Primul an de relație

Pentru că tocmai a împlinit 1 an de campanie, Planifică Neprevăzutul mi-a lansat provocarea de a scrie despre cum e primul an de relație. Și acum mă simt bătrân, pentru că deja mi se pare că a trecut foooarte mult timp. Era toamna lui 2011 când am cunoscut-o pe Diana. Ba nu, mint, era ultima zi de vară! Ea bucureșteancă, eu provincial cu chirie, rău n-avea cum să ne fie.

Și-au zburat prima întâlnire, primul sărut, prima noapte de iubire, prima lună, primul an de relație și deja ne-am cam dat seama ce vrem unul de la celălalt și cum trebuie să ne planificăm viața. Eu am refăcut calculele din liceu, când gândeam că mă voi căsători pe la 24-26 de ani, urmând a avea copil pe la 26-28. Calculele au fost refăcute de vreo două ori, de fiecare dată adăugând câte doi ani la cifrele inițiale. E ideal să îți poți face un astfel de plan și să decurgă liniștit și fericit, lucrul acesta întâmplându-se într-un cuplu care stabileșe de comun acord o metodă de contracepție bună pentru amândoi. Asta se întâmplă în orice cuplu normal, aș putea spune eu, însă studiile mă contrazic:

Planifică Neprevăzutul este o campanie lansată în octombrie, anul trecut, de de către Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală pornind de la rezultatele un studiu (Emergency Contraception Study, efectuat în 2013 de către compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc) potrivit căruia jumătate dintre românce se expun riscului apariției unei sarcini nedorite folosind metode contraceptive cu eficiență limitată (metoda calendarului, retragerea sau prezervativul, care, deși este singura metoda care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, este considerat ca având risc crescut când vine vorba de protecția în fața unei sarcini nedorite din cauză că se poate rupe sau poate aluneca).

 

1 an de relație cu Planifică Neprevăzutul a însemnat, în cifre:

  • peste 42.000 de vizitatori unici
  • webinarii cu peste 6.000 de urmăritori
  • peste 1.600 de răspunsuri la întrebări (pe teme de contracepție și viață sexuală) primite pe adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro (unde puteți trimite întrebări, în continuare)

 

Campania a ajuns în reviste, la TV, la mare, în blogosferă, pe Facebook și, mai mult, Asociația de Planificare Familială din România a devenit partener la începutul anului, de când la www.planificaneprevazutul.ro/cabinete-planificare-familiala pot fi găsite toate cabinetele de planificare familială din țară. Orice persoană interesată să discute cu un specialist pe teme de contracepție și viață sexuală poate beneficia de consultații gratuite în cadrul acestor cabinete.

 

Deși suntem în anul 2014, mileniul 3, educația sexuală e un subiect ÎNCĂ tabu pentru români. Ba chiar îmi aduc aminte de prieteni cărora le era rușine să-și cumpere prezervative de la farmacie. Majoritatea tinerilor au acces la internet, așa că pentru cei care au nelămuriri ori care au nevoie de un sfat ori de informații Planifică Neprevăzutul nu poate fi decât un manual digital al unei materii care nu se predă la școală: sexul. Respect!

 

 

PS: În această săptămână, pe pagina de Facebook Planifică Neprevăzutul veți putea găsi 7 sfaturi pentru o viață de cuplu perrrfectă + un concurs!

 

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns