100 de flotări

A fost odată ca-n povești, când se muta în București, un Ionuț care avea 59 de kg. Asta la 1.78m, deci model, ce mai la deal, la vale. Și, ca orice provincial, s-a îngrășat la capitală chiar după primele șase luni de viețuire în jungla de asfalt. Numa’ șepte kilograme în juma’ de an. Oare cine era un mic greiere borțos? Corporatistul care stătea 8 ore la birou și apoi nu făcea niciun fel de sport (asta dacă exculdem tenisul de plapumă).

Acum că am lămurit clar că despre mine este vorba, să duc povestea cu povara kilogramelor la sfârșit. Deci m-am trezit cu 66 de kg, ceva burtă și am zis că tre să fac ceva. Aha, au trecut patru ani de zile și am reușit să ajung la 64-65 de kg. Ole, dar n-am niciun merit, pentru că n-am făcut absolut nimic pentru a pierde cele două kilograme. Ah, poate prea multă dragoste, fie. Mă rog, mini burta era și e tot acolo. Nu, nu se prea observă prin haine, decât daca port cămăși XS și dacă nu stau drept. Nu este evidentă pentru că toată lumea, care mă aude că mă vait de burtă, îmi spune râzând că sunt slab, uscat, ca biscuitele în dungă etc. Contează că eu o văd, știu că e acolo! Mare nu e, că-mi pot vedea “cel mai bun prieten”, dar contează și mă enervează că e!

Așa că acum vreo 2 ani m-am apucat de făcut abdomene, dar nu orișicum, ci progamul special 8 minute abs. Cică tre să-l faci zilnic, sunt doar opt minute, e ușor, e calea cea mai simplă pentru un abdomen perfect. Așa zice antrenorul din filmare, dar eu nu știu pe nimeni care să fi rezistat mai mult de șapte zile. Doamne, dacă faci corect tot, timp de 8 minute, a doua zi mergi robotic. Asta dacă n-ai niciun fel de treabă cu sportul. După a doua sau a treia zi renunți, n-ai cum, înjuri toate shaormele și bigmec-urile mâncate la ora la cântă cocoșul și îți bagi ceva în el de program de făcut pătrățele, romburi și dungi abdominale.

Acum, după doi ani de zile, am aflat că nu e chiar indicat să faci astfel de exerciții zi de zi, pentru că e normal ca un corp neantrenat să nu facă față. Am mai făcut o dată pe lună, cel mult, programul de abdomene, dar asta e ca și cum aș ține post negru la fiecare dată de întâi și atât. DAR, tana na nam! M-am apucat de altceva! De programul One hundred pushups! Treaba pare ușoară și pare aplicată matematic destul de bine.

Testul inițialcu cel puțin două zile înainte de a te apuca de programul care durează 6 săptămâni, trebuie să vezi câte flotări poți face într-o singură serie, dar fără să te forțezi. Ușor și calm, bagi caaaam – 12. Atâtea am putut eu să fac, lejer. Dacă mă gândesc mai bine, e jenant, la BAC am făcut 30 pentru nota 10. Dar proba la sport a fost acum opt ani, deci să trecem mai departe.

În funcție de numărul de flotări făcute în testul inițial, urmezi indicațiile dintr-un tabel cu șase săptămâni și trei trepte de dificultate. Vei face flotări luni, miercuri și vineri, deci cu pauze de o zi între și cu weekend-ul liber. Lunea faci pauze de 60 de secunde între serii, miercurea 90 de secunde, iar vinerea 120 de secunde, asta în primele patru săptămâni, apoi 60/45/45 de secunde în ultimele două săptămâni.

Eu, cu 12 flotări în testul inițial, m-am încadrat la Rank-ul 2 din 7, dar la a treia treaptă de dificultate. Așa că programul meu va fi după cum urmează:

 

Săptămâna 1

  • Luni – 10/12/7/7 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 9 (pauze de 60 de sec)
  • Miercuri – 10/12/8/8 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 12 (pauze de 90 de sec)
  • Vineri – 11/15/9/9 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 13 (pauze de 120 de sec)

Săptămâna 2

  • Luni – 14/14/10/10 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 15 (pauze de 60 de sec)
  • Miercuri – 14/16/12/12 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 17 (pauze de 90 de sec)
  • Vineri – 16/17/14/14 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 20 (pauze de 120 de sec)

Săptămâna 3

  • Luni – 14/18/14/14 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 20 (pauze de 60 de sec)
  • Miercuri – 20/25/15/15 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 25 (pauze de 90 de sec)
  • Vineri – 22/30/20/20 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 28 (pauze de 120 de sec)

Săptămâna 4

  • Luni – 21/25/21/21 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 32 (pauze de 60 de sec)
  • Miercuri – 25/29/25/25 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 36 (pauze de 90 de sec)
  • Vineri – 29/33/29/29 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 40 (pauze de 120 de sec)

Săptămâna 5

  • Luni – 36/40/30/24 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 40 (pauze de 60 de sec)
  • Miercuri – 19/19/22/22/18/18/22 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 45 (pauze de 45 de sec)
  • Vineri – 20/20/24/24/20/20/22 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 50 (pauze de 45 de sec)

Săptămâna 6

  • Luni – 45/55/35/30 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 55 (pauze de 60 de sec)
  • Miercuri – 22/22/30/30/24/24/18/18+ seria finală de cât mai multe flotări, minimum 58 (pauze de 45 de sec)
  • Vineri – 26/26/33/33/26/26/22/22 + seria finală de cât mai multe flotări, minimum 60 (pauze de 45 de sec)

Testul final – cică, dacă ai reușit să faci corect toate flotărule aferente celor șase săptămâni, ar trebui să ai forța necesară și o rezistență bună care să îți permită să faci 100 de flotări consecutiv. Eu m-am apucat de programul One hundred pushups duminică, 17 februarie, iar calendarul îmi spune că trebuie să dau testul final luni, 1 Aprilie 🙂

 

Dacă te interesează și pe tine programul. aruncă o privire pe http://www.hundredpushups.com


Acest articol are 17 comentarii

  1. Cristina

    Nu se pot face abdomene in loc de flotari?:))

    1. Ionut Bunescu

      Încearcă să faci 8 minute abs, dar după programul de la flotări: luni, miercuri, vineri. După 1 aprilie, aşa voi face. Sper :))

  2. ghidul consumatorului

    Chiar si persoanele care au fost antrenate si au facut o pauza considerabila vor avea un mers robotic, daca exagereaza la primele antrenamente.
    Celule musculare au memorie si vor reveni la marimea maxima pe care au avut-o in trecut, dupa o perioada de cateva luni.
    Tipul de antrenament depinde de organismul fiecaruia, unii au mai multe fibre musculare de rezistenta altii mai multe fibre musculare rapide.Grila de antrenament nu se v-a potrivi tururor.

    Revin pe 1 apr, sa vad rezultatul, sper sa nu fie o pacaleala:)

    Pe langa antrenament ai nevoie si de alimentatie bogata in proteine plus odihna.

    Succes!

    1. Ionut Bunescu

      Tocmai ăsta e scopul testului inițial, să eviți să te suprasoliciți, deci alegi treapta de dificultate corectă în funcție de câte flotări faci la test. Și eu sunt curios de cum voi evolua 🙂

  3. Daniela

    Iti doresc mult succes. Sper sa reusesti. Eu nu vreau sa ma fortez ci fac in fiecare zi exercitii pentru fiecare parte a corpului.

  4. Revo

    E o concepţie total greşită să faci abdomene ca să dai jos burta. O să faci muşchi pe sub burtă şi guess what … burta o să fie şi mai solidă. Merge să dai jos juma de burtă cu nişte cardio, restul (până la 6pack) se dă jos foarte greu … calcul de calorii, dietă, etc, it ain’t worth it man … 😀

    Ultima dată am făcut 40 de flotări la facultate în anul I, „examen” la sport. Cred că acum aş putea să fac 30-35 fără pauză şi fără să le forţez.

  5. Valy

    As intra eu in discutie, dar ma abtin ca sa nu fiu (iar) prost inteles.

    1. Ionut Bunescu

      Ca și la articolul trecut ( https://www.bunescu.ro/2011/03/30/abdomenim/ ) nu ai fost greșit înțeles cu nimic, așa că dacă tot ai simțit nevoia să comentezi, te rog să o faci până la capăt. Ține cont doar de faptul că nu mi-ar fi ok un program la sală și nici de restricții alimentare nu mi-ar plăcea să aud. Încerc să nu mai mănânc dupa 11 seara sau cu o oră înainte să mă bag la somn…

      1. Valy

        http://bit.ly/povestedesucces – referitor la sala si la restrictii/excese. Niciodata nu am recomandat nimanui diete, restrictii alimentare sau altele.

        Referitor la „provocarea” flotarilor e ok. Insa ca si in czul abdomenelor, nu e suficient si nici nu e foarte WOW daca ajungi sa le faci pe cele 100. E bine, normal ca e bine, ca e tot miscare, insa trebuie combinate mai multe exercitii. Per general recomand antrenamentul functional, din care fac parte si flotarile :).

        1. Ionut Bunescu

          Mulțam pentru comentariu, lasă-i pe cei care vor spune că îți faci reclamă. Eu nu consider că, la 1.78m/65kg, e cazul să țin diete și nici chef/timp de sală nu am. Tocmai de aceea încerc să mai fac mișcare acasă. Am încercat atunci cu abdomenele, nu m-am ținut de ele. Trebuie să am un prag pe care să îl ating, iar testul celor 100 de flotări m-a cam ambiționat. Legat de mai multe exerciții, m-ar interesa doar sa dau din burtă jos, dar nu să slăbesc peste tot, iar alergatul parcă nu-mi sună a idee bună pentru ce vreau eu.

    1. Ionut Bunescu

      Ah, și eu credeam că am scăpat 😀 M-am blocat la săptămâna 5. Adică nici în ultimele 3 săptămâni am cam sărit peste zile. Așa că, de luni, reiau cu S5Z1 🙂

  6. bogdan

    De mine nu scapi:D Tocmai m-am reapucat si eu de sport ca in iarna asta statul pe scaun mi-a adus cateva kilograme.Ma dor majoritatea grupelor musculare, as sta numai la orizontala:))

    Spor la flotari!

  7. Silvius

    Nu imi imaginez cum naiba la 1.78 si 66 kg aveai burta???!! Ai umerii de 10 cm?!, corp de gay cu picioare de anorexica?
    Eu am 181, 76 kg de ceva ani, si am grasime in talie aprox.12%( sunt evidente grupele), sub 10% esti deja badr hari, dar fac serii de flotari de 1 an, pauze 2 zile pe sapt, serii de 30 cate 5 repetari+genoflexiuni cu o singura gantera in mana, ptr. abdomen si evident picioare. tin dieta lejera pt mine, stricta ptr f multi( la paine am renuntat complet, orice fel de bautura racoritoare din comert, dulciuri deloc!, absolut nimic prajit, si nu mai consum zahar deloc de 6 luni, fara cartofi si orez), ma feresc de carbohidrati sau cereale cu indulcitori, exceptia e micul dejun, si masa dupa ora 14 legume fierte sau la tigaie, carne pui, porc slab, vita, la tigaie teflon stins cu 20-30 g unt.

    1. Ionut Bunescu

      Acum am 65-66 de kg, burta e tot la locul ei. Poate am oasele usoare, eu stiu…

      1. Vaman Mihai

        Intru cam tarziu in discutie dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Eu am 185 cm, 75 kg si 19 ani. Acum 2-3 ani m-am apucat de exercitii fizice in pentru ca faceam faceam mult sport de performanta si eram foarte slab. Nu ma simteam deloc bine in corpul meu(scandura). Asa ca, neavand bani…am trecu si eu prin ce ai trecut tu. Prima data, ABS-8 min dar nu stiam sa le execut corect asa ca nu am vazut nici un efect si m-am lasat :), dupa…100 de flotari si ghici ce? Saptamana 5 m-a linistit si pe mine. Am facut o pauza si dupa am reluat si am ajuns pana in saptamana 6 dar am murit iar, pentru ca m-am plafonat. Dar in ciuda acestor lucruri tin sa te anunt ca ele au roade(ascunse ce-i drept dar au). Am fost la sala si antrenorul de acolo mi-a spus ca am forta prea mare pentru kilogramele mele si felul cum aratam semn ca flotarile mi-au dat mai multa forta dar masa musculara 0. Ar mai fi multe de spus dar daca vrei, ma poti gasi pe facebook sub acest nume sau prin email la vaman.mihai@yahoo.ro si iti pot spune cum am ajuns eu sa ma simt bine in corpul meu cand merg la piscina dupa doar cateva luni si fara sala. Pana atunci, uite ceva care iti garantez eu ca te va ajuta sa dai jos grasimea si in acelasi timp vei pune si masa musculara pe abdomen…FARA DIETA. Bafta!
        http://www.askmen.ro/traieste-sanatos/fitness/5-exercitii-de-lucrat-abdomenul-pana-la-epuizare-31056

Lasă un răspuns