Ultrascurte 17.02.2017

Mai puține decât în articolul precedent, dar ultrascurtele zilei de 16.02.2017 sunt aici:

  • ROMÂNIA la proTEST, primul reportaj document despre evenimentele ultimelor săptămâni.
  • Cum se antrenează Angel Di Maria
  • Kovesi, decorată de Suedia pentru lupta anticorupție

  • Guy sacrifices Tesla to save unconscious driver, Elon Musk offers to cover repair costs

  • Dinastia PSD – documentar Digi24

  • Efectul protestelor! – Alina Zară Prunean

    Zalău. Mic supermarket de cartier. Ora 19, înghesuială printre rafturi. La raionul de fructe, un domn vociferează de zor. E supărat pe o lădiță cu mandarine mici, foarte urâte şi putrezite. E imbrăcat curat, vorbește coerent și tare, nu se adresează nimănui şi tuturor. Nu înțelege cum e posibil ca, dintr-o țară cu livezi aşa bogate, să ajungem să fim nevoiți să cumpărăm asemenea putregaiuri. Şi nu înțelege de ce mai sunt încă expuse, când el a cumpărat cu două zile în urmă şi erau stricate deja…Vânzătoarele îl ignoră. Îl trage deoparte un domn şi-i explică ceva în şoaptă. Par a se cunoaște. Omul nostru continuă:
    – ” Dom’le sunt nervos, înțelegi? Serios! Nu e posibil aşa ceva! Nu-mi mai zi să tac, că dacă băgăm toți capul în nisip ca struțul, la anul o să ni se pară normal să mâncăm mandarine stricate și cine știe ce alte porcării. Of, dacă aș fi Țepeș, i-aş trage în țeapă pe toți ăștia de ne cresc proşti și săraci, ca să ne poată apoi batjocori.”
    Domnul care încearcă să înăbușe din faşă protestul, prinde voce: – „Nu mai avem păduri din care să faci țepușe, pe ăștia care vând pământurile nu ești supărat?”
    – „Sunt supărat și pe ăia, le vine și lor rândul, dar avem destule uscăciuni, din alea aş face țepe, să curăț locul şi de uscături cu ocazia asta”
    – „Hai măi dragă, lasă femeile, că nu-s ele de vină şi deranjăm clienții”
    Omul nostru răbufneşte: – „Măi prietene, ce te tot ții atâta în gură cu mine, ca Dragnea de scaun? Ce să tot tăcem atâta că deranjăm? I- ai văzut pe ăia la București în stradă? Ăia nu-s proşti. Şi nici eu nu-s! Doamnă, vă rog să scoateți mandarinele alea de acolo, că vă faceți de minune şi păcăliți oameni nevinovați şi de bună credință!”
    – „Domnule, v-am auzit, dar nu sunteți obligat să cumpărați. În plus, nu ne-a mai spus nimeni că nu sunt bune! 43 de lei, altceva? ”
    – „Altceva? Să scoateți mandarinele că nu sunt bune! Vă spun eu şi ar trebui să fie bugăt. La bună vedere”

    Omul iese, vânzătoarele încep să ciripescă zgomotos că sigur l a trimis cineva să facă scandal, că ele nu obligă pe nimeni să cumpere nimic și că nu au de gând să guste fiecare mandarină. Lumea se uită stânjenită pe pereți. Doamnele îmi calculează şi mie cumpărăturile, mi le pun în plasă politicos şi mă întreabă: „Altceva?”
    – „DA, zic, verificați totuși mandarinele, nu ignorați vocea poporul:)”

    Când dau să ies, o doamnă din spatele meu îi spune timid vânzătoarei: – „ŞI eu am luat ieri mandarine din acelea şi, într-adevăr, nu sunt bune, poate ar trebui să le scoateți, să nu se mai păcălească cineva cu ele…”

    Mâine mă duc să văd efectul protestului spontan din micul nostru magazin de cartier:)

    kahxmbi

Lasă un răspuns