Calcul rată Prima Casă în funcție de ROBOR

Mulțumim partidului mult iubit, ROBOR este 2.12% – tre să recunoaștem, în scădere de la 2,22%, maximul atins pe 5 decembrie 2017. Totuși, rata pentru creditul meu Prima Casă, luat în august 2016, când ROBOR era 0,69, era 1130 de lei. Acum este 1265 de lei, cu ROBOR 1,59%, la 30 septembrie 2017. Sper ca până la 29 decembrie să mai scadă, altfel, la ROBOR de 2,12%, cât este astăzi, rata va ajunge la 1348 de lei, deci o altă creștere de 83 de lei, pe lângă cea inițială de 135 de lei. Mai jos aveți embed al unui fișier excel unde vă puteți calcula și voi cât va fi rata voastră, în funcție de ROBOR.
Dobânda anuală, în cazul meu, este 2% + ROBOR, de aceea în fișier este acum 4,12% (adică 2% + ROBOR 2,12%) – aici diferă de la bancă la bancă

Număr rate – numărul de rate rămase până la plata împrumutului

Suma împrumutată – sumă rămasă de achitat (NU valoarea totală a împrumutului)

• Indice ROBOR, la zi, aici – http://www.bnr.ro/ROBID-ROBOR-5672.aspx#

Acest articol are 13 comentarii

  1. Mihai

    Nu critic pe nimeni, dar la câte necazuri am văzut că aduc creditele de la bancă, nu înțeleg de ce își mai face lumea… mai ales pentru o casă la început de viață. Eu cred că statul în chirie are mai multe avantaje, iar casa trebuie luată după ani de muncă, să nu punem carul înaintea boilor.

    3
    1
    1. Radu

      @Mihai E destul de simplu, din punctul meu de vedere.

      Hai sa zicem ca poti strange 500e/luna (e doar un ex) si dai 300e pe chirie. Asta inseamna ca in 10 ani dai pe chirie 36000e.

      Ei bine sunt 2 variante, platesti rata acei 300e/luna timp de 10 ani + economisesti inca 200e/luna (total 24000 in 10 ani); asta inseamna ca in 10 ani ai putea sa platesti in total 60.000e pt apartamentul luat cu prima casa sau alt credit imobiliar.

      Cealalta varianta e sa dai acei 300e/luna pe chirie si sa ramai dupa 10 ani cu 24.000 pe care ai reusit sa-i economisesti.

      1. Cristi

        Ceea ce spune Radu este perfect aplicabil pentru familiile formate din 2 tineri ce au o salarizare peste nivelul pietei din RO, care sunt oameni calculati si care au noroc ca, timp de cativa ani de zile, sa nu aiba evenimente deosebite in viata lor (ca de exemplu sa aiba copii care aduc o gramada de cheltuieli neprevazute – laptele praf si scutecele nu intra la aceasta categorie).
        Insa, din pacate, majoritatea celor indatorati nu se incadreaza in aceasta categorie. Acestia sunt cei care s-au intins pana la maximul posibil si pentru care fiecare mic eveniment neprevazut/cheltuiala neprevazuta poate sa dea peste cap toata planificarea.

        Si oricum, decat sa dai cateva zeci de mii de EUR pe un apartament, iti poti lua casa, cu terenul tau, in apropierea oricarui oras. Sunt convins ca si in vecinatatea Bucurestiului se pot gasi dar deh, nu sunt vile somptuoase si / sau moderne.

  2. Jan

    Daca cresterea de 200RON/luna a ratei te sperie incearca sa cauti sa iesi din creditul asta. Posibil sa ai noroc si sa mai creasca un pic preturile deci sa poti sa scapi de apartamen.

    Ia-ti ceva unde chiar daca iti creste rata cu 30% sau iti scad tie veniturile nu e o problema majora.

    1. Ionut Bunescu

      Salut, nu lor de foame din cauza celor 200 de lei, mă aștept oricum să ajungă ROBOR la 4%. Pot asimila diferența de bani, dar problema e una politica, de instabilitate economică, aia doare tare de tot și spre asta arătam cu degetul.

  3. Ciobanu Mircea

    Mai baiatule daca tu esti prost si te-ai inghesuit sa te imprumuti ca plateste banca cum auzeam pe multi ca tine prin banci este dreptul tau. Esti prost si atat. Numai ca tu fiind prost dadeai cat ti se cerea pe un amarat de apartament si uite asa au crescut preturile.Ca mergea. Si uite asa am platit si eu bani consistenti tot pe o vechitura ca ramaneam in strada. Voi va meritati soarta si ar trebui sa ajunga ribor la 25 % cel putin sa simtiti si voi ca prostia doare, boule!

  4. Ion

    Radu, spune-ne si noua, cam ce apartament poti sa-ti iei cu o rata de 500E/luna timp de 10 ani si pentru care in mod normal ai plati o chirie de 500E.
    Ca asta inseamna un credit de vreo 40.000 euro maxim.
    In Bucuresti nu-ti iei nici garsoniera la porumb cu banii astia, ca sa nu mai zic ca o chirie in zona aia nu merita nici 300E.
    In provincie pe undeva iti iei poate 2-3 camere, dar ce faci ca acolo unde ti-ai lua cu 2-3 camere cu banii astia, 200eurio chirie e generozitate din partea chiriasului.

    Vrei sa extinzi calculul pe 30 ani? Eu zic ca te intinzi cam mult, in 30 ani garantat nimeresti o criza gen 2008 unde unul ori ramane fara job, ori cu bani mai putin si rata dubla.

    Ghici ce se intampla. dupa 20 ani de credite ramai cu praful de pe toba, banca iti vinde apartamentul la un sfert din pretul care te-ai angajat tu sa-l platesti in 30 ani si ramai si dator.

    Eu zic ca e mai bine asa: platesti 10 ani chirii, mai pui banuti deoparte si atepti sa vina criza, pe urma cumperi apartamentul ala (sau casa) care ti-l doreai la jumatate de pret de la aia care s-au inhamat sa-l plateasca in 30 ani, la pret de 4 ori mai mare.

    Ce zici de strategia asta?

    1. Radu

      500e/luna timp de 10 ani inseamna 60.000.
      In rest fiecare aplica ce strategie crede. 🙂

      Zi frumoasa!

  5. Ion

    Era vorba de o rata de 500E. Adica imprumut la banca.
    Da, inseamna 60k cat platesti tu (daca ai rata fixa), dar de rata aia, pe 10 ani, banca iti da pe la 40k. Dupa ROBOR -ul vechi.

    Adica bani cu care, cum ziceam mai sus…faci fix nimic.
    In nici un caz nu cumperi cosmelie de 500E chiria.
    Ah, ai mai strans inca 40k? Abia atunci incepi sa discuti..

    Dar ca sa nu ne mai lungim, povestea cu „nu dati banii pe chirie ca in 10 ani de banii aia e casa voastra” nu prea se pupa cu realitatea.
    Si pe 30 e la fel de indoielnic.

    Nu mai zic ca poate ca in 5 ani daca tragi tare ai sanse profesionale si financiare mult mai bune in alt oras/tara si taman un pietroi de apartament cu rate aveai nevoie..

    Daca tii neaparat, vii inapoi din alte tari peste alti 5 ani si il cumperi cu banii jos. Total: 10-15 ani.
    Nu in 30 ani de tremurat fundul ca vine ziua in care n-ai de unde bani de rata.

  6. Ion

    Inca un link cu niste calcule interesante, care arata care sunt costurile reale ale unui apartament luat prin credit.

    Si care se dovedeste MULT mai costisitor decat inchiriez+economisesc ca sa am peste 30 ani apartamentul meu.

    Care de fapt pana il platesti integral nici nu e al tau – e al bancii, si prin dobanda + restul costurilor aferente achizitiei, practic platesti mai mult de o chirie pe luna ca peste 30 ani sa fii proprietarul unui apartament …vechi de 30 ani, potential intr-o zona nasoala (ca atat iti permiteai atunci).

    Si e o suma fixa. Criza, a scazut salariu, concediere? Nu conteaza, tot atat ai de plata sau mai mult, daca iti creste ROBOR.
    Nu platesti? Ai pierdut ce ai platit pana atunci + datorie.

    Chiria in schimb ti-o alegi tu: cat platesti, unde stai, cat mai economisesti pe langa, poti sa te muti intr-un oras cu posibilitati financiare/profesionale mai bune.

    http://manac.biz/post/108457890883/cumperi-sau-stai-cu-chirie

    2
    1
  7. Alex

    Daca chiar nu poti plati rata la banca, atunci dai apartamentul pe care l-ai luat cu credit in chirie, oricum chiria ii mai mare decat rata la banca.

  8. TacSiDuc

    Iar acum cu ROBOR 5.6% si-o sa ajunga la 7-8% la sf anului?
    Sincer mie din decembrie 2021 pana in aprilie rata a crescut de la 950ron la 1260ron, facand calcul pe perioada cat mai aveam creditul, venise un bonus de 20k €..asa ca, mi-am bagat p in banca, in creditul lor si l-am achitat integral. Era credit cu prima casa( luat in 2015 cand apartametele au avut pretul minim) , 30ani, iar dupa zeci de calcule, rentabil e sa-l achiti in 5-7ani, altfel pierzi multi bani, energie si liniste sufleteasca.
    Au dreptate oamenii de mai sus cu statul in chirie, acum dupa 7 ani de rate, n-as mai face iar greseala.
    Ma consolez cu ideea ca am stat cu chirie 7 ani la banca, ca nu am ingropat multi bani in renovat, iar acum am cumparat un apartament cu 36k€ ce valoreaza la pretul pietii 80k€, poate cand privesti asa, clar merita. Dar daca nu faceam bani? Sa nu mai zic ca fix dupa 1 luna dupa ce am achitat creditul am primit vestea ca firma isi trage cortina din cauza ca nu a mai semnat prelungirea de contract. Cand te prinde ceva tare, intotdeauna esti aplecat si cu pantalonii in vine. :))
    Si sa nu mai zic ca voiam sa imi fac si-o casa cu credit ca sa nu creasca doar balarii pe terenu ce l-am cumparat cu 1 an in urma…sa trag doua credite ca robu, ca bani erau :)) .. bine ca nu am mai baut si m-am trezit…

    Calculu e simplu: aduna datorile si scade cati bani ai in cont (nu ce urmeaza sa primesti ) si afli cat e apa de adanca – ca sa poti aduga radical sau sa ridici la puterea 2 ( daca soldu e pe minus).

Lasă un răspuns