0 Flares 0 Flares ×

Cum vechiul router începuse să nu mai iubească prea tare rețeaua de 5Ghz (fix cea mai importantă, pe care sunt conectate telefoanele, tableta, TV-urile și PC-ul, prin placa de rețea WiFi, despre care am povestit aici), a venit momentul să-mi iau un router nou. Trebuia unul mai puternic, așa că am crescut lățimea de bandă de la 2334 Mbps (router-ul vechi) la 3150 Mbps – TP-LINK Archer AC3150 V2.

Ca de obicei, suprafața ce trebuie acoperită este aceeași, 80 de metri pătrați, dintre care 70 mp utili, restul fiind balcoanele. Trei camere, router-ul poziționat aproape în mijlocul casei, pe hol, la intrare, jos, la 10 cm de podea.

Device-uri conectate: 3 telefoane, o tabletă, 2 TV-uri Smart (Netflix, HBO Go, Voyo, Youtube), un PC cu placă de rețea wireless, un laptop + device-uri ale invitaților, pentru care există clasica rețea guest (2,4 Ghz, că e suficient).Ca atuuri principale, TP-LINK Archer AC3150 V2 se prezintă cam așa:

– Rulează la viteze combinate de până la 3150 Mbps (2167 Mbps pe 5Ghz, 1000 Mbps pe 2.4 Ghz)
– Tehnologie Broadcom® NitroQAM™(1024-QAM) (creștere de viteză de până la 25% pe patru stream-uri)
– Tehnologie MU-MIMO (Multi-User MIMO) (adică patru fluxuri simultane de date, ceea ce permite tuturor dispozitivelor conectate să atingă viteze de până la 4X mai rapide față de routerele cu standardul AC)
– Tehnologie Smart Connect – conectezi fiecare dispozitiv la cea mai buna banda de Wi-Fi (adică dacă ești conectat pe wireless, pe 5Ghz, și semnalul e prea slab, fiind la distanță prea mare de router, device-ul trece automat pe rețeaua de 2.4 Ghz)
– Procesor dual-core tactat la 1.4GHz
– Optiune Airtime Fairness pentru o distribuire Wi-Fi mai eficientă
Mobile App (iOS/Android) pentru configurare și mangement facil al tuturor opțiunilor


Router-ul este destul de măricel, cu patru antene, iar pentru un apartament este mai mult decât suficient.
 • Pe cablu, conexiune 1Gbps RDS, viteza atinsă este de 943 Mbps (download) și puțin peste 500 Mbps, la upload (viteza fiind oricum limitată de RDS la 500).
 • Pe wireless, laptop-ul meu are doar 2.4 Ghz și testul a scos 70 Mbps Down / 65 Mbps Up (excelent, mult mai bine decât am experimentat până acum cu alte routere).
 • Pe telefon, iPhone X, cela mai bun test, aproape de router a obținut viteze de 481 Mbps Down / 542 Mbps Up, pe frecvența de 5Ghz, iar cel mai slab a fost de 103 Mbps Down / 140 Mbps Up. Pe 2.4 Ghz, tot cu iPhone X, 70 Mbps Down / 45 Mbps Up.
 • Ultimul, dar nu cel din urmă, PC-ul cu placă de rețea TP-LINK Archer T9E AC1900 Wireless Dual Band PCI Express Adapter, cu una/două liniuțe de semnal (din trei) prinde viteze de aproape 400 Mbps, atât download, cât și upload.
Mai multe specificații găsești pe site-ul producătorului, iar la eMAG e și o reducere de 200 de lei pentru router-ul TP-LINK Archer AC3150 V2.

Dă un like și-un share, mon cher!

5 Responses to “Mi-am schimbat router-ul: TP-LINK Archer AC3150”

 1. Este vreun motiv pentru care ai prefera acest model vs un Asus RT-AC87U (exceptand capacitatea totala teoretica mai mare)? Pe un abonament de 500Mbps de la RDS scot 300 Mbps D/L pe iPhone 7Plus.

  0

  0
  • TP-LINK-ul e model mai nou, cu mici avantaje, în rest joacă în aceeași ligă. RT-AC87U-ului meu îi cam pica 5Ghz-ul, trebuia restart la două zile, cel mult… (ultimul firmware, după ce vreun an am stat cu Merlin).

   1

   1
 2. Marian says:

  Server de vpn stie sa faca? Asus are un avantaj cu asta parerea mea….

  0

  0
 3. Robert says:

  A se specifica mumimo merge doar cu dispozitivele care au și ele mumimo altfel e degeaba.

  0

  0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *