Am încercat lentile de contact după 22 de ani de purtat ochelari de vedere

După cum am zis și în clipul de pe pagina de Facebook, sunt miop de vreo 22 de ani, timp în care am purtat numai ochelari de vedere, am stricat o multitudine de perechi, de la pumn luat direct între lentile (când eram mai mic), la o îmbrățișare prea strânsă sau la minge șutată direct în nas. N-am încercat niciodată lentile de contact, dar, după cum spune vorba “niciodată să nu spui niciodată”, a venit momentul să testez.

Pe scurt, la liniuță, ce tre să știi, cum a fost, dacă merită, părerea mea, din astea:

  • poți să-ți faci lentile de contact pe comandă, chiar dacă ai astigmatism, așa ca mine. În funcție de dioptrie, poate ai noroc și sunt pe stoc, dacă nu, durează câteva zile.
  • e totuși vorba de ochi, alege o optică medicală bună unde, după control, există specialiști care îți explică tot ce trebuie să știi, ba chiar te învață cum să mânuiești lentilele de contact
  • nu e ușor, nu e nici greu (vorba lui Bittman), dar te obișnuiești destul de repede cu pusul/scosul lentilelor de contact
  • trebuie doar să respecți câțiva pași simpli, te speli pe mâini, scoți lentilele din suportul în care stau scufundate într-o substanță specială care le curăță și hidratează. Ții de pleoape cu stânga, aplici lentila cu dreapta, închizi ochiul, masezi puțin pleoapele (ca să se centreze lentila) și aia e
  • va fi o senzație foarte ciudată, n-ai bicicleta pe nas și totuși să vezi bine, ai să crezi că visezi, mai ales că ai tot câmpul vizual clar, chiar și în lateral.
  • inițial, nu purta lentilele foarte mult timp, încearcă 4 ore timp de câteva zile, apoi 6 ore, 8 ore, 12 ore și după o lună de zile, dacă lentila îți permite (vezi mai jos tipuri de lentile) vei putea să porți și noaptea, când dormi. Mai detaliat și indicat e să urmezi sfaturile doctorului/asistentei.

Eu am avut și noroc de personal super profi, am ajuns printr-o recomandare la clinica Optimed (Str. Halelor 7, în Centru Vechi, după Starbucks, DM, până în Impact Hub). Am refăcut controlul anual, totul ok, miopia mea rămâne la aceleași dioptrii din liceu, doar cilindrul cred că va trebui mărit, în viitorul apropiat. Nota 10 pentru clincă, habar nu aveam de ea, deși treceam frecvent pe acolo.

Lentilele pe care le-am testat sunt făcute de ALCON, cei care produc și lacrimile artificale Systane (pe care le folosesc din când în când pentru a avea ochii hidratați, în ciuda faptului că stau foarte mult cu ei ațintiți în monitor).

Air Optix se numesc lentilele și există mai multe variante:

  • Air Optix Aqua – oferă de până la 5X transmisie mai mare de oxigen în comparație cu lentilele tradiționale. Se pot purta zilnic sau chiar continuu timp de 6 zile și 6 nopți, după care se curăță și se repetă ciclul (maximum o lună de zile de la desigilare).
  • Air Optix Colors – lentile colorate, cu de toate
  • Air Optix Hydraglyde – sunt realizate prin tehnologia unică SmartShield care formează un strat protector ultra-subțire ce ține depunerile de lipide, particulele iritante și alergenii departe de lentile
  • Air Optix Night & Day Aqua – pentru cei care nu vor să aibă stres cu lentilele timp de 30 de zile și 30 de nopți (cele mai cele)
  • Air Optix Multifocal – dacă ai trecut de prima tinerețe și suferi de prezbiopie, îți oferă o tranziție lină între diferite distanție și sunt super confortabile. Se pot purta zilnic sau chiar continuu timp de 6 zile și 6 nopți, după care se curăță și se repetă ciclul (maximum o lună de zile de la desigilare).
  • Air Optix For Astigmatism – al mele, adică. Au un design unic pentru a menține stabilitatea lentilei și a înlătura aberațiile. Se pot purta zilnic sau chiar continuu timp de 6 zile și 6 nopți, după care se curăță și se repetă ciclul (maximum o lună de zile de la desigilare).

Părerea mea + concluzii: nu sunt cel mai fericit, având astigmatism, astfel că lentilele mele de contact sunt cele mai pretențioase. Mi-ar fi plăcut să nu am astigmatism și să pot utiliza Air Optix Night & Day Aqua, mi se pare cele mai tari, râmân hidratate tot timpul, au o tehnologie foarte șmecheră cu suprafața din plasmă (ca toate celelalte din gama Air Optix de la Alcon) și pot fi purtate 30 de zile fără să fie date jos.

Deși eram puțin reticent, după ce am făcut controlul la Optimed și după ce am testat lentilele (mulțumesc asistentei pentru ajutor), m-am hotărât: îmi foarte plac, iar prietenii alături de care joc fotbal vor fi foarte fericiți, la fel și eu, când voi vedea unde trebuie să mă întorc atunci când ies din mare sau din piscină.

Dacă ești purtator de lentile de contact, dacă nu ai purtat până acum, dar te-am convins și vrei să încerci, îți dau un pont – intri pe www.vreaulentile.ro, apeși pe butonul Vreau premiile, descarci voucher-ul, mergi în cea mai apropiată optică parteneră și-ți iei pachetul promoțional Air Optix, apoi te înscrii într-un concurs mișto de tot, unde câștigi zilnic pachete de lentile (ca cele pe care le-ai achiziționat) sau, săptămânal, un super gadget (iPad, Go Pro, Vector Watch, Smartphone Samsung). Iar la final, toți cei care s-au înscris vor participa la o tragere la sorți unde vor putea câștiga o croazieră de vi$, #pampam.