Primăria Capitalei a lansat în testare primele patru aplicații mobile: infoSTB, Parking București, Social alert București și Trafic alert București

La începutul lunii martie am scris (în premieră și în exclusivitate) despre aplicațiile de parking pe care le-am găsit în Google Play și Apple Store, atunci fiind în versiune ALFA, nedestinată publicului larg, deci în testare. La nicio o lună, pe 31 martie 2019, au fost anunțate oficial mai multe aplicații mobile: Parking București, infoSTB, Social alert București și Trafic alert București.

Cele 4 aplicații mobile sunt deja disponibile publicului si se află în faza de testare, în următoarea perioadă urmând ca ele să fie îmbunătățite și optimizate în funcție de feed-back-ul primit de la utilizatori. Pe scurt, cele patru aplicații se prezintă cam așa (citez din comunicatul de presă):

 

 

InfoSTB – Ajungem împreună la destinație

Aplicația permite călătorului să găsească o rută optimă în București folosind transportul public în comun și informațiile aferente acelei rute: stațiile STB și localizarea mijloacelor de transport, împreună cu datele depre timpii de așteptare și de parcurs, dar și să vizualizeze pe hartă traseul fiecărei linii STB în parte.

 


Trafic Alert București

Bucureștenii pot utiliza aplicația pentru a semnala, direct către Primăria Capitalei, neregulile întâlnite pe traseul utilizatorului care pot afecta buna circulație pe drumurile publice din București: parcaje neregulamentare, drum în lucru nesemnalizat, semafor nefuncțional, groapă carosabil, groapă trotuar, indicator degradat, lucrări civile pe carosabil etc.

 


 

Social Alert București

Aplicația are rolul de facilita intervenția echipajelor DGASMB în asistarea persoanelor aflate în dificultate pe raza Capitalei. Sesizările le poate face oricine are instalată aplicația și are un cont înregistrat, fie că este un cunoscut sau nu al persoanei aflate în dificultate. Categoriile de sesizări ce pot fi semnalate sunt: persoane adulte fără adăpost, persoane cu handicap, tineri peste 18 ani care nu mai fac parte din sistemul de ocrotire a copiilor fără familie, vârstnic în situații de risc ridicat, femei victime ale violenței.

 


Parking București

În prezent, aplicația oferă posibilitatea identificării parcărilor publice gestionate de Primăria Capitalei și de a plăti online, cu card bancar sau prin SMS, tarifele pentru utilizarea acestora. Operațiunile sunt securizate, tranzacțiile fiind realizate prin intermediul unui procesator de plăți. Într-o etapă ulterioară, aplicația va avea și o componentă de căutare a locurilor libere de parcare, prin instalarea de camere video și/sau senzori în parcări conectate la aplicație, operațiune programată a se încheia în acest an.

 


 

Momentan, la fel cum am precizat și în primul articol, zic să vedem cum se mișcă aplicațiile, apoi revenim și cu feedback. La câte gropi am pe strada din fața blocului, de abia aștept să văd cum se mobilizează băieții, nu de alta, dar la sesizarea făcută în vara lui 2018 am primit răspuns că bugetul alocat pentru anul curent a fost deja epuizat, poate la anul. Uite că e deja “la anul” și ar cam fi cazul să se miște ceva pe strada mea, nu doar mașinilie în sus și în jos, prin cratere. Ah, și nici cu trotuarele nu mi-e rușine, ori sunt bombardate, ori sunt ocupate de mașini parcate. Deci voi reveni, sper cât de curând.

Lasă un răspuns