau 14 mc, chiar dacă eu merg destul de des la birou, din ianuarie 2022. Deci o medie de 6-7 mc/persoană. Mi-au spus câteva persoane că o mașină de spălat vase ar ajuta la reducerea consumului de apă. Am cumpărat-o în decembrie 2022. De la 13 mc în noiembrie, am scăzut la 11 în decembrie, apoi 11, 12, 11, 12. Deci o economie de un metru cub lunar, de la mașina de spălat vase. Not too bad. Dar tot mi se pare că avem un consum destul de mare de apă (da, știu, stau destul de mult în duș, ncsf). Dacă 8 mc/persoană era imens, acum chiar și 6 tot mi se pare mult, și cu MSV. Un 3, 4, hai max. 5 mc/pers cred că ar fi mai normal. Ah, desigur, nu scap fără cel puțin 100 de lei/lunar dați la apă, în factura de întreținere, dar nu asta e cea mai mare problemă, ci ce mă roade pe mine pe creierași, consumăm noi prea mult sau doar mi se pare? La voi cum e?


via Reddit


Iar un alt articol pe tema dușului zilnic prezintă următoarele date:

  • în UK, doar 58% dintre bărbați și 63% dintre femei au acest obicei
  • în Franța 71% dintre bărbați și 76% dintre femei
  • în Rusia 35% bărbații, 61% femeile
  • în China 32% bărbații, 30% femeile
  • în Mexic, 88% bărbații, 90% femeile

Acest articol are 4 comentarii

  1. iCiolac

    18 mc luna trecută, doi adulți și un copil de 2 ani, la bloc cu centrală proprie. Uitându-mă pe lista de întreținere, avem cel mai mare consum din bloc. Ceilalți se învârt în jur de 10-12 și nu îmi explic de ce noi consumăm așa mult sau de ce ei așa puțin. Avem mașină de spălat vase, și știm că spălăm mult, dar tot nu îmi dau seama de ce așa mare diferență.

  2. Cristina

    Bună și eu am problema asta, trăim in România de un an de zile și platim pt 2 persoane in jur de 55 mc pe 3 luni(cu mașină de spălat vase) , iar in Spania plăteam sub 20 mc pt 3 luni(fără mașină de spălat vase).

Lasă un răspuns