Cum calculezi limita de consum de internet mobil în roaming

Probabil știți, începând de astăzi, 15 iunie 2017, dispar tarifele de Roaming în Spațiului Economic European (SEE), adică în UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Dacă în privința minutelor și sms-urilor treaba e simplă, pot fi utilizate toate cele incluse, în ceea ce privește traficul de date (internet) are o altă poveste, fiind o limită care se calculează fix așa.Am verificat comunicările tuturor operatorilor de la noi și observ că regula de calcul este aceeași, probabil aprobată de către ANCOM. Poți avea internet nelimitat sau poate un pachet mare, 100 de GB, de exemplu, însă vei avea dreptul de a consuma, lunar, doar o anumită valoare de unități MB în Roaming, aplicând formula următoare:

Valoarea abonamentului în euro, fără TVA x 2 / 7,7

7,7 este costul în euro, per GB, reglementat – adică dacă vei consuma net peste ce ai alocat, ăsta e costul care îți va fi aplicat.

Eu, de exemplu, am un abonament de 16 euro (valoare fără TVA) și am un trafic înclus de 5 GB lunar, iar în Roaming, în SEE, voi putea utiliza 16 x 2 / 7,7, adică 4,15 GB, ceea ce mi se pare decent, că nu plec atât de des din țară și oricum este un trafic apropiat de ce am eu inclus, deci mi se pare echitabilă această limită de consum.

Concluzie, după cum ziceam în martie, dispar tarifele de roaming în UE, dar nu de tot.


UPDATE: Situația la cartelele preplătite diferă puțin.

De exemplu, la Vodafone:

Serviciul de roaming în SEE este compatibil doar cu anumite Oferte, conform portofoliului comercial Vodafone.

Politica de utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming în SEE

În situaţia unei utilizări excesive, abuzive sau anormale a Serviciului de roaming in SEE, conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, Vodafone are dreptul să aplice următoarele tarife (în Eurocredit): 0,032€ credit /minut apel efectuat către statele din SEE, 0,0108€ credit /minut apel primit, 0,01€ credit /SMS, 0,00752€ credit /MB.

Beneficiile de internet pe mobil incluse în Oferte (inclusiv bonusuri sau alte beneficii) sunt limitate pentru consumul în Roaming în SEE în conformitate cu prevederile art. 4 din Regulamentul nr. 2016/2286. Volumul de internet pe mobil disponibil în Roaming în SEE, exprimat în MB, se calculează utilizând următoarea formulă: 2 x Prețul ofertei active / 0,00752.

După depășirea limitei, Vodafone are dreptul să aplice tariful de 0,00752€ credit (fără TVA) /MB. Detalii, AICI.


Orange are extraopțiuni care au doar internet național, iar altele au net național și o parte din trafic poate fi folosit și în roaming.

Detalii, AICI.


Digi Mobile nu specifică nimic pentru partea de prepay, doar pentru abonamente. Voi actualiza imediat ce apar informații. Detalii oficiale în acest comunicat.

În schimb, la abonamente sunt incluse următoarele:

  • Optim 2 – 419 MB
  • Optim 3 – 629 MB
  • Avantaj 2 – 432 MB
  • Avantaj 3 – 650 MB
  • Avantaj 5 – 1083 MB
  • Optim nelimitat 1 abonament – 1048 MB
  • Optim nelimitat 2 abonamente – 838 MB
  • Optim nelimitat 3 abonamente – 696 MB
  • Optim nelimitat – 629 MB

Telekom are două tipuri de opțiuni, unele cu unități valabile doar în țară, incompatibile cu serviciul Roaming, dar și 3 opțiuni noi, cu beneficii incluse. Detalii, în comunicatul oficial:

Începând cu 15 iunie 2017, oferta la Cartela Telekom cuprinde două categorii de planuri tarifare şi opţiuni:

  • planuri tarifare şi opţiuni incompatibile cu serviciul de roaming, care pot fi utilizate doar pe teritoriul României
  • planuri tarifare şi opţiuni compatibile cu serviciul de roaming, care oferă condiţii similare de utilizare a resurselor atât pe teritoriul României, cât şi în roaming în zona SEE, conform noilor reglementări în domeniu.

Opţiunile lansate înainte de 15 iunie 2017 sunt incompatibile cu serviciul de roaming, clienţii putând să le utilizeze doar când se află pe teritoriul României.

Clienţii Cartelei Telekom pot migra între oferte compatibile şi incompatibile cu serviciul de roaming în funcţie de nevoile lor de comunicare.

Oferta Telekom Romania Mobile compatibilă cu serviciul de roaming include

  • un plan tarifar care oferă tarife de 10 eurocenţi pe minut, 4 eurocenţi pe SMS şi 10 eurocenţi pe MB
  • trei opţiuni de 2, 4 şi respectiv 8 euro credit, adresând diverse bugete şi nevoi de comunicare

Astfel:

  • opţiunea de 2 euro cu roaming oferă tarife de 5 eurocenţi pe minut, 2 eurocenţi pe SMS şi 5 eurocenţi pe MB, la viteze specifice tehnologiei 3G.
  • opţiunea de 4 euro cu roaming include 100 de unităţi care pot fi utilizate pentru minute sau SMS-uri naţionale în România (inclusiv în reţelele Telekom Romania fix şi mobil) sau pentru minute sau SMS-uri în zona SEE pentru apeluri către ţările din SEE, 50 de minute internaţionale mobile apelabile de pe teritoriul României către reţele mobile din Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Marea Britanie şi Spania, respectiv 150 MB la viteze 4G, care pot fi utilizate pentru trafic de date efectuat pe teritoriul României sau al oricărui stat din SEE.
  • opţiunea de 8 euro cu roaming adresează consumatorii care călătoresc frecvent şi au nevoi crescute de comunicare. Opţiunea de 8 euro cu roaming include minute şi SMS-uri nelimitate în reţeaua Telekom Romania, apelabile de pe teritoriul României, 2.000 de minute sau SMS-uri în reţele fixe şi mobile naţionale (în afara reţelei), care pot fi utilizate şi în roaming, în SEE, pentru apeluri către ţările din SEE (inclusiv apeluri către orice reţea mobilă sau fixă din România), 300 de minute internaţionale mobile apelabile de pe teritoriul României către reţele mobile din Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Marea Britanie şi Spania, 8 GB trafic de date la viteza 4G plus bonusul Gigaday de 30 GB de date mobile acordat automat în limita a 1GB pe zi, la activarea acestei opţiuni. Utilizatorii Opţiunii de 8 euro pot folosi până la 2,1 GB de date mobile în roaming, după care traficul consumat din datele incluse in optiune si bonusul zilnic va fi tarifat aditional cu 0,0075 euro credit/MB, iar dupa consumarea datelor incluse se va aplica tariful standard de 10 eurocenţi pe MB.

Lasă un răspuns